labik Posted February 14, 2006 Report Share Posted February 14, 2006 Nie dawno otrzymałem w/w giwere. Kiedy wystrzeliłem z niej pierwszą kulke o mało co się nie posikałem ze śmiechu ;). :D Kulka poleciała na ok. 5metrów. W ASG jestem początkującym jak i w tuningu. :) Chciałbym dorobić se w nim Hop-Up (gdyż go niestety brak :( ) pouszczelniać tam jakieś rzeczy i ogólnie zwiększyć jego moc ile się da. Może już ktoś eksperymentował z tym modelem? Bardzo prosze o porady i instrukcje. :) Quote Link to post Share on other sites
Pi3otr Posted February 14, 2006 Report Share Posted February 14, 2006 Witam. Posiadalem tego SIGa jakis czas i pokusilem sie o jego tunning... Powiem od razu zeby nie bylo nadzieji: ten model absolutnie nie nadaje sie do tuningowania mocowego poniewaz tlok i cylinder, ktory jest tam montowany jest po prostu za maly i zadej wiekszej mocy nie uzyskasz. Ja sam wymienilem lufe na 20 cm z casto(niestety jak wmontowalem dluzsza to gearbox mial za mala moc zeby wogule wypchac kulke z lufy) HU juz tam byl ale ja bym za bardzo na nim nie polegal. Do gearboxu podlozylem podkladke pod sprezyne jakies 2mm oraz uszczelnilem glowice tloka za pomoca gumki recepturki :lol: Moc "troche" wzrosla natomiast zasieg skutrczny i celnosc poprawil sie w widoczny sposob. Moj model oryginalnie strzelal na jakies 4-5 m celny...Po tuningu zasieg calkowity wzrosl do jakis 20 m max a celny(taki z ktorego moznaby trafic czlowieka) do jakis 15 m. Aha wszystkie te odleglosci byly mierzone na kulkach 0.12 HFC. Caly czas mialem problemy z zapychajacymi sie kulkami w lufie(to chyba z mojej winy bo lufa byla zbyt precyzyjna chyba) HU czasem podkrecil a czasem nie. Ogolnie rzecz biorac z tego modelu nie da sie zbyt wiele wyciagnac bo gearbox ma zbyt mala moc po prostu. Jak masz zbedna kase i czas to mozesz poprobowac....a najlepiej sprzedaj to gowno w cholere bo tylko nerwy sobie poszarpiesz a i tak rezultat nie bedzie Cie zadowlac (chyba). To tyle z mojej strony. Pozdrawiam. PS. Jak bedziesz rozbieral gearboxa to uwazaj zeby byl potem wlasciwie i "sztywno" zlorzony bo jak bedziesz mial luzy to Ci sie pierwsza zebatka przy silniku zjedzie i nie bedzie dzialac. Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 14, 2006 Author Report Share Posted February 14, 2006 Ja go nie traktuje tego siga poważnie :wink: nie oczekuje po nim wiele, chcem tylko go podasować o ile się da. Jeśli z 5m do 15m ci się poleprzyył zasięg to bardzo dużo. Nie chcem wydawać na niego żadnej kasy. Nie chcem w nim nic wymieniać. Poprostu chcem 'pouszczelniac' i 'popodlkadac' cos pod te bajery co poleprzaja osiagi, czy cos tam 'ponacinac' no niewiem co nie znam sie na tych rzeczach. Ale toturiale milo widziane :wink: Chętnie się pobawie :wink: Aha i jeszcze takie jedno pytanko.... Jak go otworzyć bo coś niemogłem... rozkręciłem śróbki i coś mi nie szło :D Quote Link to post Share on other sites
Pi3otr Posted February 14, 2006 Report Share Posted February 14, 2006 Nie posiadam juz tego SIGa ale rokladanie wyglada tak: -odkrec najpierw kolbe od body -ta gorna smieszna szyne ris -odkrec chwyt pistoletowy -zdejmi przednia czesc z muszka pod nia powinna byc jeszcze jedna srobka -odkrec wszystkie srobki z body W tym momencie po rozchyleniu obu polowke np plaskim srubokretem caly karabin powinien sie rozdzielic na 2 czesci :) Z gearboxem bedziesz musial sobie poradzic bo tam tylko trzeba srobki odkrecic. Tylko uwazaj zebys niczego nie pogubil przy okazji. Generalnie model nie ma skomplikowanej budowy i jak go rozlorzysz ze 2 razy bedziesz znal go na pamiec :P Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted February 14, 2006 Report Share Posted February 14, 2006 a najlepiej sprzedaj to gowno w cholere bo tylko nerwy sobie poszarpiesz a i tak rezultat nie bedzie Cie zadowlac (chyba). A myslisz ze tak latwo to sprzedac? Nikt tego nie chce nawet za pol ceny rynkowej... Quote Link to post Share on other sites
gertan Posted February 14, 2006 Report Share Posted February 14, 2006 a najlepiej sprzedaj to gowno w cholere bo tylko nerwy sobie poszarpiesz a i tak rezultat nie bedzie Cie zadowlac W sumie się z tobą zgadzam ale to jest forum o tanich replikach i labik szuka pomocy więc nie besztajmy go od razu i spróbujmy coś doradzić :wink: chociaz swoją drogą jakbyś troszkę pozbierał i kupił jakąś sprężynkę markową to by Cię za drogo nie wyniosło a źle by nie było.... :wink: Quote Link to post Share on other sites
Pi3otr Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 chociaz swoją drogą jakbyś troszkę pozbierał i kupił jakąś sprężynkę markową to by Cię za drogo nie wyniosło a źle by nie było.... :wink: Taa...w szegulnosci teraz na military sa niezle promocje i mozna dostac calkiem przyzwoita replike za ok 200 zl :) Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 15, 2006 Author Report Share Posted February 15, 2006 a najlepiej sprzedaj to gowno w cholere bo tylko nerwy sobie poszarpiesz a i tak rezultat nie bedzie Cie zadowlac W sumie się z tobą zgadzam ale to jest forum o tanich replikach i labik szuka pomocy więc nie besztajmy go od razu i spróbujmy coś doradzić :wink: chociaz swoją drogą jakbyś troszkę pozbierał i kupił jakąś sprężynkę markową to by Cię za drogo nie wyniosło a źle by nie było.... :wink: Prosze. Tylko bez takich komentarzy. Wiem że mam full wypas dziadostwo, dałem za nie 4 dychy. 8) Chcem tylko zwiększyć jego osiągi. Zbieram na marui :wink: Dzięki Pi3otr :wink: jeszcze dzisiaj sprubóje go otworzyć, powiem jak mi poszło :D Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 No Pi3or. Ty z Koronowa i takie rzeczy piszesz? Wstydź się :lol: żart). Ale swoją drogą taka tanizna jest świetnym polem do eksperymentów. Jak coś się sp..suje, to mała strata, mały żal... Najlepiej - moim zdaniem - poczytać co tylko możliwe o wszelakich tuningach, dokładnie oglądnąć, z czym się ma do czynienia, później zakasać rękawy i nie wydając więcej niż 10 pln coś z tym zrobić. Takich różnych klamotów, które możnaby użyć jest wszędzie w domach pełno. Życzę powodzenia. :ok: Quote Link to post Share on other sites
Pi3otr Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 Zgadzam sie z przedmowca. Taki tani aeg to dobry trening przed czyms z "wyzszej polki" bo przynamniej mozna poznac podstawy obchodzenia sie z tego typu sprzetem. Wazne jest tez to aby koszt tuninu nie przekroczyl wartosci repliki no chyba ze komus bardzo na nim zalerzy. Zeby nie bylo OT to czy masz wersje z tlumikiem dzwieku czy bez? Ja mialem ta z tlumikiem dzwieku (oczywiscie atrapa :lol: ) i byl on strasznie krzywy wiec go przerobilem na zwykly, krotki tlumik plomienia. PS: Fiedotow to ze z Koronowa to znaczy ze gorszy ? :P Dyskryminacja czy co ? :D Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 15, 2006 Author Report Share Posted February 15, 2006 mam wersje lite tzn. bez zadnych bajerow i bez HU :x jak se dorobić można HU niedrogo? :wink: Quote Link to post Share on other sites
woma Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 Proszę ja ciebie: http://wmasg.one.pl/forum/viewtopic.php?t=15578 tu masz o HOP-UPie aha przedewszystkim lec do Castoramy badz cos w tym stylu po rurke 6mm w srodku a 8mm (najczesciej) na zewnatrz najpierw wez suwmiarke i zmierze! Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 Nie dyskryminacja, tylko, jeśli to koło Bydgoszczy - to połowa Koronowa, to moja rodzina. :lol: Ale do tematu. Nie dawno skończyłem tuning M4A1 z All... Przede wszystkim wizualny. Zapłaciłem za niego 30parę zł. Lufa latała i była krzywo zamocowana - taśma izolacyjna. Alufka umieszczuna w rurze stalowej o dużej średnicy - włożone dwie mniejsze miedziane 15 i 18, tworzą warstwy usztywniające i świetnie dociążają. W korpusie wlkejone pocięte fragmenty stalowego rygla okiennego (tego pionowego) - dociążenie i usztywnienie. Pod tłok 4 groszówki. I najważniejsze - malowanie. Gotowe. Postaram się zamieścić zdjęcia, choć może się ukażą w galerii, bo tam wysłałem. P.S Oczywiście jeszcze hopajsiup. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 Cymowski elektryczny SIG 552 ma hop-up firmowy (przynajmniej moj egzemplarz mial), staly. Jakby nawet pokombinowac, to regulacje by sie dalo porobic. Ja bawilem sie roznym ustawienim hop'a (za kazdym razem trzeba bylo rozkrecac replike, heh) i efekt zawsze byl raczej mizerny. Gun ma za malo "poweru" i kulka obcierajac sie o gumke dodatkowo tracila energie. Dluzsza rurke "costoramowa" tez wstawialem, zasieg moze wzrosl z 5 m do 7 metrow na kulkach 0,20! :? Na lzejszych kulkach moze pare metrow dalej, ale przeciez nie da sie nimi strzelac na otwartej przestrzeni... Reasumujac - nic z tym gunem w praktyce nie da sie zrobic :!: :!: :!: Poza tym swietny sprzet dla 7-latkow na podworko, krzywdy sobie przynajmniej dzieciaki nie zrobia! :D PS O moich probach "upgrejdu" juz gdzies wczesniej pisalem, ale rozumiem ze poszukac sie nie chce... :? Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 16, 2006 Author Report Share Posted February 16, 2006 -zdejmi przednia czesc z muszka pod nia powinna byc jeszcze jedna srobkawłaśnie niemoge tego zrobić :? niewiem jak to zdjąć, przybliż mi to :) w mojej wersji nie ma HU - http://allegro.pl/show_item.php?item=82617939 Quote Link to post Share on other sites
Pi3otr Posted February 16, 2006 Report Share Posted February 16, 2006 Hmmm...sproboj odkrecic tlumik plomienia. Pod nim powinien byc gwint i i wtedy to juz lekko schodzi. Ja mialem wersje z tlumikiem dzwieku i po jego odkreceniu caly "przod" sam wypadal. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 16, 2006 Author Report Share Posted February 16, 2006 jaki tłumik dźwięku? :roll: kurde no niewiem jak to zrobić :ściana: Quote Link to post Share on other sites
Pi3otr Posted February 16, 2006 Report Share Posted February 16, 2006 Masz narysowalem Ci to co masz odkrecic Ja mialem wersje z atrpa tlumika dzwieku czyli na koncu lufy byl plastikowy gwint na ktory nakrecalo sie ten tlumik. Jak sie go zdjelo to caly zespol muszki bez problemu dalo sie zdjac. Niestety nie wiem czy takie samo rozwiazanie jest w modelu ze zwyklym tlumikiem plomienia. Napisz co konkretnie juz zrobiles i czego nie mozesz zrobic. Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 16, 2006 Author Report Share Posted February 16, 2006 już dawno o zdjołem, i się na tym momencie zaciołem właśnie :( Quote Link to post Share on other sites
Pi3otr Posted February 16, 2006 Report Share Posted February 16, 2006 Nie no jak zdjoles te tlumik plomienia to muszka juz powinna zejsc :? Sproboj uzyc troche sily albo podwarzyc to plaskim srubokretem(byleby nie za mocno zeby czegos nie polamac). Tam jest taki maly jakby "zatrzask" i to moze on jeszcze trzyma. Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 16, 2006 Author Report Share Posted February 16, 2006 ootworzyłem... było od razu powiedzieć żeby podwarzyć :D ehhh... ten plastik mnie zmylił myślałem że to wogóle inaczej się zdejmuje :) wielkie dzięki ;) Uszczelniłem 'rurki' w środku w 2 miejscach taśmą izolacyjną... co jeszcze zrobić? :) Teraz bawie się w składanie :P Coś czuje że będe się męczył z prawidłowym złożeniu spustu z tym drucikiem :| Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted February 21, 2006 Report Share Posted February 21, 2006 Przypadkiem znalazlem fotke cymowskiego "hop-upa": co jeszcze zrobić? Pobawic sie w totalny (hehe) tuning tego szmelcu oczywiscie mozesz, poki czegos nie zepsujesz, ale generalnie radze zbierac kase na cos porzadniejszego... Quote Link to post Share on other sites
gertan Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 No fakt lepiej zbierać kasę na cos porządniejszego bo totalny upgrade tego szmelcu (tak żeby można tym było gdzies strzelić dalej) to Cie będzie kosztował straszne pieniądze a i tak możesz nie osiągnąć zamierzonego celu.. :? Quote Link to post Share on other sites
Juby Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 I po jakimś czasie się wszystko rozpadnie coś pęknie i powiesz P****le nie robie rzucisz i spokój. Zbieraj kasiorke kup coś konkretnego Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts