Colter Posted November 20, 2017 Report Share Posted November 20, 2017 Witam chciałbym się podpytać o opinie repliki kolimatora Theta Optics XTO. Bo z tego co wyczytałem to niektórzy są zadowoleni a inni znowuż nie, więc mam mały mętlik :icon_razz: Ewentualnie proszę o inne propozycje. https://gunfire.pl/p...XTO-czarna.html PS. Bedzie to mój pierwszy koli więc mam dwa dodatkowe pytania. Ile około wytrzymuje kolimator na bateryjce 1500mAH ? Pytam dlatego, że w tym koli są używane baterie CR123A, które kosztują 10zł za sztukę. O co chodzi z błędem paralaksy ? Czytałem na Wikipedii i i dalej nie pojemaju :icon_razz: jak by ktoś potrafił to wytłumaczyć na chłopski rozum był bym bardzo wdzięczny. :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted November 20, 2017 Report Share Posted November 20, 2017 1. To atrapa kolimatora/replika. Da się przez to celować, ale nie jest to sprzęt wysokiej klasy (dotyczy to większości kolimatorów w asg). Problem taki, że lekko przyciemnia, co może powodować problemy z celowaniem w ciemnych pomieszczeniach/lesie (jeśli używasz jednego oka). Nada się to spokojnie do gier, ale nie oczekuj zbyt wiele. 2. O baterie się nie martw. Zasilają one mini laserek... 3. Błąd paralaksy to pomiń. W asg jest marginalny. Tu masz rysunek i opis. W praktyce może snajperom jest to przydatne (w airsofcie). Na bliskich dystansach (do 100m) jest wiele ważniejszych czynników, wpływających na udany strzał.... zwłascza, że strzelamy dynamicznie... http://www.arld1.com/parallax.html Quote Link to post Share on other sites
Cupi Posted November 21, 2017 Report Share Posted November 21, 2017 O co chodzi z błędem paralaksy ? Czytałem na Wikipedii i i dalej nie pojemaju :icon_razz: jak by ktoś potrafił to wytłumaczyć na chłopski rozum był bym bardzo wdzięczny. :icon_smile: Regulacja ostrości w lunecie to regulacja paralaksy. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted November 21, 2017 Report Share Posted November 21, 2017 Błąd paralaksy i ostrość to dwie różne sprawy. Ale też kiedyś myślałem, że to ostrość. Quote Link to post Share on other sites
Colter Posted November 21, 2017 Author Report Share Posted November 21, 2017 Mocne jest to przyciemnienie ? Używałem kiedyś dość mocno przyciemnianych gogli w lesie i było nie ciekawie, taka mała trauma :icon_lol: Ale z drugiej strony nie patrzył bym cały czas przez kolimator ;) i celuję obuocznie Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted November 21, 2017 Report Share Posted November 21, 2017 Niezbyt mocne - wynika raczej ze słabego szkła. Da o sobie znać w słabszych warunkach oświetlenia. Tj. na wieczorne gry bym odpuścił. Quote Link to post Share on other sites
Colter Posted November 21, 2017 Author Report Share Posted November 21, 2017 Wieczorne i nocne gry jeszcze mi się nie trafiły :) Wielkie Dzięki za wyczerpujące udzielenie informacji w tym temacie Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted January 29, 2018 Report Share Posted January 29, 2018 Kupiłem tą replike od jednego z kolegów z portalu jako nowy. Generalnie kolimator pierwszego dnia spadł mi z blatu w kuchni na kafelki, ale nie zrobiło to na nim wrażenia, nawet się nie porysował. Na szynie siedzi pewnie. Regulacja działa dobrze, śmiało mogę powiedzieć że faktycznie był nowy i nie używany bo punkt celownicze na pewno nie był wcześniej ustawiany :D hehe Czerwony kolor jest blady, w słoneczny dzień może być z nim problem ale za to przy wieczornym strzelaniu, najsłabsze ustawienie jasności będzie w sam raz. Na słońce polecam zielony kolor, który jest bardzo wyraźny i jaskrawe. Sama regulacja jasności ma kilka stopni, dokładnie ile to nie wiem. Paralaksa występuje, ale trzeba mocno odsunąć głowę by była zauważalna. Generalnie do strzału składamy się w jeden sposób, wiec mi to nie przeszkadza. Co mnie cieszy, to to, że nie ma żadnego efektu ducha. Punkt celownicze jest wyraźny, nie jest rozmazany. Zobaczymy co dalej :) Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 29, 2018 Report Share Posted January 29, 2018 Jak dobrze pamiętam, to ma po jedenaście stopni jasności na obu kolorach. :) Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted January 29, 2018 Report Share Posted January 29, 2018 Możliwe, jednakże może ten zakres jest w przypadku czerwonego koloru w ciemnych barwach. Mimo wszystko, ten zakres co jest wystarczy mi i nie mam z tym problemów bo i tak nie lubię mocno rażącej kropy. Szczerze polecam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts