armirion Posted August 2, 2017 Report Share Posted August 2, 2017 Witam borykam się z problem w swoim baofengu z zmianą końcowymi liczbami częstotliwości np jak wpisze 444.444. to ostanie cyfry zmieni samo na 444.450 i przeskok jest o kolejne 25 (444.475)górą dół. Ktoś wie jak temu zaradzić bo słyszałem ,że trzeba będzie bawić oprogramowanie przez kompa :P z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 2, 2017 Report Share Posted August 2, 2017 :icon_rolleyes: Pozycja STEP w menu... Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted August 3, 2017 Author Report Share Posted August 3, 2017 :icon_rolleyes: Pozycja STEP w menu... zmienione o skok 2,5 ale nadal nie mam pełnej możliwości np wpisuje 144.444= zmienia się końcówka na 144 442 kolejny przeskok to 144 445 czyli 3,4 jest dla mnie zablokowane ;< Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 Po co ci taką częstotliwość? Na ukf-ie stosuje się określone kroki aby zapewnić odstęp kanałowy. Najczęściej jest to 12,5kHz a w przypadku PMR 6,25kHz. Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted August 3, 2017 Author Report Share Posted August 3, 2017 Po co ci taką częstotliwość? Na ukf-ie stosuje się określone kroki aby zapewnić odstęp kanałowy. Najczęściej jest to 12,5kHz a w przypadku PMR 6,25kHz. problem jest taki drużyna ustawia 144.444 lub inną z wartościami 3,4 ja takiej nie ustawie bo zmienia końcówkę :P Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 1. Na jakich radiach to rzekomo ustawiają? 2. Kałofeng działa na tyle szeroko, że i tak wszystko powinno działać. Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted August 3, 2017 Author Report Share Posted August 3, 2017 1. Na jakich radiach to rzekomo ustawiają? 2. Kałofeng działa na tyle szeroko, że i tak wszystko powinno działać. Działamy wszyscy na baofengach tylko u mnie jest problem bo trzeba ustawiać na moje czestotliwośći bo mam ograniczenie... Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 A na jakich Baofengach ? Nie znam Baofenga ze skokiem 1kHz Chyba że może jakiś soft pozwala ustawić częstotliwość co do kiloherza ? Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted August 3, 2017 Author Report Share Posted August 3, 2017 wrzucę filmik jutro to zobaczycie o co chodzi Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted August 4, 2017 Author Report Share Posted August 4, 2017 (edited) https://youtu.be/qo84n0mtk9o wpisuje 144444 zmienia wpisuje 166666 zmienia Edited August 4, 2017 by armirion Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted August 6, 2017 Report Share Posted August 6, 2017 Oczywiście że zmienia, bo czestotliwość musi być wielokrotnoacią ustawionego kroku , dlatego z 166666 robi Ci 166665. To co jest ciekawe to to jak Twoim kolegom na Baofengu udaje się ustawić częstotliwośćz krokiem 1kHz Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted August 18, 2017 Author Report Share Posted August 18, 2017 Może nie każdego 1khz ale, nie zmienia im tak często jak mi końcówki :P jak będę na strzelance nagram wam jak chodzą inne radia a jak moje boo jak ustawią sobie czestotliwość którą oni maja normalnie u nich wpisuje a u mnie zmienia końcówkę także raczej jest coś nie tak ,bo to nie pierwsza sytuacja. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted August 18, 2017 Report Share Posted August 18, 2017 Weź swoje radio i kolegów. Włącz. W menu pozycja 1 "STEP" Sprawdź co masz Ty a co mają koledzy. Ustaw to samo co koledzy. UWAGA: dla kanału A i B trzeba ustawić osobno. Powinno działać. Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted August 19, 2017 Author Report Share Posted August 19, 2017 Weź swoje radio i kolegów. Włącz. W menu pozycja 1 "STEP" Sprawdź co masz Ty a co mają koledzy. Ustaw to samo co koledzy. UWAGA: dla kanału A i B trzeba ustawić osobno. Powinno działać. dzięki za radę spróbuje ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts