Gumski Posted May 29, 2006 Report Share Posted May 29, 2006 Dobry No i nastepny problem z moim wspanialym egzemplarzem... Przerwa w strzelance, replika lezy na ziemi i nagle zaczyna mi sie dymic z kolby 8O 8O . Szybko zdjalem stopke i szarpnalem za baterie w celu jak najszybszego jej wyjecia. Co sie okazalo, oba styki od baterii jakims cudem sie dotknely [nie mialem wtedy zalozonych tych plastykowych wtyczek, kabelki byly wsadzone bezposrednio. Przed wykonaniem tej czynnosci, upewnilem sie jednak ze kable nie beda sie stykac, owinalem dokladnie izolacja i bylo pieknie ladnie, trzymalo sie bez problemu] Efekt: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c9f5b...c102efaa94.html Biale ramki to pogladowe kontury baterii, bo skan kiepsko wyszedl. Czerwone kreski to blaszki, ktore lacza z reszta ogniw, ostatnie ogniwo poprzeczne. Oczywiscie sa one pod "opakowaniem, folia". I wlasnie w tym miejscu folia mi sie zjarala co wywolalo tyle dymu, dzieki czemu blaszki te sa teraz na wierzchu. Wystarczy ich porzadne zaizolowanie, czy po pewnym czasie moze sie cos stac z bateria? A tak pozatym. Kable byly wsadzone bezposrednio poniewaz styki mi sie polamaly [te metalowe bolce] i bede teraz kupowal nowe. No wlasnie, kupowac nowe czy mozna je dorobic z jakiegos metalu domowymi sposobami? Bardzo mozliwe ze napisalem cos niezrozumiale, ten typ tak ma, wiec prosze pytac :D Pozdrawiam Guma Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 29, 2006 Report Share Posted May 29, 2006 Masz już chyba dowód co się dzieje z patentami domowej roboty, jak się nie umie czegoś porządnie zrobić. Poza tym po takiej akcji są duże szanse, że bateria jest do wymiany. Quote Link to post Share on other sites
Gumski Posted May 29, 2006 Author Report Share Posted May 29, 2006 Bateria dalej dziala, interesuje mnie tylko, jak dlugo podziala w takim stanie. Na "chlopski rozum" to te blaszki dalej przewodza prad, bo i nie sa uszkodzone, ale czy cos z tego jeszcze wynika? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 29, 2006 Report Share Posted May 29, 2006 Skoro raz się "dotknęły" koncówki to i drugi raz tez to zrobią jak im tylko dasz okazję. Albo załóż porządną koncówke/wtyczkę albo nastaw się na niedługą wymianę baterii na nową. Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Gumski masz nauczke bo z ch*jem i z pradem nie ma zartow :wink: . Jak sie cos robi na odwal (tzw. na j*bal pies) to zawsze sie cos sfajczy. Tym razem ucierpiala troche izolacja i ogniwa dostaly troche po dupie, to napewno sporo skrocilo ich zywotnosc.Jedyne rozsadne rozwiazanie to zalozenie normalnej wtyczki takiej jaka powinna byc i prawidlowe zaizolowanie pakietu zeby w przyszlosci kolba nie puszczala znakow dymnych :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts