Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

problem z gearboxem v3

Recommended Posts

Witam. Może zacznę od początku. Miałem sprężynę m100, zestaw cicha głowica tłoka (+łożyskowanie) i cylindra, prowadnica z łożyskowaniem, uszczelniona dysza, zębatki CA, zatrzask i zębatka na silniku stock, stalowe łożyska CA oraz tłok systema duracon (szkielet gearboxa TM). Jakiś miesiąc temu wymieniłem sprężynę na pdi 150 i posypał mi się tłok od razu na 1 strzelance. Wymieniłem na aluminiowy systemy i postrzelałem sobie jakieś 2 tygodnie. Tydzień temu miałem sądzę że miałem zacinkę (w lufe czernobylek) i ugotowała mi się batka. Jak otworzyłem gearboxa i odłączyłem silnik (na silniku chyba 1 uzwojenie przyjarane i komutator ciemno-brązowy) a tam smar ugotowany i pęknięte mocowanie zębatki tłokowej. Co dziwne na tłoku jeden ząb (bodajrze środkowy) lekko nadgryziony, wszystkie oringi sprawne i głowice także. Dziś dokupiłem zębatkę tłokową CA (zębatki zwykłe) i po 1 serii zębatka tłokowa ułamała się w tym samym miejscu. Czy ktoś się spotkał z takim czymś? Czy winę może ponosić zniekształcony gearbox? Czy coś innego? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Z góry uprzedzam pytanie: tak pozycjonowałem zębatki tłokowa miała luzy niemożliwe do zlikwidowania podkładkami CA. Przy pozycjonowaniu nie wzorowałem się na pomocach na obcojęzycznych stronach tylko na wyczucie (jak opór to mniejsza podkładka a jak luz to większa podkładka), każda zębatka osobno a potem razem.

ps. replika AUG - TM

Chmm gearbox raczej się nie odkształcił bo teraz wymieniłem zębatki na TM i sprężynę m100 i wszystko chodzi... na razie (przynajmniej wytrzymał długą serie na sucho - nie powinno się tak robić ale musiałem się upewnić) zobaczę po nast. strzelance...

edit. chmmm tak się zastanawiam czy to możliwe by zębatka połamała się na 1 serii od złego spozycjonowania w stosunku do zębatki sąsiadującej :?: Nie sądzę by zębatki CA były aż takie delikatne...