Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kurtka DPM

Recommended Posts

Piszę coś o tej kurtce Piszę coś o tej kurtce Piszę coś o tej kurtce Piszę coś o tej kurtce Piszę coś o tej kurtce Ale co??

Chłopie a co chcesz wiedzieć? Może coś takiego: górną lewą kieszeń obsługuje się prawą ręką a górną prawą kieszeń lewą ręką. Ciekawe?

Zadaj pytanie a byćmoże padnie odpowiedź.

• 4 weeks later...

Witam.

W armii brytyjskiej kurtka bojowa to nie tylko część ubrania ale równiez nośnik wyposażenia i jej waga może sięgac nawet 5 kg.

Oto wykaz wyposażenia żołnierza piechoty:

-w górnych kieszeniach powinny się znajdować różne pisaki, ołówek kopiowy i notes w wodoszczelnym futerale.

-na prawym rękawie znajduje się kieszeń na opatrunek , jednak żołnierze zabierają ze sobą większa ich ilość.(minimum to 3 opatrunki zwykłe i jeden większy na oparzenia)

-scyzoryk lub składany nożyk.

-pasta maskująca

-opócz tych rzeczy powinny jeszcze być:zapasowe bandaże,mały zestaw pierwszej pomocy,tabletki Dextosol,rękawice,kilka naboi smugowych,mała latarka z czerwonym filtrem+zapasowe baterie,zapalniczka,kawałek flaneli (do czyszczenia broni),torebki foliowe (do zakrycia ran w terenie skazonym chemicznie)nakrycie głowy(szalokominiarka),linka min 20 m(nylon).Twarde przedmioty powinno się owinąc w materiał żeby uniknąc siniaków podczas padów czy czołgania.

W wewnętrznych kieszeniach mozna trzymać zapasowe magazynki.W kurtkach typu 94 i 95 w pionowych kieszeniach mozna trzymać np mapę lub uzywać ich jako schowek na zuzyte magi.

Wykaz wyposażenia dowódcy druzyny:

-mapa (w wodoszczelnym mapniku

-zeszyt poleceń

-sznurek 50m (nylon)

-biała taśma minerska

-kompas (silva)

-kątomierze

-krokomierz

-zestaw pierwszej pomocy

-zestaw survivalowy

-narzędzia do wykonania tzw stołu plastycznego

-oraz wyposażenie takie jak zwykły zołnierz piechoty.

Identyczny zestaw powinien posiadac zastępca dowódcy.

Inne "ciekawostki"dotyczące kurtki bojowej:

-kieszeń tzw nerkowa słuzy do noszenia np zrolowanej podpinki.Zwiększa to komfort noszenia oporządzenia i chroni nerki.

-żołnierze często przyszywali do rękawów ściągacze z obcietych zużytych skarpetek.

-guzik na kołnierzu słuzy do podczepienia kaptura(logiczne)

-w bluzach p95 wewnątrz kieszeni znajdują sie otwory na pisaki itp(w starszych modelach znajdowały się one na lewym ramieniu)

-do bluz mozna podoszywać zielone lub czarne gumki.Będą one słuzyły do mocowania maskowania(żołnierze stosuja ten "patent" równiez na elementach PLCE-np szelkach).

Ufff...Mam nadzieję ze wystarczy.Jeżeli będziesz miał jeszcze jakies pytania to zapraszam na prv.Postaram sie odpowiedzieć na kazde pytanie.

Pozdrawiam.

Szaman.

Dzięki :D

bo widzisz, Vergio-nie jest sztuką kpic z czyjeś niewiedzy.Sztuka jest pokazac, ze samemu sie tą wiedzę posiada :twisted:

Kilka następnych informacji o kurtce :

-kurtka jest pokryta powłoka zmniejszającą wykrycie w podczerwieni , więc zalecane jest jej czyszczenie na sucho.

-w kurtkach typu cold weather(tzw parka falklandzka)gdy chodzi sie bez podpinki kaptur roluje sie i związuje ściągaczem(do kolucha po wewnętrznej stronie na karku)

-żołnierze często robili upgrade swoich kurtek przez doszycie dodatkowych kieszeni-np na ramieniu-zreszta to popularna metoda nie tylko u brytoli.

Wystarczy. :D

Pozdrawiam wszystkich brytofili.

Szaman.

Prawdziwą sztuką jest zadawanie pytań.

Co do kieszni na prawym rękawie. Żadna z moich kilku kurtek nie posiada/posiadała kieszeni na prawym rękawie. Za to jedna z nich, S94, posiada na lewym.

Stare typy kurtek nie mają guzików do podczepienia kaptura.

Nowe typy kurtek mają zamek główny zabezpieczony patką zamykaną na rzepy. Beznadziejny patent - zalecam wymiane na napy, od biedy guziki (rzep szybko łapie syf i przestaje działać)

Nowa kurtka nasączona jest impregnatem, który jednak bardzo szybko traci właściwości.

Ogólna rada - nie kupujcie kurtek Temperate. Latem są za ciepłe (nawet jak wytniecie wewnętrzną warstwę materiału), jesienią i zimą stają się ciężkie od deszczu i śniegu. Kupujcie kurtały w RipStopie. Są o wiele lżejsze i szybciej schną a zimą i tak polar pod spodem, bądź podpinka, musi wylądować (choć mają te wstrętne rzepy na zamku :roll:).

Witam.

-Kieszeń na opatrunek na prawym rękawie jest w modelach z lat 80-tych(wersja ogólnowojskowa)natomiast nie ma jej w wersji dla spadochroniarzy(ta z podszewką, guzikami zamiast rzep i "pieluchą").Zrezygnowano z niej w kurtkach pattern 94 i 95 na wniosek żołnierzy(bo stwierdzono że jeden opatrunek to nieporozumienie, ażołnierze i tak zabierali ich więcej o czym juz pisałem wcześniej).

Zamiast niej zołnierze doszywali inne kieszenie w zalezności od własnej inwencji twórczej , o czym tez juz wcześniej pisałem.

-guzik na kołnierzu znajduje się na kurtkach spadochroniarskich-nawet tych najstarszych(wersja 5-cio kolorowa DPM)jak i nowszych (z końca lat 80-tych-opis kurtki powyżej)jak i w patternach 94 i 95.

-kurtka teperate jak sama nazwa wskazuje nie jest kurtką na lato (do tego słuzy pattern95)tylko na zimę.do kompletu uzywa się pikowanych podpinek lub polara.Poniewaz jest to kurtka zimowa , na nia powinno sie dać białe ubranie maskujące.Do impregnacji używa sie min wyrobów firmy nikax(sorry za kryptoreklamę :wink: )polecanych zresztą przez samych żołnierzy.

Pozdrawiam.

Szaman.

Szaman jakieś herezje tu prawisz odnośnie kurtki Temperate. Temperate nie równa się Winter czy Cold Weather. Oznacza klimat umiarkowany czyli nasz. Jej największym problemem nie jest grubość (choć przeszkadza 2 miesiące w roku) tylko nasiąkanie i ogólny ciężar, a wybacz - nie chce mi się co kilka tygodni impregnować kurtały. Co do maskowania zimowego owej kurtki. Zadzwoń lub napisz do Anglii i zapytaj jak często u nich pada śnieg ;) Na zime masz Parki i różne Windproofy i nieszczęsny Gay-tex.

Moja S94 nie ma guzików do przypięcia kaptura (ani śladów po nich) - zatem nie jest to regułą.

Firma robiąca impregnaty nazywa się Nikwax - wkradła ci się literówka.

Zresztą szczerze powiedziawszy czy szczegóły robią taką różnicę? Nic nie zmieni mojego zdania, że Rip-Stopowa S95 jest najlepszym modelem na nasz klimat (choć i tak wymaga pewnego tuningu). I każdemu właśnie taką polecam.

No to mnie przyłapales Wukaszu. :lol:

Faktycznie firma od impregnatów to Nikwax.Dzieki za zwrócenie uwagi.

co do reszty to w żadnym wypadku nie mam zamiaru negowac jakości rip-stopa, bo sam w tym chwilę biegałem i sie sprawdzil(dolączam sie do Wukasza-kurtka dobra i warto ja kupic)Jednak mam nieco inne zdanie o patternie94.Ale to juz moja subiektywna ocena.

Co do zimowego wykorzystania w/w kurtki:jest ona wykonana w 100%z wysokogatunkowej bawełny i dlatego tak szybko nasiaka.Przyjeło sie ze tego kompletu uzywa sie w zimniejsze pory roku (z podpinką lub bez)a komplet 95 przeznaczony jest do cieplejszych klimatów (dlatego w odróżnieniu od 94 jest 3-częściowy) i tego żolnierze używaja od wiosny do jesieni.Parki typu cold weather są natomiast przeznaczone do klimatu subarktycznego(wraz z golfem, swetrem i pikowaną podpinką).zresztą swoboda w umundurowaniu jaka panuje w armii brytyjskiej powoduje że w jednym oddziale mozna spotkać kilka różnych rodzajów kurtek.co do maskowania zimowego to chciałbym zauwazyć że np Royal Marines specjalizuje sie właśnie w dzialaniach arktycznych i takie ubranie wykorzystuje często(a co oni nosza pod spodem to ich sprawa)Szkolenia przechodzą nie tylko w Anglii ale równiez np w Norwegii gdzie śnieg pada nieco częściej.

zreszta nie mam zamiaru się wykłucac kto ma racje a kto nie.Pisząc o białym nakryciu podalem sposób na zmniejszenie przemakalności kurtki 94 (zresztą instrukcja wojskowa mówi to samo)i chciałbym aby tak to było odbierane.

Mam nadzieje drogi Wukaszu ze tym postem zakończymy bezsensowna kłutnie.

Jeżeli ktos jeszcze posiada jakies informacje odnoście kurtki bojowej które moga pomóc Pako to proszę o podzielenie sie tym z nami.

Pozdrawiam.

Szaman.

PS-co do tego nieszczęsnego guzika na kaptur to faktycznie nie jest to regułą-na mojej kurtce jest, natomast u znajomego nie było go.Zreszta sprawdza sie to o czym pisałem wcześniej czyli o przerabianiu kurtek przez samych żołnierzy-na allegro ostatnio był taki kaptur o kupienia.Zapięcie mial przerobione z guzika na zamek błyskawiczny.