Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, więc walę tutaj. *)

Otóż zastanawia mnie nazwa karabinku AK Beta Specnaz. Czy coś takiego wogóle istnieje? Do niedawna wogóle nie używano terminu Specnaz, to była wkońcu cholerna tajemnica, więc skąd taka nazwa? Czy jest to nazwa handlowa TM czy moze termin powstały po rozpadzie ZSRR? Czy ktoś mógłby mi podać jakieś info o tej broni? Z góry dziękuję...

Komentarz moderatora - a wiesz ze mozna zakladac nowe watki? ;)

NavySEAL

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, więc walę tutaj.

Otóż zastanawia mnie nazwa karabinku AK Beta Specnaz. Czy coś takiego wogóle istnieje?

Pozwolisz zatem, że się trochę powymądrzam i podywaguję radośnie?

Jedźmy po kolei. Subkarabinek nazywa się AK47 Beta Specnaz. Te AK47 jest o tyle istotne, że sugeruje rodzaj używanej do modelu bazowego amunicji - w tym przypadku pośredniej 7,62 x 39mm. To jest pierwsza niepokojąca informacja, ponieważ historia powstania krótkiej, subkarabinkowej wersji Kałasznikowa zaczyna się w roku 1974 z chwilą wprowadzenia do uzbrojenia nowego naboju pośredniego, czyli 5,45 x 39mm i karabinka AK-74. Minęło pięć lat i w 1979 roku pojawił się model AKS-74U (określany czasami jako AKR, albo z pominięciem roku jako AKSU) zasilany właśnie nabojem 5,45mm. Rosjanie NIGDY nie wprowadzili tego subkarabinka do naboju 7,62mm, bo i nie mieli po co, skoro cały ZSRR przechodził na nowy nabój pośredni.

No dobrze, Rosjanie nie, ale pytanie czy istaniały wersje skrócone, podobne do AKS-74U (AKR) zasilane nabojem 7,62mm (co by niby sugerowała ta nazwa AK47). Odpowiedź brzmi - owszem: jugosławiańskie - 7,62mm subkarabinek Zastava M92 oraz bułgarskie 7,62mm subkarabinek AR-SF (1), (2). Jugosławiańska jest bardziej podobna - urządzenie wylotowe etc. Niemniej jednak żadne z nich nie miało typowej, nowej rosyjskiej wersji kolby, która pojawiła się w latach 90 razem z AK-74M (określane czasami jako AK serii 100). Czyli nie metalowej, składanej pod lufę ramowej kolbie o trójkątnym obrysie niemal dokładnie odpowiadający stałej, a pełnej, wykonanej z tworzywa sztucznego, czarnej o bardziej ergonomicznym kształci.

Wracając do Rosjan i kontynuując opowieść o serii 100, czyli serii eksportowej, z której jednak część karabinków (ale tylko te zasilane amunicją 5,45mm) trafiły do uzbrojenia wojsk Federacji. Otóż seria 100 składa się z trzech typów karabinków i subkarabinków zasilanych różnymi rodzajami naboi - 5,45mm czyli AK-74M i AK-105, 5,56mm AK101 i AK-102 oraz 7,62mm AK-103 oraz AK-104. Ta ostatnia odmiana jest najbardziej interesująca, acz nadal daleko jej do wymyślonej przez firmę Tokyo Marui. Nota bene pojawiła się ostatnio w naszym kraju jej wersja wiatrówkowa Yunker, na śrut 4,5mm, w cenie - bagatela - 2000PLN. Nawet kiedyś rozmawiałem z dystrybutorem, bo dziwiłem się dlaczego to jest takie drogie w porównaniu z cenami na miejscu (mniej niż 1/3), ale cóż - reguły handlu.

Podsumowując - AK47 B-Spetsnaz to chimera, przedziwny twór z uwagi na łoże, kolbę oraz sam kształt, który nigdy nie zaistniał w rzeczywistości, acz jest zdeformowanym odbiciem kilku prawdziwych subkarabinków.

A, jeszcze inne rozwiązanie podsuwa ta strona, sugerując, że AK47 B-Spetsnaz pochodzi z... gry komputerowej Metal Gear Solid 2 firmy Konami, w której Tokyo Marui była konsultatem d/s uzbrojenia.

Do niedawna wogóle nie używano terminu Specnaz, to była wkońcu cholerna tajemnica, więc skąd taka nazwa? Czy jest to nazwa handlowa TM czy moze termin powstały po rozpadzie ZSRR? Czy ktoś mógłby mi podać jakieś info o tej broni? Z góry dziękuję...

No, terminu specnaz używano od lat, jak ZSRR długi i szeroki. Oznacza po prostu Specjalne Naznaczenie czyli specjalne przeznaczenie, termin określany na wszystko co czuje się choć nieco specjalnie - milicję, wojsko etc. Dawniej nazwa identyfikowała tylko jednostki zwiadowcze GRU (wywiadu wojskowego), a i to bardziej w świadomości ludzi krajów zachodnich.

No, mam nadzieję, że udzieliłem baaaaardzo wyczerującej odpowiedzi :)

Foka- ale wiesz, założysz za dużo wątków i ludzie zaczynają gadać ;)

Remov- dziękuję za przemiły wykład (wbrew pozorom wiele z tego wiedziałem). Nareszcie wiem, że to podpucha...

Aha, co to terminu... wiem, jakie jest rozwinięcie skrótu, ale chodzi o odniesienie się do TEGO Specnazu... że tego Specnazu (czyli wojsk głębokiego rozpoznania) nie nazywano "po imieniu". A i na zachodzie zaczeto tak mówić dopiero po ucieczce Suworowa (chyba).

Moj stary opowiadal mi ze kiedy cwiczyl gdzies na poligonie w Kazachstanie, widzial wlasnie wojska specjalnego przeznaczenia w pasiastych koszulkach marynarki i nieoficjalna nazwa ich brzmiala Wojska Dywersyjno Rozpoznawcze Marynarki bo oficjalnie to Był Destant Marynarki. Wtedy pierwszy raz stary zobaczyl marynarke z spadochronami i zołnierzy rosyjskich ktorzy doskonale mowili po angielsku.

Hmm w świetle tej nie istniejacej AK47 Beta Specnaz, to wytlumaczcie mi co ja widzialem zaraz po wydarzeniach w Teatrze na Dubrowce kiedy w TV mowiono ze pokazuja odział blizniaczy Alfy, ktora zdobywala teatr. I wlasnie tam wszyscy prawie mieli wypisz wymaluj Bete Specnaz, i jakies nowe strzelby Pump Akction. Bo kolbe mialo identyczna chyba a krotkie to bylo i czarne. Nie wiem moze mi sie na oczka rzucilo od monitora :) Znajac pomyslowosc naszego bratniego narodu, ktora to raczy nas co jakis czas bardzo ciekawymi i nowatorskimi nieraz wynalazkami, nie zdziwilbym sie gdyby to było wlasnie to. Chociaz powiem wam szczerze ze Bete tropilem dlugo i zaciekle na sieci i jakos nie znalazlem jeszcze jej zdjecia ani opisu.

Witam!

No to i ja wtrące swoje 3 grosze: Wg mnie Beta to tylko sztuczny twór wymyślony tylko przez TM. Sens takiego posunięcia jest bardzo dobrze widoczny w reklami Bety: "ULTIMATE CQB WEAPON": po prostu standardowy AK jest trochę duży do CQB (choć można nim nieźle wojować), więc powstała wersja AK47 Spetsnaz (Limited Edition 1997) - wygląda jak Beta ale ma "body" od AK47S (a więc dostosowane do montażu składanej kolby) i co najważniejsze jest całkowicie pozbawione kolby - ot typowa broń do CQB - "wschodni" odpowiednik MP-5K. Jednak "stary" spetsnaz ma wadę - mieści tylko baterię STICK, a wszyscy wiemy jakie ograniczenia z tego wynikają.

I w 2002 roku pojawia się Beta Spetsnaz - czyli Stary Spetsnaz ze stałą kolbą (w realnych konstrukcjach bezsensem jest skracanie broni, bez wprowadzenia składanej/wsuwanej kolby) czyli mieszczącą normalną baterię "LARGE". Poza tym krótki magazynek i zmiana przyrządów celowniczych (w starym Specu linia celowania jest bardzo krótka).

W ameryce jest wiele firm produkujących "akcesoria" do kałachów - od zielonych chwytów i kolb po przeróbki na Bullpupy (AK47 Bullpup jest dostępny w wersji ASG na UNcompany).

Hm. Pinky wydaje mi się, że mogłeś widzieć zwykłe AKS74U (AKSU) - z kolbą składaną na bok komory zamkowej -(www.kalashnikov.guns.ru/models/ka114.html) co prawda wersja ta ma inną kolbę ale mogłeś nie zauważyć :) (często wersję tą można zauważyć w rękach OMONU i innych tego typu formacji).

Pozdrawiam

Czarek

• 6 months later...