Elwood Posted May 10, 2006 Report Share Posted May 10, 2006 Witam! 1. Przy sprawdzaniu woltomierzem moja bateria - kupiona jako 9,6v - pokazuje 10,4v - czy jest to normalne, czy może dostałem przez pomyłkę mocniejszą baterię? 2. pojemność ogniw - czy można jakoś sprawdzić? czym? Nie chcę niszczyć tych plastikowych osłonek, w które obleczone są baterie, a z zewnątrz zestawy ogniw często wyglądają tak samo a mogą mieć różną pojemność. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted May 10, 2006 Report Share Posted May 10, 2006 kupiona jako 9,6v - pokazuje 10,4v - czy jest to normalne Tak, to jest normalne. pojemność ogniw - czy można jakoś sprawdzić? czym? Możesz użyć do tego ładowarki i woltomierza. Rozładuj baterię i ładuj ją do czasu, aż napięcie zacznie powoli spadać. Musisz tylko znać czas w jakim Twoja ładowarka ładuje określoną pojemność, np. 100mAh. Quote Link to post Share on other sites
Elwood Posted May 10, 2006 Author Report Share Posted May 10, 2006 Dzięki za info... co prawda mam zwykłą ładowarkę, która ładuje 150mA na godzinę - więc nie będzie to łatwe :? żeby precyzyjnie określić czas. Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Bateria 9,6V moze miec nawet do 12V bezposrednio po naladowaniu, a to z tego wzgledu ze ogniwo w stanie pelnego naladowania ma okolo 1,5V. Czyli 8 ogniw x 1,5v=12V. Możesz użyć do tego ładowarki i woltomierza. Rozładuj baterię i ładuj ją do czasu' date=' aż napięcie zacznie powoli spadać. Musisz tylko znać czas w jakim Twoja ładowarka ładuje określoną pojemność, np. 100mAh.[/quote'] Jezeli juz probujemy okreslic pojemnosc pakietu ta metoda to potrzebujemy: a) czas ladowania - mozna okreslic na podstawie wskazan woltomierza jak pisze 0L0 B) prad jaki pobiera pakiet w poczatkowej fazie ladowania (np. zmierzony multimetrem) Wzor na obliczenie czasu ladowania akumulatorow NiCd i NiMh: t=(1,4xC)/I t- czas ladowania [h] 1,4- staly wspolczynnik C-pojemnosc aku [mAh] I-prad ladowania [mA] Z przeksztalcenia tego wzoru otrzymujemy C: C=(Ixt)/1,4 Pakiet przed ladowaniem trzeba rozladowac do napiecia 1V/ogniwo czyli w przypadku baterii 9,6V do 8V/pakiet. Oczywiscie wynik pomiaru pojemnosci ta metoda bedzie bardziej orietacyjny niz dokladny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts