Hes Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Wiele mówi się o zagrożeniach jakie występują w czasie działań ASG. Równie dużo o odpowiedzialności, zasadach bezpieczeństwa, oraz co jest bezpośdernio z zagrożeniami związane, o limitach wieku. Proponuję w tym wątku opisać rzeczywiste zdarzenia związane ze "stratami w ludziach". Złamania, urazy, urazy oczu. Po co? Aby pewnym osobom (bez pokazywania palcem) unaocznić że zagrożenia o ktorych się mówi nie są wyłącznie teoretyczne, a wypadki się zdarzają. Oraz że rozwaga, umiar i zabezpieczenia o które się apeluje nie są niczyją fanaberią, a koniecznością. W ewentualnych wpisach proszę o podawanie jakiego rodzaju urazu byliście świadkami, lub co gorsza ofiarami i gdzie oraz kiedy to było (oczywiście bez zbędnych danych osobowych). Jako przykład podaję wypadek z naszego podwórka: W trakcie działań na terenie niedokończonej budowy. Kolega, przy pełnym oświetleniu dziennym, na terenie względnie znanym, cofając się nie spojrzał w tył, żle wymierzył odległość i wszedł w "pionowe okno" efekt : upadek z wysokości , złamama noga (a mogło być duuużo gorzej). Jeżeli temat jest godny uwagi proszę o posty. Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Wpadłem do 4 metrowej studzienki kanalizacyjnej. Sytuacja wyglądała następująco: szedłem z kolegą z drużyny gdy nagle ktoś otworzył do nas ogień (nasi do tego ;) ). Gleba na ziemie, zacząłem oglądać się w tył, nie widziałem nic niepokojącego, więc odwróciłem wzrok w strone strzelających i czołgałem się do tyłu. Nagle poczułem, że swobodnie sobie spadam, a niebo zamyka się w kwadracie. Wylądowałem na jakimś kawałku elastycznej rury średnicy 50 cm (dzięki temu zaamortyzowało to upadek, bo na dnie były wystające pręty, szkła i Bóg wie co jeszcze). Wyszedłem bez szwanku (jedynie zadrapania na rękach i kolanach). Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Chocby z trójmiejskiego podwórka jeden obiekt zwany G1. Kilka nóg w dziurach (naszczęście bez większych obrażeń bo tylko noga wpadlą do dziury) czy wybity ostatnio stockowa MP5tką ząb. Jeden znajomy (zasłyszane tylko na strzelankach od jego kumpli) spadł jakieś 2 piętra w dół w budynku co zakończyło się okresem rechabilitacji (cos z kręgosłupem ale niech bardziej zainteresowani i zaznajomieni się wypowiedzą). Tak wiec wypadki chodzą po ludziach i jak narazie nie skończyło się to bardzo źle (odpukać w niemalowane) Link to post Share on other sites
Shadow Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 U nasz w lesie kiedys wpadłem to dziury o średnicy ok. 2m. Nie pytajcie jak, po prostu była jakoś tak zamaskowana gałęziami, a ja uciekałem przed serią z AEG'a :lol: . Skutek: ogólnie strasznie wybrudzony i musiałem zaprzestać daleszego strzelania, bo się okazało, że pobliskie menele urządziły sobie z dziury mały kibelek na otwartym powietrzu. Smród uniemożliwiał dalszą walkę, bo kto mnie nie widział, to mnie wyczuwał z 15m... :evil: Link to post Share on other sites
Hes Posted March 3, 2006 Author Report Share Posted March 3, 2006 Poza głównym tematem: shadow333 gdzie w katowickich lasach to było (mniej więcej)?. Bo wiesz, ja mogę być następny. Chyba że było to na tyle dawno że sprawa przyschła :wink: Link to post Share on other sites
The Ghost Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 sprawca: G36C TM- stock odległość: ok 15m poszkodowany: ząb, prawa 2 ukruszona u samej nasady... morał: nie uśmiechaj się do wroga :) Link to post Share on other sites
Foka Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 http://wmasg.one.pl/forum/viewtopic.php?t=1412 Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Panowie a może by tak dać spokój ?? Jak na taki wątek trafi jakiś pismak to nic tylko na 100% zamkną nam dostęp do replik, zakażą wychodzić na dwór, do lasu, i gdzie tylko bo to przecież tylko szkody przynosi państwu bo NFZ musi pokrywac koszta leczenia i takie tam :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts