kukunamuniu Posted September 18, 2017 Report Share Posted September 18, 2017 (edited) Mam wrażenie, że masek nie używają: a) młodzi gracze, co myślą, że akurat oni w zęby nie dostaną b) starzy gracze, którym już na zębach nie zależy Reszcie polecam :icon_wink: Sam przerzuciłem się na model EVO (policzki z materiału zamiast siatki) i póki co wynika z moich obserwacji, że dużo łatwiej składać się do kolby, a siateczka dystansowa nawet w gorące dni daje lepszą wentylację niż dociśnięta do twarzy siatka ze stali. Uszy to trochę inna sprawa, ale w masce z uszami nie jestem w stanie się złożyć do ACOGa (używałem takiej trzy lata, z koli jest ok). Trochę mnie chronią paski i sprzączki maski, trochę opadające rondo kapelusza. Jak dostanę to zaboli, ale coś za coś. PS do gogli polecam odwiedzić tatę/dziadka/teścia/kogoś i obciąć trochę szlifierką podbródek, żeby można było bez problemu patrzeć w dół. W EVO jeszcze tego nie zrobiłem, ale w normalnym stalkerze znacznie mi to poprawiło wygodę. Tylko nie ściąć za dużo, żeby w razie otwarcia ust podczas krzyku nie odsłonić dolnych zębów. Edited September 18, 2017 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
Cinmar Posted September 19, 2017 Author Report Share Posted September 19, 2017 (edited) Ja to najchętniej ściąłbym uszy :icon_razz:. A tak serio, to czekam już tylko na replikę i okulary. I z maską BAT już mam zgrzyt. Chronić, będzie dobrze chronić, ale... Jest niewygodna na uszach. Kiedy dopasuję ją sobie do twarzy, jest dobrze, ale zachodzi na płatki uszu i wiem, że to będzie cholerny dyskomfort na dłuższą metę. A kiedy wezmę pod uwagę też uszy, to zachowując dopasowanie na nosie/kościach policzkowych, dół siada na podbródku i cała maska mi lata po twarzy, kiedy mówię. Wygląda to tak: Ma ktoś jakiś patent, jak można bezinwazyjnie "podciągnąć" te uszy do góry, żeby to jakoś leżało? EDIT: Widać dobrze na lewym uchu co mam na myśli. Edited September 19, 2017 by Cinmar Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 Nie masz w tej masce 2 gumek? Jedną daj na górę głowy (jak słuchawki) a drugą z tyłu. Teraz to ona ci wisi na uszach. Quote Link to post Share on other sites
Cinmar Posted September 19, 2017 Author Report Share Posted September 19, 2017 (edited) `Tak, tak, są dwie. Tą z góry po prostu przesunąłem na tył do samego zdjęcia, co nie robi żadnej różnicy, jeśli chodzi o statyczne położenie maski (naciska na płatki uszu). Na samym zdjęciu ładnie jest pokazane, kiedy maska jest od przodu dopasowana do nosa i kości policzkowych. Bo kiedy staram się korygować położenie "nauszników", to robi mi się przy policzkach i nosie spora szpara. Edited September 19, 2017 by Cinmar Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 Weź się za dopasowywanie i doginanie dopiero jak będziesz miał ochronę oczu i nakrycie głowy. Spasuj to wszystko jako zestaw. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts