Michal_g Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 Pytanie o mid cap-y do AK (TM, ale podchodzą też do innych replik broni z serii AK) produkcji G&P. Mój egzemplarz działa bardzo dobrze, ma prawie rok, przebieg około 3000 kulek i jak dotad ani jednego zacięcia. Za to właściciele mid cap-ów tego samego producenta do M-ek przeklinają swoje w żywy kamień. Czy te do AK są rzeczywiście dużo lepsze czy też trafił mi się wyjątkowo dobry egzemplarz? Gdzie (poza machinegun.pl bo tam z wiadomych przyczyn bez konieczności kupować nie chcę) można je dostać? Przekopałem strony znanych mi sklepów, nie znalazłem. ASGshop na pytanie zadane mailem odpowiedział ze nie planują wprowadzenia tych magazynków do oferty z powodu złych doświadczeń z mid cap-ami G&P do M-ek. Na ile się orientuję mid cap-y Stara odpowiadają magazynkom na amunicję kalibru 5.45 mm? Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 Moj mid-cap G&P od AK47 tez chodzi rok czasu bez zadnych problemow! Co wiecej, jest pokryty jakas fajna powloka a la oksyda i nie wyciera sie z niego farba jak Marui, tak wiec mag nadal wyglada prawie jak fabrycznie nowy. :D IMHO mid-capy G&P to najlepiej wykonane magazynki do AK47! Sa takze wyjatkowo praktyczne w uzytkowaniu. A produktow STARa nigdy wiecej nie kupie! O ohydnym wykonaniu real-capow chyba nie warto wspominac, ale skusilem sie jakis czas temu na starowskiego mid-capa do G36 i byl to wyjatkowo kiepski zakup. Kulki potrafia sie zacinac, tworzywo jest kiepskiej jakosci, zaczepy sie latwo krusza... Quote Link to post Share on other sites
Błażej Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 Ja miałem midcapa G&P i po tygodniu go oddałem. Zacinał się w połowie, trzeba było wyjąć z gniazda i przyłożyć w niego od spodu. Jakoś mnie nie przekonują midcapy. Tym bardziej, że w lowcapach do AK jest 70 kulek. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted April 5, 2006 Author Report Share Posted April 5, 2006 W międzyczasie znalazłem taki test magazynków do AK - może się komuś przyda? http://www.floridaairsoft.com/reviews/akmags/ Według niego mid-capy G&P działają bezproblemowo. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted December 14, 2006 Author Report Share Posted December 14, 2006 Małe uzupełnienie - mid cap-y G&P do AK okazały się wrażliwe na kulki ładowane do nich. Moje dwa podają bezproblemowo Guardery, TM i KSC natomiast z PJ odmawiają współpracy - pomimo że low capy TM i CA podają kulki PJ poprawnie. Quote Link to post Share on other sites
Indianin Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 Mam jednego Mid-capa G&P. Nie jestem z niego do końca zadowolony. Jak go kupiłem to gniazdo było źle wykonane i wymagało podpiłowania. Kulki nie chciały z niego wychodzić. Jak już poradziłem sobie z tym to podawał jedną może dwie kulki i d... :wink: Musiałem wyjąć to plastikowe zakończenie sprężyny (smarowanie maga nie pomogło) i dopiero zaczął chodzić. Teraz pracuje bezproblemowo, ale tylko w dodatniej temperaturze :evil: Używam go sporadycznie, wolę Low-capy Quote Link to post Share on other sites
Stoigniew Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Mam dwa midy G&P, już się nie tną, przerobiłem na lowy 8-) (nie, ze to marnotrastwo, bo nabyłęm je okazyjnie włąsnie przez to, ze się cieły strasznie, próbowałem przesmarować i jeszcze innych zabiegów kosmetycznych, troszku sie poprawiło ale nadal były zaciecia :roll: ) Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted December 16, 2006 Report Share Posted December 16, 2006 Reasumując, co byście bardziej polecili do AK74? Bo chyba innych magów niż od Stara i od G&P niema na naszym rynku? Quote Link to post Share on other sites
Stoigniew Posted December 16, 2006 Report Share Posted December 16, 2006 Jak zrobisz to w sumie Twoja sprawa, ja mam i midy z G&P i lowy ze Stara, z tym, ze i tak midy jak napisałem wyżej przerobiłem na lowy ze względu na notoryczne zacinanie się, ale są też tacy u których midy z G&P chodzą bez problemów, zatem to kwestia fartu ;-) , ja tam inwestuje teraz odrazu w lowy coby nie przerabiac juz a pare groszy zawsze w kielni zostaje :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted December 16, 2006 Report Share Posted December 16, 2006 Witam na machinegun(niezbyt mi pasi ten sklep) pojawily się mid-capy do AK produkcji stara -mieszcza 105 kul -sa z plastiku -kosztuja 35 zł !! http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...roducts_id=1691 ktos moze wie cos na ten temat .... jest to bardzo interesujaca oferta Quote Link to post Share on other sites
Quiz Posted December 16, 2006 Report Share Posted December 16, 2006 Mam pare Midcapow G&P do AK i powiem tak -wypas sprawa podaja wszystkie bez ani jednego pustego strzalu,ale trzeba o nie dbac i np. dzien przed strzelaniem wlac do nich spoooro sylikonu,inaczej sie po prostu zatna i nie podadza nic. wygladaja naprawde swietnie i jak juz mowil Pikace farba jest bardzo wytrzmala. Quote Link to post Share on other sites
fiolek Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 A jak sie kurestwa(brzydko, brzydko) otwiera bo nie moge sobie poradzic bo dzis od syfu przestaly mni podawac a jutro strzelanka Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted January 20, 2007 Author Report Share Posted January 20, 2007 A jak sie kurestwa otwiera bo nie moge sobie poradzic bo dzis od syfu przestaly mni podawac a jutro strzelanka G&P rozbierasz tak:Solidnie wciskasz (np. końcem śrubokręta) metalową blokadę w denku i ściągasz metalową stopkę z denka magazynka. W górnej części magazynka od przedniej strony masz mały trzpień - wybijasz go i zdejmujesz blachy. Reszta mechanizmu jest już skręcona na normalne śruby. Quote Link to post Share on other sites
Apollyon Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Próbował ktoś ich używać w SLR 105 CA?? Quote Link to post Share on other sites
Stoigniew Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 G&P rozbierasz tak: Solidnie wciskasz (np. końcem śrubokręta) metalową blokadę w denku i ściągasz metalową stopkę z denka magazynka. :strach: ...to ja musze mieć jakieś limitowane magi z G&P, bo u mnie wystarczy wybic ten górny pin i magazynek wewn bez problemu wyjmuje. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted January 22, 2007 Author Report Share Posted January 22, 2007 :strach: ...to ja musze mieć jakieś limitowane magi z G&P, bo u mnie wystarczy wybic ten górny pin i magazynek wewn bez problemu wyjmuje. Może to ja mam inżynierskie zboczenie pt "nie obciążaj czegoś jak nie musisz" i dlatego wolałem najpierw zdjąć denko żeby górny pin nie był obciążony poprzecznie w trakcie wybijania. W sumie drobiazg, jak widać obydwie metody są dobre a zdejmowanie denka nie jest niezbędne. Quote Link to post Share on other sites
Sirius_beretta Posted May 28, 2007 Report Share Posted May 28, 2007 Panowie a co możecie mi powiedzieć o "Magazynek Mid-Cap - AK/RK Waffle - 150 - G&P". Do czego służy tajemniczy sznurek i wałek? http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...2q7ag18lbr59vf4 Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 28, 2007 Report Share Posted May 28, 2007 Służy do zamontowania w oczku magazynka, a konkretniej ma ułatwiać wyjmowanie magazynka... Quote Link to post Share on other sites
rAku22 Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Witam, przymierzam sie do kupna Mid-Capa http://www.asg.com.pl/product_info.php?cPa...products_id=688 , ale niestety sklep nie był w stanie odpowiedzieć mi na moje pytanie, moze ktoś orientuje się czy taki magazynek pasuje do CM.028? Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 14, 2007 Author Report Share Posted June 14, 2007 (edited) Witam, przymierzam sie do kupna Mid-Capa http://www.asg.com.pl/product_info.php?cPa...products_id=688 , ale niestety sklep nie był w stanie odpowiedzieć mi na moje pytanie, moze ktoś orientuje się czy taki magazynek pasuje do CM.028? Empirycznie sprawdzone (na Cymie znajomego) - pasują. Tylko nie syp do nich byle jakich kulek, bo np. PJ podawać poprawnie nie będą (ani do TM ani do Cymy). Edited June 14, 2007 by Michal_g Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 Odświeżę temat... Czy Mid-capy od MAGa nadają się do czego kolwiek oprócz wyrzucenia do śmieć/rzucania o ścianę? Konkretnie chodzi mi o TAKIE magazynki. A i czy będą pasować do AK Cymy bez przeróbek? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
cubusieq Posted February 23, 2008 Report Share Posted February 23, 2008 http://taiwangun.com/?str=product&prId=937 Mam problem z tym magiem - kulki w srodku sie zacinają. Co zrobic po rozebraniu maga zeby to naprawic? (smarowanie nie pomogło) Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted February 23, 2008 Author Report Share Posted February 23, 2008 http://taiwangun.com/?str=product&prId=937 Mam problem z tym magiem - kulki w srodku sie zacinają. Co zrobic po rozebraniu maga zeby to naprawic? (smarowanie nie pomogło) A jakich kulek używasz? Jak PJ albo podobnej klasy to spróbuj na lepszych, powinno pomóc. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted February 24, 2008 Report Share Posted February 24, 2008 Pisałem w temacie o AKS-74 boja więc zacytuje...bo mi sie nie chce raz jeszcze. Dodam tylko, że jakość kulek NIE MA ZNACZENIA w tych magazynkach...sprawdzałem na wszystkich kulkach z górnej półki To jeszcze ja w kwestii magazynków do boyi. Kupiłem ze względu na cenę midcapy z taiwangunu (chyba firmowane jako P&J).Robione są z iście Chińską precyzja. Jeden Podawał bez problemu drugi po jakimś czasie zaczął się ciąć. Zachęcony kupiłem kolejne dwa i po naładowaniu nawet 15-20 kulek nie podawał. Przyczyna za duża plastikowa nakładka na sprężynę ta która podaje kulki. Rozebrałem hurtowo wszystkie 4. Przeszlifowałem drobnym papierem kanały w magazynku i natarłem olejem silikonowym. Podajnik zeszlifowałem dookoła - jest teraz mniejszy w przekroju więc nie ma możliwości zacięć. Od tego czasu problemy znikły. Druga sprawa. Sprężyny są dosyć takie słabe. Porównałem długości sprężyn i tak dwa magazynki długość A trzeci A+1cm czwarty A+ok2cm. Myślę, że zmniejszę pojemność magazynka i dodam podkładkę pod sprężynę żeby lepiej windowała kulki. Quote Link to post Share on other sites
Bartek/Urban Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Ja powiem tak - używam 6 mid capów z G&P - używam ich do rk47 z G&G. Zacinek brak, na 3 minimalnie sie farba starła, ale wg mnie wyglądają przez to bardziej klimatycznie. Kwestia gustu. (w użyciu mam je już od ponad roku) Przed i po każdej strzelance czyszcze je silikonem. I wszystko gra. W sumie pasują lepiej do G&G niż hicap który byłw zestawie.... Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts