Adamp Posted February 18, 2020 Report Share Posted February 18, 2020 (edited) Czy przy ROF-ie poniżej 30 konieczna będzie korekta AOE? Edited February 18, 2020 by Adamp Quote Link to post Share on other sites
hadesiak1 Posted February 18, 2020 Report Share Posted February 18, 2020 Korekta AOE zawsze. Jednak zastanawia mnie dlaczego w temacie napisałeś o rofie i shortstroke, a w temacie piszesz o korekcie AOE. To dwie różne rzeczy. Quote Link to post Share on other sites
Adamp Posted February 18, 2020 Author Report Share Posted February 18, 2020 11 minut temu, hadesiak1 napisał: Korekta AOE zawsze. Jednak zastanawia mnie dlaczego w temacie napisałeś o rofie i shortstroke, a w temacie piszesz o korekcie AOE. To dwie różne rzeczy. Tak się zapędziłem , powinno być korektę short stroke jak również ROF w okolicy 30. Dlaczego AOE zawsze? Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 @Adamp Wiesz co to AOE ? Jeśli nie to sprawdź (Youtube) i będziesz wiedział dlaczego zawsze. Jeśli wiesz a pytasz to nie mam odpowiedzi... Quote Link to post Share on other sites
Adamp Posted February 19, 2020 Author Report Share Posted February 19, 2020 Jeśli odpowiedź dot. mojego pytania, to nie wiem. Nie znalazłem również odpowiedzi w necie czy wyższy ROF wymaga korekty AOE. Quote Link to post Share on other sites
hadesiak1 Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 (edited) Korektę AOE robi się po to by aby pierwszy ząb tloka i pierwszy ząb zębatki tłokowej zazębiał się pełną powierzchnią, a nie pod kątem. Niweluje to zbędne obciążenia i tarcie. Robi się to zawsze nie zależnie od rofu. Z kolei przy dużej szybkostrzelności short stroke robi się ze względu na zbyt wczesne zazębianie się zebatki tłoka z tlokiem. Dzieje się tak gdy mamy zamontowaną względnie słabą sprężynę, która nie daje rady wypchnąć tłoka do końca, a zbyt szybko kręcąca się zębatka podejmuje go powiedzmy w polowie. Tlok musi wykonać pełny cykl zanim zębatka zacznie go ponownie naciągać. Edited February 19, 2020 by hadesiak1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts