Nagash Posted July 9, 2019 Report Share Posted July 9, 2019 Witam. mam pytanko. dość dziwne zapewne, ale nie znam się^^ kupiłem nie dawno karabin specny SA-B15. teraz muszę przygotować go do CQB... według opisu na militaria.pl skąd kupiłem bazowo ma zamontowaną sprężynę dającą ~410 fps a dołączoną w pudełku ~310 fps. teraz go rozebrałem i okazało się, że ta niby silniejsza jest troszke grubsza ale i krótsza od tej "słabszej". troszkę mnie to zaniepokoiło... Która to która? bałgam pomocy bo w sobotę jadę na CQB XD Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted July 9, 2019 Report Share Posted July 9, 2019 42 minuty temu, Nagash napisał: Witam. mam pytanko. dość dziwne zapewne, ale nie znam się^^ kupiłem nie dawno karabin specny SA-B15. teraz muszę przygotować go do CQB... według opisu na militaria.pl skąd kupiłem bazowo ma zamontowaną sprężynę dającą ~410 fps a dołączoną w pudełku ~310 fps. teraz go rozebrałem i okazało się, że ta niby silniejsza jest troszke grubsza ale i krótsza od tej "słabszej". troszkę mnie to zaniepokoiło... Która to która? bałgam pomocy bo w sobotę jadę na CQB XD masz łatwy system zmiany sprężyny. weź obydwie i idź na strzelankę. na miejscu Cię przechronują i najwyżej pomogą zmienić szybko na cqbówkę. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted July 9, 2019 Report Share Posted July 9, 2019 (edited) Ta po prawej to słabsza. @Redmonk93 jeśli musi wyciągać gb z body to trochę lipa. Są też wersje bez QSC :) Edited July 9, 2019 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Nagash Posted July 9, 2019 Author Report Share Posted July 9, 2019 Też tak myślałem ale niestety nie. szybki system to SAEC tu musi być ENTER&CONVERT muszę wyjąć gearbox ponieważ obudowa mnie blokuje Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted July 9, 2019 Report Share Posted July 9, 2019 (edited) Ogólnie to "w palcach" powinieneś wyczuć, która sprężyna daje większy opór. Po zdjęciach widzę, że ta po prawej ma o wiele cieńszy drut, na 99,9% jest słabsza. Edited July 9, 2019 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Nagash Posted July 9, 2019 Author Report Share Posted July 9, 2019 pisałem też do militaria.pl i napisano mi, że jest odwrotnie niż w opisie i ta po lewej zwiększy moc w przypadku mojego modelu. mam przez to sieczkę w głowie a nie widzi mi się rozbierać go na miejscu. inne fora zagubiły mnie jeszcze bardziej Quote Link to post Share on other sites
Nagash Posted July 9, 2019 Author Report Share Posted July 9, 2019 opór ma większy po prawej ponieważ jest grubsza ale wydaje mi się, że dłóższa jest mocniej naprężona w replice i zwiększy siłę ale nie znam się Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted July 9, 2019 Report Share Posted July 9, 2019 (edited) Weź do ręki obie i ściśnij je. Sprawdź która daje większy opór i zamontuj tą, która daje mniejszy. @UP gwarantuje Ci, że ta po prawej stronie jest słabsza. Długość spręzyny nie ma aż tak dużego znacznie co grubość drutu. Wątpie też aby ta po prawej dawała większy opór. Mam sporo sprężyn Specny i innych chińczyków. Edited July 9, 2019 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted July 9, 2019 Report Share Posted July 9, 2019 (edited) 40 minut temu, wallop napisał: Ta po prawej to słabsza. @Redmonk93 jeśli musi wyciągać gb z body to trochę lipa. Są też wersje bez QSC :) sam mam mieszankę w swojej replice.. bo gb z qsc, ale body bez tej opcji bo jakieś boyi metalowe.. da radę to ogarnąć w dwie minuty przed strzelanką na spokojnie :D sprawdzane :D Edited July 9, 2019 by Redmonk93 Quote Link to post Share on other sites
Nagash Posted July 9, 2019 Author Report Share Posted July 9, 2019 jeśli chodzi o sprawdzanie w palcach to ta krótsza ma grubszy drut i przez to ma większy opór bo zwyczajnie ciężej go zgnieść Quote Link to post Share on other sites
Nagash Posted July 9, 2019 Author Report Share Posted July 9, 2019 większość opinii zgadza się z opinią człeka z którym pisałem więc chyba zamontuję tą po prawej. najwyżej przed strzelanką ją wymienie o ile zdążę Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts