elton30 Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Witam, mam pytanko odnośnie długości tłumika, mianowicie postanowiłem zmienić lufę w mojej cymie 040b na preckę 6.03, jest już zamontowana ale ma długość inną niż stock i by nie wystawała potrzebuję tłumika 110 mm, z tym nie jest problem lecz pytanie dotyczy tego czy mogę zamontować dłuższy np 195 mm? Pytam bo gdzieś czytałem, czy widziałem na filmie jak gość zamontował dłuższy tłumik o kilka centymetrów i kuli dostawały szał, co 5-6 leciała prosto, jak go zdemontował to wszystko wróciło do normy. Z góry dzięki za info. Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Miał krzywą replikę, kulki haczyły o wylot tłumika to kulki dostawały szału. Miał by prostą replikę,. z prostym gwintem i prosty tłumik z prostym gwintem to by nic takiego się nie działo. Wniosek? Nie kupować badziewia. Quote Link to post Share on other sites
elton30 Posted September 18, 2018 Author Report Share Posted September 18, 2018 Dzięki za info. Ja własnie zamówiłem jeszcze do tej precki gumkę systema i nic więcej nie planuję z nią robić poza dokupieniem tłumika a raczej jego imitacji i chcę coś w granicach 190-200 mm, wiem że to tylko ak-105 i para snajperki z niego nie zrobię ale tak sobie wymyśliłem i tak zostaje :) Dodam tylko, że precka jest przeznaczona 6.03 do cymy CM700 i ma 465 mm a producent to Big Dragon, nie jest to wysoki lot ale a oryginalną gumką jakoś daje radę, zobaczę jak się sprawdzi z systemą. Myślisz, że z takim tłumikiem nie będzie problemów? Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Myślę, że to chińczyk więc może być krzywy. A może też być prosty. Czy taka odpowiedź Ci cokolwiek daje? :D Quote Link to post Share on other sites
elton30 Posted September 18, 2018 Author Report Share Posted September 18, 2018 Zakładając, że precka jest prosta, że gumka jest dobra i do zakrycia jej w pełni jest potrzebny tłumik 110 mm a ja założę o 85 mm dłuższy to czy nie będzie to miało wpływu nalot kulki, jakiś dziwnych zawirowań nie uświadczy ? Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Obecność lub nieobecność tłumika nie ma żadnego wpływu na lot kulki o ile gnat i tłumik są proste. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 (edited) Jak wszystko jest prosto to atrapa tłumika może w ogóle nic nie przykrywać i będzie działać poprawnie. Jaka tam jest lufa w stocku? 363mm? Jak dasz dłuższą to przydałoby się też wymienić typ cylindra. Edited September 18, 2018 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Chyba, że stockowo jest cylinder dedykowany do lufy dłuższej niż stock. W chińczykach nagminne jest montowanie cylindrów "na wyrost". Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Są montowane na wyrost co by zniwelować straty na braku szczelności ;) Ale nie wiem jaki jest w tej replice. Quote Link to post Share on other sites
elton30 Posted September 18, 2018 Author Report Share Posted September 18, 2018 No to jest cyma 040b czyli ak-105, długość lufy zmierzona to 390 mm, z tego co wiem gearbox jest ten sam co w 040 ak-74 z tym, że lufa jest po prostu dłuższa a gość ze sklepu, w którym ją kupiłem mówił, że ten typ cylindra spokojnie da rade przy takiej lufie. Czyli spokojnie mogę dać tłumik 190-200 mm i będzie hulać, tego się chciałem dowiedzieć, dzięki za info. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts