Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Spadek FPS przy podkręcaniu HU

Recommended Posts

Witam, mam problem z prawie nową repliką.

Jest nią SR25 PJ (A&K) - 470fps.

Główny problem jaki mam to, że przy podkręcaniu HU replika traci fps.

Nie są to małe zmiany, lecz wartości pokroju 100fps!

Sprawdziłem tłok, głowicę tłoka i głowicę cylindra, wszystko jest o dziwo bardzo szczelne! Test strzykawki przechodzi wspaniale, nie mogę dopchnąć tłoka do samego końca, ciśnienie trzyma niebywale zacnie.

Dysza wydaje się bardzo problematyczna, jest plastikowa i oczywiście nie ma oringów. W pozycji tylnej ma ogromną szczelność, lecz w pozycji wystrzału już takiej nie ma, ale nie powinna tracić tak ogromnej ilości fps - już jedzie zamiennik od SHS do AR10.

Test papierka: papierek wylatuje na 3mm, ciężko stwierdzić czy to wibracje czy nieszczelność.

Gumka HU: czarny guarder - na pewno jest dobry, niesamowicie nosi kulki nawet przy stratach, sprawdzona na innym sprzęcie śmiga tak samo, nie jest uszkodzona.

HU jest stockowy - jak się pojawi coś lepszego to pewnie zakupię - i pewnie tutaj leży problem, lecz może też być problem z osią dysza/HU/gumka HU/lufa.

Lufa guarder 509mm, często ściągam tłumik, gram na średnim zasięgu, nie potrzebuję innej.

Jaka jest wasza opinia w tej sprawie.

Najpierw popracowałbym nad szczelnością, osią i podstawowym serwisem zerowym. Potem dopiero szukałbym przyczyn.

Stawiam tu na nieszczelną dysze. Podkręcenie hu powoduje, że kulka jest spowalniana i hu w pewnym sensie zatyka lufę. Co za tym idzie, przez dyszę ucieka o wiele więcej powietrza i nie powstaje tak duże ciśnienie jak przy hu ustawionym na 0.

@wallop , jak chcesz to mogę ci pokazać jak lata mój ICS IK74 na stockowych częściach. Ma minimalne straty FPS przy podkręcaniu HU, może 3 stópki na sekundę ;)

Smar przyjdzie jutro, bo teraz na 100% są straty w suchym tłoku (wszystko spadło do 440fps, -10fps przy zmianie HU więc wszystko idzie w dobrą stronę). Przy okazji, tajwańczycy nie dodają normalnych śrub do swoich dodatków (gripy, selektory, bolt catche, mag release), z każdym zakupem polecam wycieczki do kastoramy po śruby. Wymieniłem może 2 części do wyglądu a śrub kupowałem ze 4.