Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem podczas strzelania

Recommended Posts

Witam.

Jak zwykle kolejna nowa osoba w świecie ASG, która nie ma pojęcia o niczym, liczę na wyrozumiałość.

Mianowicie. Zakupiłem cyme 028, strzelam na stockowym nimhu, naładowany ze wzoru tak jak powinien być naładowany. Strzelam kulkami 0.23g. Problem wygląda tak, że podczas strzelania na singlu przykładowo 20 pierwszych kulek leci jak po sznurku, później zauważam efekt "plucia" kulkami, wyraźnie po opuszczeniu lufy opadają w dół, nawet jak celowo podkręcę hopka, żeby kulka poleciała do góry i tak opada w tym samym stylu. Dodatkowo podczas strzelania czuje na chwycie pistoletowym że w GB tak jakby coś stukało (dźwięk strzału, zaraz po nim stukniecie w GB). Z kolegą kupiliśmy te same cymki i porównując do jego to przede wszystkim nie ma tego przeskoku w GB.

Jeszcze raz liczę na wyrozumiałość bez wyzwisk :icon_razz2:

Ciężko stwierdzić, powodów może być wiele. Ten stuk w gb może nie mieć nic wspólnego z pluciem kulek. To mogą być całkowicie dwie różne awarie.

Konkretniej się zbytnio nie da, ciężko zrobić przegląd repliki przez internet. Zerknij na komorę i gumkę czy nie jest nic uszkodzone. Sprawdź czy dysza nie jest uszkodzona.

A co w gb łupie... heh, to może być uszkodzona zębatka, tłok, głowica tłoka, nawet pęknięta sprężyna. W sumie wszystko.

Edited by wallop

Właściwie to pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem gumke :icon_razz2: jutro bedze mial lipo, moze sie okazac ze stockowa batke przemroziło przy transporcie i plucie moze byc spowodowane utratą napięcia

Jeśli lipo nie pomoże to zobaczę po zmianie gumki, a jak i to nie pomoże to chyba trzeba będzie na gwarancje wysłać

A szkoda bo się nacieszyłem cymką raptem jeden dzień :icon_cry:

A niedziela ma być +14°, żal nie skorzystać :icon_razz2:

Nie masz na nią gwarancji? Pamiętaj o 24'miesięcznej rękojmi.

Na dobrą sprawę to może być wszystko, musiałbyś wiedzieć jak ma to prawidłowo wyglądać, potem ewentualnie otwierać, jeśli w ogóle. Ciężko tak przez neta.

Ten problem pojawił się i nie znika, czy co jakiś czas się pojawia? Po zmianie/wypięciu magazynka zanika? Wincyj informacji, wincyj.

Właściwie to wygląda tak że ZAWSZE pierwsze ok 15 kulek leci tak jak ma lecieć

później się zaczyna plucie, lecą na 15 metrów takim wyraźnym torem lotu w dół

nawet jak podkręcę hopka tak by celowo leciały do góry to i tak lecą w dół

Nie jest to tak że cały czas pluje

Jedynie co mnie martwi to porównując moją do kolegi cymki które są takie same dźwięki się różnią i jego nie ma takiego charakterystycznego "uderzenia" w GB które jest odczuwalne podczas trzymania

A gwarancje mam, z gunfire kupione i paczke dostałem w ten wtorek ledwo

jutro bedze mial lipo, moze sie okazac ze stockowa batke przemroziło przy transporcie i plucie moze byc spowodowane utratą napięcia

Jeśli lipo nie pomoże to zobaczę po zmianie gumki, a jak i to nie pomoże to chyba trzeba będzie na gwarancje wysłać

Uwierz mi, że lipo nie ma tu żadnego znaczenia. Lipo przestaje mieć znaczenie, jeśli replika jest w stanie wykonać pełny cykl, czyli naciągnąć i spuścić sprężynę.

Właściwie to wygląda tak że ZAWSZE pierwsze ok 15 kulek leci tak jak ma lecieć

później się zaczyna plucie, lecą na 15 metrów takim wyraźnym torem lotu w dół

nawet jak podkręcę hopka tak by celowo leciały do góry to i tak lecą w dół

A masz zamontowany klocek L? Wygląda mi to na tracenie osi przez nacisk kulek/magazynka. Przyjrzyj się także dyszy.

Edited by wallop

Sprawdź może czy lufa nie jest krzywa, ale wątpię aby to miało aż taki skutek.

Nadal stawiam na duży brak osi. Opróżnij replikę z kulek tak byś miał pewność, że nic w niej nie ma. Potem podłącz akumulator i spustem ustaw dyszę tak by była w pozycji cofniętej. Następnie poświeć czymś w otwór komory, tam gdzie wchodzą kulki i zerknij od przodu w lufę. Powiedz czy dysza ustawiona jest centrycznie.

Edited by wallop

Jeśli nie zapomnisz to jutro wrócę do tego tematu, dzisiaj już za późno na robienie "hałasu" niestety jestem od tego uzależniony :icon_neutral2:

Jedyne co, to próbowałem zrobić tak żeby dysza została w pozycji cofniętej ale bez skutku, widocznie jeszcze nie mam takiego wyczucia :icon_razz2:

Edited by presstoplay

Jak mnie pamięć nie myli to Cymka nie ma żadnej stabilizacji lufy. Zamontuj albo wspomniany klocek L albo nałóż na lufę przy komorze HU kawałek sprężyny. Sprężyna będzie odpychała lufę od body w kierunku do czoła gearboxa. Inna rzecz, którą możesz zrobić to owinąć kawałkiem teflonu lufę gdzieś w okolicach jej końca. Co prawda na brak osiowości to pewnie nie pomoże, ale ustabilizuje lufę wewnętrzną w zewnętrznej i tym samym podniesie powtarzalność strzałów.