a_rekin Posted November 9, 2017 Report Share Posted November 9, 2017 (edited) Czołem! Ostatnio zrobiłem zakupy za naszą zachodnią granicą,czyli w niemieckim sklepie BEGADI. Zarejestrowałem się tak jak trzeba,zrobiłem zakupy,zapłaciłem Paypalem. Ponieważ wśród zakupów była opcja lufy precyzyjnej, która według niemieckiego prawa ( o zgrozo!!) jest dostępna od 18 roku życia,w rubryce moje konto "age of verification" zaznaczyłem,że ewentualne sprawdzenie mojego wieku odbędzie się przy odbiorze przesyłki. Dokładnie informacja na stronie brzmi tak: "Approval-Check with DHL,Your age will be checked at delivery.Please have valid ID card ready. You dont need to sent any documents to Begadi. The whole age verification will be done by DHL." Dzisiaj przyszedł mail w którym "Helmut" domaga się fotografii mojego dowodu osobistego! Odpisałem mu, iż wcześniej zaznaczyłem, że mój wiek zostanie sprawdzony prze kuriera a poza tym wysyłając do Polski powinien sugerować się prawem polskim a w tym wypadku kupowanie czegokolwiek do ASG nie wymaga na terenie państwa polskiego okazywania dowodu tożsamości. No więc pytanie do kolegów-jak to jest z tymi zakupami zwłaszcza w Niemczech.Czy muszę mu koniecznie wysłać ten dokument?Dodam,że ten sklep chyba nie bardzo jest przychylny naszym rodakom, bowiem niektóre usługi takie jak" za pobraniem" dla Polski są wyłączone-nawet państwa wschodnie mają taką opcję!!Obawiam się zatem,że opcja "age verification of DHL" też chyba dla Polski nie działa..... Pozdrawiam. Adrian Edited November 9, 2017 by a_rekin Quote Link to post Share on other sites
a_rekin Posted November 9, 2017 Author Report Share Posted November 9, 2017 ....Z ostatniej chwili -"Helmut" odznaczył moje zamówienie jako Canceled! czyli drodzy Państwo bez dowodzika zakupy w Begadi.de są niemożliwe....(dotyczy części z dopiskiem OVER18!) Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted November 9, 2017 Report Share Posted November 9, 2017 "Dokładnie", to informacja na stronie brzmi tak: Niezależnie od tego czy to jest sensowne czy nie, jest to zgodne z ich regulaminem. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 poza tym wysyłając do Polski powinien sugerować się prawem polskim a w tym wypadku kupowanie czegokolwiek do ASG nie wymaga na terenie państwa polskiego okazywania dowodu tożsamości. No chyba nie do końca. Kupujesz u podmiotu zarejestrowanego na prawie niemieckim i ma on obowiązek wymagania od Ciebie przestrzegania prawa niemieckiego. Gdyby odwrócić sytuację i iść Twoim tokiem rozumowania, osoba pochodząca z kraju, w którym można posiadać broń palną bez zezwolenia mogłaby kupić w Polsce takową broń bez okazywania jakichkolwiek dokumentów. Ja z Begadi nie miałem problemu. Zamawiałem co prawda drobnicę, ale wszystko poszło szybko i gładko. Koszt przesyłki znośny. Quote Link to post Share on other sites
a_rekin Posted November 14, 2017 Author Report Share Posted November 14, 2017 (edited) Sprawę przekazałem do biura DAS.W ciągu tygodnia będziemy mieli ostateczne wyjaśnienie w tej sprawie. ....a tak trochę żartem-ciekawe czy na budowlance na dziale rury i hydraulika też mają tabliczkę"over 18"?? Edited November 14, 2017 by a_rekin Quote Link to post Share on other sites
Dawsal Posted November 14, 2017 Report Share Posted November 14, 2017 Wiele osob u nas kupuje na Begadi I wiez mi to jeden z milszych sklepow. Jesli chodzi o dokumenty to w de normalne.Czasem sprawdzaja za kazdym razem jak kupisz cos powyzej 18lat. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts