biluu Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 z tego co mi wiadomo, do x9 jest tak samo tandetny, jak super 9 :? a co do kosztów: M6-299 Lunetka rasco 3-9 x 40 -90 zł z montażem na szyne 20 mm Bidop to jest godzina pracy z wiertarka, spawarka, i rurkami(koszt materiałow ok.20 zł) prec lufa (casto lufa) ok 10 zł mi wychodzi troche mnie niż Tobie ;p Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 Jeśli prec lufa to moim zdaniem najlepiej uzbierać na coś z mosiądzu albo chromowanego, wydatek 120-200zł ale warto ...... a lufy aluminiowe i duraluminiowe made in obi lub allegro to można sobie wsadzić...... :twisted: przy najmniejszym prężeniu lub nacisku czy skrzywieniu pieknie się wyginaja bo mają cieniutkie ścianki i można wtedy strzelać zza winkla :lol: Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 ja mam duraliminiowa, osiagi poprawiy sie znacznie, scianki nie sa az tak cienkie jakby sie moglo wydawac, ogolnie za te pare zlotych było warto bo dało kolejne kilka fps i celnosci Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 Ale to ma dużo wspólnego z wyciszaniem. Oooooj dużo, w końcu wyciszanie polega na wymianie lufy. Osobiście uważam, że najważniejsze jest dobre smarowanie tłoka. Mój M6 jest tera suchy i chuczy jak nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
Dinus_ Posted August 28, 2006 Report Share Posted August 28, 2006 a ja psiknąłem silikonem i troszeczke (tylko troszeczke) ciszej wali (albo huk jest taki że powoli głuchne) :F Quote Link to post Share on other sites
SaNcEz Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 Tak czytam i czytam i aż dziwi mnie to, że aż tak negowany jest pomysł "tłumika". Muszę powiedzieć, że udało mi się w pewnym stopniu, wiekszym lub mniejszym (zależy od słuchu), wyciszyć moją M6. Nie jest może bezszelestna (bo nigdy nie będzie), ale ja widzę różnicę. Wprowadziłem w życie dwa pomysły które mi przyszły do głowy i efekt jest zadawalający: 1. Zrobiłem nakładke ze standardowym gwintem na końcówkę lufy w M6. Do tego, tez w Castoramie, znalazłem kolejną nakładkę, na którą nałożyłem rurke PCV, a w środku niej otulinę. Na końcówkę przykleiłem podkładkę pod śruby M10 chyba, wszystko się pomalowało czarnym matem i efekt taki: Efekt wystrzału z i bez "tłumika" jest zauważalny, a żadnego zmniejszenia zasięgu przez to nie zauważyłem. 2. Nałożyłem 4 warstwy gąbki izolacyjnej (tej co się pod panele kładzie) wokół gun'a i skleiłem taśmą do pakowania żeby się trzymało. Względy estetyczne może nie zbyt wielkie, ale swoją rolę po części spełnia, a i tak cały czas pod kamuflażem jest, to nawet tego nie widać. Foty na dole: Efekt końcowy dla mnie jest zadowalający, a wszystko można wykonać małym nakładem pracy. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 Pytanie czy efekt "wyciszenia" strzału jest zauważalny dla Ciebie (strzelca) czy dla potencjalnego celu ? Bo tłumik wydłużając lufę odsuwa od Ciebie (strzelca) dźwięk powstający na końcu lufy i stąd Tobie może sie wydawać że to wytłumienie. Quote Link to post Share on other sites
SaNcEz Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 (edited) Jak już wcześniej zauważyłem thor_ jesteś człowiekiem obeznanym w temacie i sądziłęm, że zadasz tego typu pytanie :-F dlatego sprawdzając donośność nagrywałem dźwięk wystrzału z i bez tłumika z tego samego msc oddalonego o ok 10m, w linii prostej od strzelby, no i muszę stwierdzić, że różnica jest :-D Edited June 3, 2007 by SaNcEz Quote Link to post Share on other sites
militarius5 Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 A z jakiej odległości nie słychać strzału? Quote Link to post Share on other sites
SaNcEz Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 tego niestety jeszcze nie sprawdzałem ;) nie było okazji (szkoła itp) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts