Kabzior Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 Mam troszke zjechane juz magi i zamiast czarnego matowego lakieru (ktory mi sie znudzil :P ) chcialbym je pomalowac na taki ciemny szary mat jak ten mag 20nb po prawej. Przeszukalem troche sklepow z farbami w Gda i niespecjalnie maja - mat w lakierach jest tylko czarny i bialy :? takie w sumie szukanie dziury w calym ale chcialbym miec takiego koloru magi :P Link to post Share on other sites
izi Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 CYTADELE robi szare lakiery proszkowe.Może nimi pomaluj? Link to post Share on other sites
Kabzior Posted October 17, 2005 Author Report Share Posted October 17, 2005 jak rozumiem do tego potrzebuje aerografu? :| Link to post Share on other sites
izi Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 Nawet nie :) To są farby w sprayu :) Link to post Share on other sites
Kabzior Posted October 17, 2005 Author Report Share Posted October 17, 2005 o :o no to dzienks, poszukam 8) Link to post Share on other sites
milo222 Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 poszukaj sklepu z lakierami samochodowymi który nabija w puszki lakier, z palety barw wybierzesz szary mat w tylu odcieniach że będzie Cie głowa boleć :) i od razu dostaniesz podkład pod tworzywa sztuczne :wink: który radze zastosować przed delikatnym użyciem papieru ściernego :wink: Link to post Share on other sites
fiedotow Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 Proponuję przed malowaniem wszystko przelecieć wełną do czyszczenia miedzi przed lutowaniem, a następnie umyć płynem do mycia naczyń. Następnie prysnąć np. Humbrolem. Jeśli nie masz aerografu, poszukaj kolegi - modelarza. Po 48 godzinach pryśnij lakierem bezbarwnym matt, satin, z resztą jakim chcesz aby zagruntować kolor główny. Pisałem co nieco na forum o malowaniu. Poszukaj. Link to post Share on other sites
Pikace Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 Zeby efekt malowania byl wlasciwy, nalezaloby calkowicie usunac stara farbe, inaczej mimo nowej farby bedzie to wygladalo brzydko. A usuniecie starej powloki jest dosc klopotliwe, szczegolnie w zaglebieniach... Moim zdaniem jak nie musisz, to lepiej nie malowac, ale jakbys sie zdecydowal, to mam troche doswiadczen. Odtluszczenie przed malowaniem jak najbardziej, tylko lepiej uzyc rozcienczalnik nitro lub nawet denaturat zamiast wody z mydlem czy innym "korozyjnym" srodkiem. Samo malowanie jest bardzo proste, polecam ftalowe farby renowacyjne w sprayu dostepne w szerokiej gamie kolorow w najblizszym sklepie motoryzacyjnym! Mozna sobie nawet wybrac typ powierzchni matowy, polmatowy, blyszczacy i nie zawracac sobie glowy "modelarskim" werniksem jak to proponuje fiedotow. Malowanie sprayem co prawda nie wymaga wielkiej wprawy, ale warto chwile potrenowac na jakis zbednych elementach metalowych, aby wyczuc odleglosc z jakiej najlepiej pryskac i zlapac plynnosc ruchow przy malowaniu wiekszej powierzchni ... Link to post Share on other sites
Recommended Posts