Marcus Polonus Posted February 13, 2018 Report Share Posted February 13, 2018 Witam, krótkie pytanko, Czy mogę legalnie zasuwać w świat na strzelanki z nieużywanymi/przestarzałymi pagonami na byle jakiej kurtce (nie-polskiej), np.: https://www.frontowiec.com/pl/pagony/2416-pagony-do-munduru-polowego-moro-starszy-szeregowy.html Z tego, co się orientuję, ustawa obejmuje umundurowanie i jego wszelkie dodatki używane obecnie, ale nie jestem pewien, czy tych wcześniejszych również, np. wz.93 lub wymienione "moro". Quote Link to post Share on other sites
Snake_PL Posted February 24, 2018 Report Share Posted February 24, 2018 Witam. Mogę się mylić, jednak one są już wycofane z "obiegu" więc tak, możesz je nosić nawet w formie naszywek. To samo tyczy sie munduru 93. Już został wycofany, więc można z nim śmigać legalnie. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 24, 2018 Report Share Posted February 24, 2018 Używanie jakichkolwiek pagonów to używanie stopnia do którego nie ma się uprawnień. Jest tak samo nielegalne jak używanie munduru obowiązującego w armiach. Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted February 24, 2018 Report Share Posted February 24, 2018 Tak swoją drogą, to co to ma na celu? Rekonstruujesz na strzelankach LWP? Osobiście się jeszcze z taką ideą nie spotkałem. Quote Link to post Share on other sites
Snake_PL Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 Najprościej bedzie jak zadzwonisz na jakas infolinie monu albo do WKU. Jeśli mundur jest wycofany, to i jego "akcesoria". Te naramienniki są również wycofane, ponieważ nie możesz ich mieć na Wz 2010, więc co za tym idzie moim zdaniem nikt Ci nic nie zrobi. Quote Link to post Share on other sites
Marcus Polonus Posted February 27, 2018 Author Report Share Posted February 27, 2018 @Snake_PL No właśnie tak mi się wydaje. Munduru "moro" od dawna się nie używa więc nie powinienem napotykać żadnych problemów. Tak swoją drogą, to co to ma na celu? Rekonstruujesz na strzelankach LWP?Osobiście się jeszcze z taką ideą nie spotkałem. Nie chce wyjść na buraka, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie powinno to ludzi obchodzić, jak się ubierają. Używanie jakichkolwiek pagonów to używanie stopnia do którego nie ma się uprawnień. Jest tak samo nielegalne jak używanie munduru obowiązującego w armiach. Czyli sugerujesz, że na przykład skompletuję sobie mundur porucznika piechoty z czasów insurekcji kościuszkowskiej i mogę dostać za to mandat? Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 Nie chce wyjść na buraka, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie powinno to ludzi obchodzić, jak się ubierają. Jeśli to jest odpowiedź na kulturalnie postawione pytanie to jednak wychodzisz. Quote Link to post Share on other sites
Sanders Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 sugeruję, że pomysł pagonów ze starszym szeregowym jest kompletne do bani...moim zdaniem sens zaczyna się od pułkownika wzwyż:) sam polecam oznaczenia (na rękawach bo to flota) kontradmirała lub wiceadmirała:)) tylko wtedy trzeba chyba mieć co najmniej lekkiego krążownika albo dywizjon kontrtorpedowców:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts