Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Rózne polowe patenty w m16, m4 i reszcie rodzinki

Recommended Posts

Witam. Mam nadzieję że nie ma już takiego wątku, szukałem i nie znalazłem. Chodzi mi o różne ciekawe patenty, ulepszenia stosowane przez żołnierzy w m16 i pochodnych. Np. takie cuś

No wiecie, żeby atrapa wyglądała Pr0 i wogóle :wink:

Znacie podobne ciekawostki? Tylko wolałbym bez części ze sklepów za dziesiątki dolców, tylko proste rzeczy możliwe do wykonania domowymi sposobami.

Ja znam kilka, nawet kilka mam u siebie na M4 ale nie mam teraz cyfrówki.

1. Przedni pionowy chwyt na RIS z latarką.

Na jakimś starym plakacie z MMS Komandos mam operatorów z Gromu i mają przednie pionowe chwyty robione z chwytów pistoletowych do M16A2/M4A1 z zamontowaną latarką, tak że kciukiem naciskają na włącznik w tylnej części latarki zapalając ją. Jak zdejmę plakat ze ściany to zrobię skana jakby ktoś nie wiedział o co biega.

2. Magpule.

No tego to tłumaczyć nie muszę. Ja mam zrobione z pasków gumy (dętka samochodowa) przyklejonych zieloną taśmą Bundeswehr’y do magazynka. Proste i tanie.

3. Mocowanie pasa.

Zamiast mocować pas do standardowych uchwytów w broni często widywane są pasy mocowane do podstawy muszki. W kolbach stałych natomiast zamiast mocować pas w uchu na dole kolby, kolbę obwiązuje się repem i dowiązuje pas od góry, dzięki tym rozwiązaniom broń lepiej „się nosi”. W ogóle do lasu zamiast jakiś cudownych pasów 3 punktowych wolę zwykły pas od manierki 2Q przywiązany repem do broni. Nie dzwoni, nie skręca się, ja wolę ;). A dodam że giwera waży zdrowo ponad 4kg, a zwykle obnoszę się z nią po kilka dni.

Chwyt - widziałem kiedyś na jakiejś fotce, chyba też w Komandosie. Fajna sprawa, ale raz że nie mam RISa, 2 - nawet jak bym domontował samą szynę do łoża to szkoda mi kasy na gripa a na jakiegoś siur fajera niestety mnie nie bardzo stać. Ale rozwiązanie ciekawe, może komuś innemu się przyda.

Magpulle - już dawno myślałem nad zakupem tylko nie chce mi się samemu sprowadzać. Albo tak jak Ty zrobię sam albo kupie jak ktoś będzie sprowadzał do PL.

Pas - używam 3-punktowego własnej roboty. Z przodu doczepiony do zaczepu przełożonego na bok. Mam m4 z kolbą LE (ta nowa, 6-cio pozycyjna), przez poziome nacięcie idzie pasek dokoła kolby a pod nim jest pas główny. Tego mojego 3-punktowca mogę regulować tak, że w razie potrzeby działa jak pas jedno-, dwu- i trzypunktowy :D Jednak jak dla mnie 3 jest najlepsza. Mocowanie 1-punktowe bardzo sprawdzało mi się przy mp5 i mocowaniu do końca kolby. m4 jest na to za długie i przeszkadza mi jak wisi od pachy do kolana :)

Ja nie mam RIS'a, chwyt wziąłem z polamanego XM z CG od kumpla i za pomocą śruby zamontowałem na zwykłym łożu, korzystając z jego otworów, a Waltherowską latarkę zamontowałem na szynie z Wellowskiego czy Double Eagleowskiego M4, przykręconej do łoża od spodu. Latarkę wytrzymuje i niczego więcej nie musi, tanie i dobre. Magpule kupne dawno olałem, nie będę tracił kasy na coś co potrafię zrobić samemu i działa tak samo. Zresztą oryginalne nie weszłyby mi do kamizeli, za gruba guma, musiałbym kieszenie przerabiać.

No właśnie też kiedyś myślałem, żeby przykręcić szyny do okładzin łoża - mam dwie szynu około 10cm długości od sprężynowego mp5 Wella. No ale nie mam na razie żadnej sensownej latarki. Bo Fultona to tam chyba nie zamocuję. Chociaż mógłby od razu robić za chwyt! To może jest jednak niezły pomysł i nowy "patent" :wink:

no no, kurde wafel. Musze przyznac ze nie wpadlem na pomysl przykrecenia risa do okladziny. Po glebszym zastanowieniu wydaje sie to byc na prawde dobrym pomyslem i juz powoli kombinuje skad wziasc kawalek risa :P~~. A jak ze stabilnoscia? no i jak calosc wyszla, masz jakies fotki ? :]

Witam. Polecam tez magpool’e zrobione z kabla elektrycznego i tasmy izolacyjnej – sa dosc sztywne ale moga sie zgiac jak sa w kieszeni i potem ladnie wracaja. Dalej polecam nakladke na kolbe. Wyjasniam: zdialem skladana kolbe(tylko ta czesc ruchoma i na tej owalnej plaszczyznie przykleilem warstwe pianki tego samego ksztaltu- uzylem podkladki pod myszke (takiej grubej). Zdejmuje sie warstwe plastikowa i tostaje tylko gabka/pianka. Przykladasz kolbe obrysowujesz, wycinasz i przyklejasz. Kolba nie ma poslizgu i super sie trzyma. Podobnie robi sie poduszke pod policzek. Polecam wiecej niz jedna warstwe podkladki spiac/zszyc ze soba.

Pozdro

no no, kurde wafel. Musze przyznac ze nie wpadlem na pomysl przykrecenia risa do okladziny. Po glebszym zastanowieniu wydaje sie to byc na prawde dobrym pomyslem i juz powoli kombinuje skad wziasc kawalek risa :P~~. A jak ze stabilnoscia? no i jak calosc wyszla, masz jakies fotki ? :]

Na machinegunie masz nawet specjane szyny do tego (bodajże koło 50zł). Na pewno nie będą latać. A jak dobrze przykręcisz to wszystko się będzie dobrze trzymać :D

Javelin dużo zależy od rozstawu otworów w łożu. Ja swoje plastikowe szyny stabilizowałem Poxyliną, tak że się nie ruszają po dokręceniu.

Kolejnym powiedzmy patentem, jest odwracanie osłon Aimpointa tak żeby otwierały się w dół lub na bok, zmniejszamy tym ryzyko zaczepienia i urwania ich, oraz troszkę domaskowywujemy w lesie.

Jeszcze jednym ciekawym rozwiązaniem jest pokrowiec na magazynek przyczepiany do kolby. W airsofcie często wykorzystywany jako pokrowiec na baterię.

Niedroga sprawa bo można sobie samemu takie cacko uszyć a i z montażem nie powinno być większych problemów :)

Pozdrawiam

Jeszcze jednym ciekawym rozwiązaniem jest pokrowiec na magazynek przyczepiany do kolby. W airsofcie często wykorzystywany jako pokrowiec na baterię.

Niedroga sprawa bo można sobie samemu takie cacko uszyć a i z montażem nie powinno być większych problemów :)  

Pozdrawiam

Blackhawka kupiłem na Allegro za 30zł :)