semen Posted September 25, 2018 Report Share Posted September 25, 2018 Cześć, jestem zielony w temacie, więc proszę o pobłażliwość i cierpliwość - posiadam kilku miesięczną replikę specna arms sa-a03, graną tylko w lesie. Wszystko na razie jest ok, ale chłopaki radziły, żeby podnieść jej walory użytkowe poprzez wymianę paru rzeczy. I tu zaczyna się dla mnie problem, bo każdy mówi co innego. Co byście poradzili? Co wymienić na lepsze? Są komory, gumki, lufy precyzyjne ale to dla mnie magia. Nie chcę wydać za dużo, ale nie chodzi też o najtańsze rzeczy. Chciałbym, żeby kulka leciała trochę dalej i bardziej celnie. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 25, 2018 Report Share Posted September 25, 2018 Pytanie #1 - Ile kasy chcesz/możesz przeznaczyć na tuning? "Nie chcę wydać za dużo, ale nie chodzi też o najtańsze rzeczy" jest trochę subiektywne. Pytanie #2 - Replika jest całkowicie stockowa? Nic nie było zmieniane? Pytanie #3 - Jaki jest limit fps w Twoim środowisku do lasu? Quote Link to post Share on other sites
semen Posted September 25, 2018 Author Report Share Posted September 25, 2018 #1 na początek z jakieś 200 - 300 zł na najważniejsze rzeczy #2 nic nie było zmieniane #3 max 450 fps poradź od czego zacząć, gdzie kupić, może jakiś link, nazwa? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted September 25, 2018 Report Share Posted September 25, 2018 Specnę rasuj pod kątem żywotności, szczelności i kultury pracy. Uszczelnienie układu, wymiana najsłabszych części które mogą szybko paść i/lub które nie dają szczelności jak np. tłok, dysza, głowica cylindra. Do tego kable i mosfet aby ochronić styki przed przepaleniem. Moja rekomendacja: Mosfet Perun Micro - 50zł Kable Muldental Elektronik 1,5mm2 - 10zł Gumka HU - 20-60zł Dysza - 20-40zł Głowica cylindra Retro Arms/Ultimate- 60zł Tłok Retro Arms - 70zł lub SHS 14/15 stalowych zębów - 40zł Zderzak tłoka - 30zł Tutaj dzięki uzyskaniu 100% szczelności fps'y powinny podskoczyć do 440-450. Nowa guma da także lepsze podkręcanie kulki co wpłynie korzystnie na skupienie i poprawi nieco zasięg skuteczny. Zderzak tłoka zabierze nieco nadmiaru powietrza co także wpłynie na skupienie, a dodatkowo wytłumi uderzenie tłoka. Cała reszta to inwestycja w kulturę pracy i żywotność. Z kolei jeśli chcesz skupić się tylko na poprawie zasięgu i skupienia to: Lufa Madbull Steelbull (z tego co pamiętam mieści się tam 300mm, ale musiałbyś zmierzyć) - 160zł Gumka - 20-60zł Flathop....................... ceny są różne. Zależy czy robisz go sam czy w serwisie. Serwis zerowy (doszczelnienie, korekta aoe tłoka, podkładkowanie zębatek, smarowanie, poprawne poskładanie) Dużo zależy od tego czy będziesz robić to sam czy oddasz komuś, bo wtedy dochodzi koszt robocizny. Przy budżecie max 300zł trzeba liczyć się z tym, że robocizna wyniesie 50% zakładanego budżetu, okolice 100-150zł i wtedy naprawdę nie ma co szaleć. Quote Link to post Share on other sites
semen Posted September 26, 2018 Author Report Share Posted September 26, 2018 Dzięki za podpowiedź. Właśnie o to mi chodziło. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts