marceliopti1 Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 mam w planach zrobienie strzelby dubeltówki (znana jako BOSG ale nie wiem czy w ogóle istnieje) o lufach pionowo ustawionych. mam pytania co do mechanizmu shelsów gazowych . wiem że aby wystrzeliły należy wcisnąć guzik z tyłu shelsa. jak mocno jednak należy go wcisnąć aby kulki wystrzeliły? czy trzeba zrobić jakąś lufę wewnętrzną aby replika miała jakiś zasięg? replika miała by wydrukowany mechanizm i być może łoże z drewna. lufa to rurki Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted January 24, 2020 Report Share Posted January 24, 2020 Mechanizm to budowa cepa ;) bardzo prosty. Nie wiem jak w shelsach ale w sumie są to takie mini granaty jak te 40mm gazowe a te odpalić można poprostu wciskając spłonkę palcem więc nie trzeba dużo siły. Co do lufy Castorama/obi są rurki mosiężne i alu. Aluminiowe często są za ciasne dla kulki mimo, że opisane fi 8mm i 1mm ścianka czyli wewn. 6mm. Łatwo to gwintowanym prętem 5mm i odrobiną wody przerobić żeby kulka pasowała poszukaj na YT są filmy . Quote Link to post Share on other sites
marceliopti1 Posted January 27, 2020 Author Report Share Posted January 27, 2020 tylko nie mogę nigdzie znaleźć łusek w normalnej cenie . znalazłem tylko https://gunfire.com/pl/products/zestaw-4-shellsow-dominator-tm-12-gauge-co2-high-power-1152218970.html a one są na co2. czy shelsy co2 można zasilać też green gazem? nic sie nie dzieje z łuską? a zrobienie luf wewnątrz mogło by zwiększyć moc? Dzięki Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted January 29, 2020 Report Share Posted January 29, 2020 Zaworek do ładowania powinien przyjąć dyszę od green gazu, a z racji mniejszej mocy niż co2 odczujesz różnicę tylko na zasięgu i wygodzie w użytkowaniu. Aktualnie shellsy są w promocji z tego co widzę w linku. Co do lufy wewnętrznej na pewno zwiększyłaby zasięg i moc ale wszystko musiałoby być dobrze dopasowane i uszczelnione. Gdyby chciało Ci się troszkę pobawić to i hopup byś do tego zrobił. Aktualnie mam kilka projektów, które staram się ukończyć i shotgun też się przewijał. Niestety zawsze coś mi przeszkadza żeby się zabrać do roboty. Jak się zrobi ciepło potestuję system podkręcania kulki bez gumki hu. Podobno było to kiedyś popularne w paintballu teraz w tzw blasterach gellbalowych... może i w ASG zda egzamin, zobaczymy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts