Aqusiaa Posted March 26, 2018 Report Share Posted March 26, 2018 Hejka. Kupiłam swojego pierwszego gaziaka z blow-backiem od WE. Razem z nim wiadomo Kulki, greengas oraz olejek silikonowy. Jako, że chciałabym o niego dbać powiedzcie proszę co robić a czego nie robić z gaziakiem aby sobie go nie uszkodzić? Wiem już o regularnych czyszczeniach olejkiem silikonowym, o tym aby nie przeładowywać pustego magazynka i o tym, że w samym magazynku zawsze powinno być trochę gazu. Co jeszcze powinnam wiedzieć odnośnie eksploatacji takiej repliki? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 26, 2018 Report Share Posted March 26, 2018 (edited) Nie czyścić olejkiem silikonowym bo on nie służy do tego. Zwykły greengaz ma już w sobie olejek, który poza smarowaniem wręcz brudzi całą replikę. Najlepiej używaj "suchych" gazów, bez dodatku silikonu czyli po prostu czystego propanu, a replikę po każdym strzelaniu czyść i smaruj odpowiednimi smarami. Edited March 26, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 26, 2018 Report Share Posted March 26, 2018 Weź dużą torebkę strunową wrzuć tam replikę, napełnij suchym azotem (lub innym obojętnym gazem) i schowaj w ciemnym suchym miejscu. Wtedy na 99% nie popsuje się :icon_mrgreen: I kontynuując to co napisał Wallop podczas czyszczenia zakamarki przedmuchuj sprężonym powietrzem. Propan techniczny dostaniesz (wraz z butlą) w firmach oferujących gazy techniczne. Trzeba będzie tylko dokupić wężyk z końcówką do tankowania magazynków. Quote Link to post Share on other sites
Aqusiaa Posted March 27, 2018 Author Report Share Posted March 27, 2018 Oh źle napisałam. Czyścić zamierzam oczywiście normalnie sprężonym powietrzem. Ale po całym czyszczeniu nie dawać tam już nic olejku silikonowego? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 27, 2018 Report Share Posted March 27, 2018 Olejek i tak zostanie wydmuchany przy takim ciśnieniu. Trzeba wiedzieć czym i gdzie smarować, niestety szczegółów Ci nie powiem bo gaziakami się nie zajmuję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts