Westie Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Kupiłem niedawno Ingrama z HFC, używkę, z tłumikiem, który poprzedni właściciel rozpruł nie bardzo wiedząc, co robić dalej (wytrząsnąłem ze środka waciki i zdrapałem sporo kleju + trochę plasteliny - WTF?). Mam problem następującej natury: Jak przerobić ten tłumik tak, żeby tłumił? Wewnątrz jest plastikowa rurka o średnicy centymetra, plus minus 2 mm. Jak to ktoś pokazywał na stronie poświęconej paintballowi, wystarczy nawiercić dwa rzędy dziurek, przez które gaz ulotni się na boki, i już to jakoś tłumi (gaziak czy paintball, mechanizm działania ten sam). Co dalej? Wyłożyć "komorę" tłumika jakąś watą albo czymś w tym stylu? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Chyba Cyberkoza robił dobre tłumiki (nie wiem, nigdy organoleptycznie nie sprawdzałem, ale konstrukcja wydaje się być ok). Polegało to na tym, ze do wewnątrz tłumika wkładał "plasterki" pianki do ocieplania rur. Naprzemian - raz o mniejszej średnicy wewnętrznej, raz większej. Pozdr Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Westie jak jest tam troche miejsca to polecam wsadzic w to rurke pcv a w niej uszczelki srednicy ok 8 mm (rurka musi byc ciensza ) i ta rurke z uszczelkami nawiercamy jak ser szwajcarski i wciskamy w obudowe rurke ktora wczesniej trzeba owinac w szaptke i koniec :wink: Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted March 4, 2006 Author Report Share Posted March 4, 2006 Trzymajmy się tego. Już jestem mądry. :P Rurka ma średnicę 9 mm - zmierzyłem. Czyli teraz cały szpas polega na zrobieniu z niej sitka i wstawieniu do środka dwóch-trzech twardych przegród. Podobno jakiś wariat wytrzasnął skądś tłumik do real-steel, podłączył go do gaziaka i mu działało... Biorąc pod uwagę, że tłumiki do RS działają na podobnych zasadach jak opisujecie (gaz rozchodzi się po tłumiku - i po to są tam większe lub mniejsze komory), powinno toto wypalić. Z ciekawostek przyrodniczych: zajrzałem (świecąc latarką) do tłumika od mojej "taniej" MP5 - ta cholera chyba nawet jako-tako tłumi! Nie jest to bowiem atrapa z rodzaju dokręcanych do produktów firmy Buble Eagle (czy HFC w tym przypadku :roll: ) - ma w środku to "sitko", przez co wylatujące kulki "gwiżdżą" (niestety połowę efektu zagłusza tłok hałasujący jak młockarnia). Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Westie, jak chcesz żeby ci tłumik tłumił ty wywal z niego rółke (ze środka) reszta jest w porządku aha, najlepiej żeby przegrody były równej wielkości tylko średnica przelotu pocisku (dziura w tłumiku) musiałaby być 9-10mm, żeby kulka nie zachaczała o ścianki tłumika i jeszcze jedno, żadnych pvc, najlepszy jest metal Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted March 4, 2006 Author Report Share Posted March 4, 2006 OK, poczytałem, dokształciłem się, pomysł jest następujący: Rurkę wewnętrzną z tłumika na sitko, dwie przegrody do środka i wypchać jakąś luźną gąbką, watą albo druciakiem. Można zakłódkować, chyba, że komuś jeszcze się zbierze na budowanie tłumika w domu. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Westie, ja bym wypełnił ścierakiem do rurek miedzianych CO. A może jeszcze kilka otworów w zewnętrznej części tłumika. Gdzieś taki schemat widziałem, ino nie wiem gdzie? Quote Link to post Share on other sites
damys Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Do swojego rugera dorobiłem taki tłumik: Zrobiłem go z 20cm metalowej rury o średnicy 5cm. W środku jest 15 komór z blachy. Komory są mocowane na 3 drutach i oddzielone od siebie nakrętkami (nie widać tego na rysunku). Tłumi bardzo dobrze, z 10m nic nie słychać. Waga całości ok. 1kg. Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted March 5, 2006 Report Share Posted March 5, 2006 @damys zobacz wylot swojego tłumika wygląda mi to że kulki tam zachaczają, a to białe wygląda jak odpryski z kulek i 1kg tłumik 8O , powinene wązyć 0,2-0,3kg, i po co wata w śroku, po to jest tłumik objętościowy żeby powietrze / gaz mogły sie w nim a nie za lufą rozprężyć Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted March 5, 2006 Report Share Posted March 5, 2006 Wg mnie nie powinno byc tam tej otuliny a szmatka bawełniana - wtedy lepiej gaz sie rozpreza Quote Link to post Share on other sites
damys Posted March 5, 2006 Report Share Posted March 5, 2006 @GZ To nie jest odprysk, poprostu nie domalowałem tego miejsca. Ciężar mi nie przeszkadza przynajmniej teraz mam wyważony karabinek. Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted March 5, 2006 Report Share Posted March 5, 2006 Rispekt for you fajnie ci to wyszło :wink: a jak zrobiłeś mocowanie na lufe?? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts