Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Mam troszke zjechane juz magi

magz6bf.jpg

i zamiast czarnego matowego lakieru (ktory mi sie znudzil :P ) chcialbym je pomalowac na taki ciemny szary mat jak ten mag 20nb po prawej. Przeszukalem troche sklepow z farbami w Gda i niespecjalnie maja - mat w lakierach jest tylko czarny i bialy :? takie w sumie szukanie dziury w calym ale chcialbym miec takiego koloru magi :P

Dsc00702.jpg

poszukaj sklepu z lakierami samochodowymi który nabija w puszki lakier, z palety barw wybierzesz szary mat w tylu odcieniach że będzie Cie głowa boleć :) i od razu dostaniesz podkład pod tworzywa sztuczne :wink: który radze zastosować przed delikatnym użyciem papieru ściernego :wink:

Proponuję przed malowaniem wszystko przelecieć wełną do czyszczenia miedzi przed lutowaniem, a następnie umyć płynem do mycia naczyń. Następnie prysnąć np. Humbrolem. Jeśli nie masz aerografu, poszukaj kolegi - modelarza. Po 48 godzinach pryśnij lakierem bezbarwnym matt, satin, z resztą jakim chcesz aby zagruntować kolor główny. Pisałem co nieco na forum o malowaniu. Poszukaj.

Zeby efekt malowania byl wlasciwy, nalezaloby calkowicie usunac stara farbe, inaczej mimo nowej farby bedzie to wygladalo brzydko. A usuniecie starej powloki jest dosc klopotliwe, szczegolnie w zaglebieniach... Moim zdaniem jak nie musisz, to lepiej nie malowac, ale jakbys sie zdecydowal, to mam troche doswiadczen.

Odtluszczenie przed malowaniem jak najbardziej, tylko lepiej uzyc rozcienczalnik nitro lub nawet denaturat zamiast wody z mydlem czy innym "korozyjnym" srodkiem.

Samo malowanie jest bardzo proste, polecam ftalowe farby renowacyjne w sprayu dostepne w szerokiej gamie kolorow w najblizszym sklepie motoryzacyjnym! Mozna sobie nawet wybrac typ powierzchni matowy, polmatowy, blyszczacy i nie zawracac sobie glowy "modelarskim" werniksem jak to proponuje fiedotow.

Malowanie sprayem co prawda nie wymaga wielkiej wprawy, ale warto chwile potrenowac na jakis zbednych elementach metalowych, aby wyczuc odleglosc z jakiej najlepiej pryskac i zlapac plynnosc ruchow przy malowaniu wiekszej powierzchni ...

• Create New...