thor_ Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Tak się składa że na całym świecie pomiary są robione na kulkach 0.20g BO TAK JEST PRZYJĘTE TAK SAMO JAK TO ŻE PRZY POMIARACH "ROZKRĘCA" SIĘ DO ZERA HU. Nikt nie przyzna Ci racji ani teraz ani w końcu bo pieprzysz głupoty, a najlepszym tego przykładem jest: HurricanE może pisać że dla danej sprężyny M100 prędkość wylotowa 0,25gBB wyniesie 100m/s a systema zrobi M100 dla 0,20gBB 100m/s...... rozumisz? Ja kończę po tym wspaniałym Twym wywodzie na temat mierzenia prędkości przez Hurricana na kulkach 0,25. Dziękuję za uwagę żyj dalej w swoim świecie. Jak dla mnie od dziś to sprężyna którą zamówiłem czyli Hurricane M120s ma 1500 fpsów dać na kulkach 6mm i wadze 1kg z lufą o średnicy 10 mm. ps gdzie jest emotikon :ściana: ?? tęsknię za nim .... Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 thor_ - http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=657 http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=481 jak sądzisz. Skoro oba zestawy ftk dają taką samą prędkość wylotową mamy dwie możliwości: - oba są tak samo szczelne - spr. hurricane jest mocniejsza i mamy tutaj taki chłyt martetingowy. proponuje wysłać ponownie mejla do asgshopu z prośbą o rozstrzygnięcie sporu. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 skoro oba dają taką samą prędkość a sa na "tych" samych sprężynach Hurricane M120 i Guarder M120 to znaczy że przy dosć podobnych częściach mających wpływ na prędkość (dysze, cylindry, tłoki, głowice itd) każda z tych sprężyn musi mieć podobne parametry. Czyli że M120 H.. i M120 G... są w tym samym zakresie "mocy". Pewnie gdyby była tam M120s Hurricana byłoby wiecej... ale mogę się tylko domyślać nie mając "w ręku" replik z tymi FTK. Swoją drogą przy FTK Hurricane jest info że daje około 420fpsów a przy FTK Guardera nie widzę takiego info... Quote Link to post Share on other sites
szatan Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 zestaw z guardera daje okolo 400fpsow Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Czyli 420 fpsów daje coś koło 138-9 m/s a 400 fpsów daje jakieś 132 m/s Jak dla mnie i jedna i druga sprężyna to to samo. a jest jakiś FTK systemy na podobnych podzespołach do porównania ?? przedewszystkim na M120 ? Quote Link to post Share on other sites
marzan Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Ludzie pracujący w ASGShopie (OLO do tablicy :D ) mają prawo się pomylić jak każdy inny człowiek, mając tym bardziej do dyspozycji taką ilość sprzętu. Nie mylimy się w tej sprawie... I HurricanE M100 jest odpowiednikiem prawie M110 – wykazały to testy jakie robiliśmy. Zestawy Hurricana na M120 bardzo często dają nawet 440fps... Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Thor -> Zostałeś pojechany! Przeproś za te obelgi pod moim adresem:P a tak serio to oczywiście że będe żył w swoim świecie jeśli będzie on prawdziwy :D Marzan -> A robiliście szczegółowe testy co do sprężyn? To znaczy która M140-stka (Systema Guarder CA) jest stosunkowo najmocniejsza? Wiem że różnica to prawdopodobnie będzie max okolo 5 fps..... Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 misiek009 - wiec po co sie pytasz ? :) 5fps to miesci się w granicy pomiaru ... thor_: ;) Quote Link to post Share on other sites
EyraCk Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 a jak wygladaja pod katem bateri ? 8,4 V (mini) da sobie z nia rade czy trzeba bedzie wymieniac ? (R5 Well) ew. Guarder M110 Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 lepiej wymienić. Tym bardziej, że to mini i pewnie wellowska bateria. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 No nie wiem czy granica błędu - na ArnieAirsoft podobno mierzyli co do 1 fps czy nawet jeszcze dokładniej ale to moze ściema :D no i tam nie uwzględnili CA ..... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Marzan czy macie mozliwośc wykonać pomair tych kilku sprężyn M100 Hurricane, Systema, Guarder na dynamometrze ? Bo wyniki z FTk są obarczone "naleciałościami" wszystkich częsci lepiej bądź gorzej zrobionych i "połączonych" Myślę że taki prosty pomiar dał by odpowiedź która sprężynajaką "ma moc" w sobie. Quote Link to post Share on other sites
marzan Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Thor_ Robiliśmy testy na minimi gdzie bez problemu można wymieniać sprężynę i wszystko testujesz na jednym i tym samym zestawie cylindra. W oznaczeniach różnych firm jest burdel i tyle. Jak dotąd jedyne sprężyny, które najlepiej odzwierciedlają swoje oznaczenia to: Guarder, Systema, Deep Fire… Trzeba pamiętać iż HurricanE to praktycznie najtańsze sprężyny i ich dokładność czasami jest różna. Jedna M100 jest bardziej zbliżona do M110 a druga trochę mniej. Jedynie M90 z Hurricana daje faktycznie tyle co powinna czyli ok. 295fps. Reszta daje więcej. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Oki więc nie pozostaje mi nic innego jak wierzyć ;) I być wkurzonym że M120s najpewniej rozwli mi gearbox ;) Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Tak się składa że na całym świecie pomiary są robione na kulkach 0.20g BO TAK JEST PRZYJĘTE TAK SAMO JAK TO ŻE PRZY POMIARACH "ROZKRĘCA" SIĘ DO ZERA HU. Do pomiaru rzeczywistej prędkości wylotowej kulek użyliśmy miernika kanadyjskiej firmy Shooting Chrony model F-1 w następujących warunkach: Używaliśmy kulek o wadze 0.20g*. Przyjęliśmy, że to najczęściej używany ciężar kulek w AEG i modelach gazowych. Hop-up ustawiony był na maksymalnie płaski tor lotu. Odpowiada to rzeczywistym warunkom używania broni. Ja również przy pomiarach fps staram się utawić hopup tak, aby kulki leciały prosto. Włożyłem do Auga TM zestaw FTK Hurricane M100 i po uszczelnieniu gearboxa wyszło 385 fps na kulkach 0.2 i 340 na 0.25. Dlatego ja również uważam, że Hurricane M100 jest odpowiednikiem Guardera SP110 (Systema nie produkuje M110 AFAIR) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts