Vortex709 Posted July 2, 2020 Report Share Posted July 2, 2020 Mam w sumie takie głupie pytanie jak się z celuje z kolimatora bo ta kropka jak łbem poruszysz to lata w prawo lub w lewo dlatego ja sie pytam jak to ma być mam tą kropkę widzieć nad muszką czy jak? :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted July 2, 2020 Report Share Posted July 2, 2020 Po pierwsze nie patrz na kropkę na szybce. Patrzysz na cel tak aby szybka przesłaniała oko. Widzisz obraz pozorny tej kropki, tak jakbyś widział punkt wyświetlony na celu laserem. Jeśli replika jest nieruchomo a ruszając głową ten punkt na celu się przesuwa, to jest to wada kolimatora. Tanie z reguły mają tą wadę na tyle małą, że da się tego używać. Muszka wogóle cię nie interesuje. Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted July 2, 2020 Report Share Posted July 2, 2020 nie sprawdzaj tego na szerokośc pokoju tylko na realny dystans np 20-40m. Wiązka światła z kolimatora trafiająca do oka jest, jak sama nazwa wskazuje, skolimowana. Czyli "równoległa z każdego miesjca". Przesuwasz głowę o 2cm to kropka na celu przesuwa się o 2cm. Z bliska, z 4m na szerokość pokoju to widać ale wiązki światła są skolimowane więc na 20 i 40m to tez będzie 2cm. Bez znaczenia praktycznego. Na tym własnie polega kolimator. Jak każdy eurządzenie oczywiście kolimator nie jest "idealny". Miarą tej nieidealności, nierównoległości wiązek światła jest błąd paralaksy kolimatora który występuje zawsze. Zazwyczaj jednak jest tak mały, że jeden pieron. Jesli jednak na przykłądowych 40m kropka wędruje Ci, w granicach pola widzenia kolimatora, o przykładowo 15cm to może być faktycznie za dużo. Sprawdź. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts