peju Posted May 22, 2021 Report Share Posted May 22, 2021 Witam. Ani nie mogą nigdzie wygooglować ani tutaj nie mogę znaleźć. Mianowicie co się stało z ASG tego kalibru? Wszędzie poznikała ze sklepu, chyba tylko gdzieniegdzie gumowe kulki 10mm można kupić? Zamiast tego 6mm się pojawiło. Jakieś zmiany prawne? Czym to jest podyktowane? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted May 22, 2021 Report Share Posted May 22, 2021 Ja nigdy w życiu nie słyszałem o ASG 10mm. Jest bardzo rzadkie 8mm. Quote Link to post Share on other sites
peju Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 moja pomyłka Chodziło o 12,7mm https://allegro.pl/oferta/zestaw-pistolet-12-7-mm-hdp-50-ram-co2-naboje-kule-10081329779 Na linku tylko przykład z allegro ale było tego ogrom w sklepach i były do tego kule gumowe, metalowe, pieprzowe. Gdzie to się podziało? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 0,5 cala to rozmiar painballowy. Dalej tego trochę jest choć nie wiem po co to komu ;) Quote Link to post Share on other sites
peju Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 ta broń jest reklamowana jako element samoobrony, zwłaszcza w połączeniu z kulkami pieprzowymi. kiedyś powszechnie dostępna w każdym sklepie typu "militaria" i nie tylko. nawet ze sprzedawcą rozmawiałem o wyborze, rodzajach itd. To było rok temu. Ostatnio jakoś ponownie zainteresowałem się tematem i nagle szok. Wszędzie w oficjalnych sklepach zniknęła ta broń, bez słów wyjaśnienia, bez jakichkolwiek informacji w necie - po prostu jakby nie istniała. Tylko jeszcze co poniektórzy na allegro prowadzą sprzedaż. Stąd moje pytanie, jaka za tym kryje się tajemnica. Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted December 7, 2022 Report Share Posted December 7, 2022 Może zniknęły bo ludzie faktycznie używali tego do samoobrony, a jako takie narzędzie raczej się do tego nie nadawały. Z resztą "Brzydki Burak" chyba to dobrze ogarnął: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts