pidzejfat Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 (edited) mój miał: dł 20cm szer w najwęższym miejscu 35mm szer w najgrubszym miejscu 45(lub 43)mm BTW jest tak dużo wersji Pbs'ów że trudno jest je odróżnić- mogą się różnić drobnymi szczegółami... (Chodzi oczywiście o PBS-1) Edited July 10, 2007 by pidżefjat Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 PBSy tak jak AK nie są na żadnej licencji pewnie :) Quote Link to post Share on other sites
AKS-74 Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Mam pytanie odnośnie chwytu i nakładki od Tantala. Chcę nakładkę dopasować do rury gazowej Ak-74 (VFC), wiem że różnią się budową, ale mam pytanie czy jest to możliwe? Chwyt można dopasować bez przeszkód, ale nie wiem co zrobić z nakładką... Jeżeli ktoś już robił coś takiego to proszę o wskazówki... Pozdrawiam pidzejfat No ale w czym problem? Po prostu połóż nakładkę VFC i tą od Tantala obok siebie i obrób nakładkę, aby wyglądała jak ta od VFC, pilnik, może multiszlifierka. Chodzi o to aby "wyżłobić" w tej nakładce wgłębienia obejmy rury gazowaj AK i zwymiarować (długość etc). Chodzi o chwyt pistoletowy czy łoże? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 (edited) Chodziło o łoże :) (pasuje bez większych przeróbek, ale nakładka już nie)... Ok w takim razie będę zamawiał i cyknę fotki jak się uda. Edited July 10, 2007 by pidżefjat Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 potrzebuję wymiarów. długość całkowita...................221mm długość części węższej............178mm długość części szerszej...........43mm średnica części węższej...........45mm średnica części szerszej..........55mm średnica otworu wylotowego.....9mm Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted July 11, 2007 Report Share Posted July 11, 2007 Dzięki wielkie chłopaki, te wymiary przydadzą mi się napewno Quote Link to post Share on other sites
ues Posted July 11, 2007 Report Share Posted July 11, 2007 (edited) Pytał mnie ktoś kiedyś o składana kolbę do AK. A może coś takiego komu zamontować?: http://img172.imageshack.us/img172/3705/247zz5.jpg Shot with Canon DIGITAL IXUS 60 at 2007-07-11] Na mój gust lepsza i trwalsza niż ta od Tantala ;) Edited February 12, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 Super. Szpadlo-kałach :P Posiada uchwyt taktyczny do przenoszenia broni, a w warunkach bojowych takim kałachem można wykopać sobie okop. Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 (edited) Możesz dźgać bagnetem trzymając za kolbę i chwyt pistoletowy :D No i ten czerwony kolor... wspaniale się maskuje :D Edited July 12, 2007 by Barbus Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 Czego się śmiejecie? Potrzeba matką wynalazku... ;) Quote Link to post Share on other sites
ues Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 Nasi toto w "górach" znaleźli. Tam tego pełno. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 ciekawe czy wymyślili sztych montowany na zaczep bagnetowy:P Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 "Stopka" kolby jest izolowana... z dwóch takich kałaszy i kawałka sznurka można zrobić nożyce do cięcia drutu ;-) Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 "Stopka" kolby jest izolowana... z dwóch takich kałaszy i kawałka sznurka można zrobić nożyce do cięcia drutu ;-) Kupiłbym sobie coś takiego do przycinania żywopłotu :-P Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Czy budując replikę AKM'a na podstawie ak 47 muszę wymienić selektor na ten od ak 74 ? Jeśli tak to czy ten będzie pasować http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=762 ? AK 47 też cymy no i drugie pytanie gdzie mogę kuoić kolbę od AKM'a ??Yy nie mówcie że na allegro... Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Czy budując replikę AKM'a na podstawie ak 47 muszę wymienić selektor na ten od ak 74 ? Jeśli tak to czy ten będzie pasować http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=762 ? AK 47 też cymy no i drugie pytanie gdzie mogę kuoić kolbę od AKM'a ??Yy nie mówcie że na allegro... Ja mam kolbę z allegro. A co do selektora, to jestem wlaśnie w fazie kompletowania części do robienia AKMa i wydaje mi się, że powinno się go wymienić na ten od 74. Kupiłem ten P&J od Uesa. Twierdzi, że będzie pasował. A jak idzie Ci z lufą zewnętrzną? Niedługo będe miał ten sam problem... :wink: :wink: :wink: Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Lufa zewnętrzna już dawno skończona - arcydzieło - zakończona porządnym gwintem 14/lewy, posiada specjalne prowadnice do jarzma łoża oraz wgłebienie na jego zatrzask. Już zaklepałem rygiel w podstawie szczerbinki, body w trakcie szpachlowania. Nie ma jeszcze kolby, muszę dokupić żebrowany dekiel, chwyt pistoletowy od cymy i ten selektor. Tylko że największe cyrki będą z suwadłem, tłoczyskiem i urządzeniem powrotnym... To pasuje w końcu ten selektor P&J >? Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 To pasuje w końcu ten selektor P&J >? No ja go jeszcze nie mam. Dopiero kupiłem. Ale skoro Ues mówi, że pasuje, to pewnie pasuje. Jak do mnie dotrze, to napiszę ;-) Quote Link to post Share on other sites
ues Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 (edited) Pasuje. Pasuje. A lufę zewnętrzna do AKMa można zrobić na podstawie tej, którą sprzedaje na allegro. Wprawdzie dedykowana do AK ale wprawny tokarz / ślusarz da sobie radę ze zmianą średnicy w miejscu gdzie powinna być komora gazowa i podstawa muszki. Kwestia 0.5 mm. Edited July 13, 2007 by ues Quote Link to post Share on other sites
AKS-74 Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 A można wiedzieć jak planujecie zrobić komorę zamkową AKM? :roll: Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Troche szpachli, troche talentu, troche cierpliwości, troche narzędzi- ot, przepis na komore. Ktoś już w ten sposób kiedyś zrobił ślicznego AKM, ale nie powiem kto bo nie jestem pewny jak się nick pisze :F. Dadzą sobie chłopaki radę, a na koniec prosimy ładne zdjęcia ;) Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 (edited) Ja cierpliwie poczekam na body AK-74 kingarmsa. Podobno niedługo pojawi się w asgshopie. Trzeba będzie tylko łoddupcyć dwa malutkie kawaleczki w przedniej części komory zamkowej nad atrapą nitu najbliższego łożu (wszyscy oczywiście wiedzą, o co chodzi ;-) ), aby była to rzeczywiście komora zamkowa od AKMu, a nie od AK-74. Wydaje mi się, że to jedyna różnica. Jeśli nie, to będe wdzięczny, jeśli mnie ktoś oświeci ;) Edited July 13, 2007 by Barbus Quote Link to post Share on other sites
AKS-74 Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 (edited) Ale to będzie komora zamkowa robiona na bazie tej zwykłej, znalowej AK47? Coś mi się to nie widzi :-F O jaką część Ci chodzi? Zupełnie nie zrozumiałem... Może linka do tej komory KA? Edited July 13, 2007 by AKS-74 Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 (edited) Znalowej tak, ale nie 47, a 74, która od AKMowskiej moim zdaniem prawie w ogóle się nie różni. Odciąć trzeba kawałek nad czerwoną linią po obu stronach komory. Mały szczególik, ale zawsze... Edited July 13, 2007 by Barbus Quote Link to post Share on other sites
AKS-74 Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Aaa, chodzi o atrapę obsady lufy ;-) Ale barbus, żeben AK-74, AKM itp. nie ma tego elementu takiego "kwadratowego", poza AK-47, w którym komora zamkowa i obsada lufy to integralna część. Zarówno AK-74 jak i AKM mają ten element "ścięty", a wynika ta niezgodność z brakoróbstwa producentów... Ciekaw jestem ile to body będzie kosztować... Zresztą nie radził bym Ci tego obcinać, z powodu takiego, że tam są jakby wypustki i napewno do czegoś służą, może podtrzymują podstawę szczerbiny... nie wiem Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts