Turek_OX Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Witam mam problem i prosze o szybką odpowiedz mam zatkaną lufe Mosiężną szmatą czym moge to usunąć szmata jest zapchana i nie da sie jej wypchać. Prosze o szybką pomoc. Link to post Share on other sites
omglol Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 heh nie ma bata zeby inaczej to wyjąc ;/ Trzeba to przepchać. Ja bym tam dał sporo oleju silikonowego , jesli nie masz to chociaz roślinny i potem wypchnął jakims drewnem albo plastikiem (nie metalem , zeby lufy nie porysowac. Potem wyczyscic lufe i powinno byc ok. Link to post Share on other sites
mark Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Ja bym tam dał sporo oleju silikonowego ' date=' jesli nie masz to chociaz roślinny i potem wypchnął jakims drewnem albo plastikiem (nie metalem , zeby lufy nie porysowac[/quote'] 8O Nom…..masła napchaj to na pewno wyjdzie :wink: ….na poważnie weź wycior, jeżeli go masz….. to wystarczy, wyciorem na pewno przepchasz lufę…... Właśnie czy ty próbujesz przepchać lufę mając ja w gunie czy masz ją „luzem” :?: Aaaa polecam też tę opcje http://www.wmasg.pl/forum/search.php Link to post Share on other sites
omglol Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Fakt , nie rozwazylem mozliwosci , ze nie wyjał lufy. Lufe trzeba wyjac , zdjac hopup (albo przynajmniej wylaczyc - uwazac zeby go nie zniszczyc). Ps. Czym sie nasmaruje lufe to juz obojetne , moze byc nawet masło ;) Potem i tak sie wyczyści :D Link to post Share on other sites
mark Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Czym sie nasmaruje lufe to juz obojetne ' date=' moze byc nawet masło[/quote'] No fakt, byle by było ślisko i łatwiej wchodziło, lub wychodziło…..... :twisted: Link to post Share on other sites
Turek_OX Posted July 7, 2006 Author Report Share Posted July 7, 2006 Lufe mam na zewnątrz jest tak zabita ze nawet biłem młotkiem w pewnego rodzaju wycior i nic... Link to post Share on other sites
radzu Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Oj jak biłeś młotkiem to nie wiem czy coś z tego jeszcze będzie :P A tak na serio to musisz dorwać jakiś plastikowy pręt o średnicy 6mm z płasko zakończonym końcem i próbować go przepchnąć go od drugiej strony niż pchałeś dotychczas. Dobry jest do tego np. pręt z zestawu do napełniania maga (taki syfiasty zestawik złożony z rurki i plastikowego pręta do popychania kulek). Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Po pierwsze ZERO smarowania czym kolwiek !! Dlaczego panowie materiały z których sa najczęsciej "szmaty" to jakies odmiany bawełny i jak tylko dostaną jakies smarowidło to natychmiast włókna pęcznieją i dupa blada. jeżeli to jest na pewno mosiądz to proponuje lufe nad kuchenkę gazową i solidnie rozgrzać w miejscu gdzie jest szmata. Na tyle solidnie żeby zaczeła się zwęglać (nie lufa tylko szmata) i po sprawie po jakimś takim czasie grzania powinna dac się lekko przepchnąć. [ Dodano: Pią 07 Lip, 2006 ] Aha najlepszym wyznacznikiem że już pchac jest solidny smród i dym z końców/końca lufy :) Link to post Share on other sites
javelin Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 A czy po takie "obróbce cieplnej" lufa się nie zniszczy w żaden sposób? Wprawdzie to mosiądz nie stal, która mogłaby się rozhartować, ale jesteś pewny? :) To dość precyzyjna zabawka więc nawet minimalne zmiany mogą się okazać niezbyt przyjemne w skutkach. Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Jedno mnie ciekawi Turek_OX, w jaki sposób żeś tą lufę tak na amen zabił?? 8O Link to post Share on other sites
Turek_OX Posted July 8, 2006 Author Report Share Posted July 8, 2006 OK Zrobione PAnowie!! Wszysko dzieki pomysłowi thor_owi, który miał dobry pomysł...dzieki stary. Nagrzałem z lekka lufe i zapccana szmata wyszłą bez problemu. Mysle ze niema zadnych zniekształcen. Link to post Share on other sites
Vorde Posted July 8, 2006 Report Share Posted July 8, 2006 Turek, ja tez jestem ciekaw jak ja zapchales. Opowiesz?? Link to post Share on other sites
Brayli Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Ja miałem aluminiową lufę, też się zapchała, tandetną kulką. Niestety po podgrzaniu popękała. Kupiłem nową w OBI, miałem potem znowu ten sam problem, inną również za dużą kulką (bezszwowa, "high grade" :? ). Co zrobiłem? Włożyłem dyszę butli z Green Gazem pod kątem ok 45 stopni, uszczelniłem taśmą i wcisnąłem gwałtownie butlę, trzymając za połączenie. Efekt skuteczny, sprawdziłem ten sposób kilka razy, specjalnie zatykając, zawsze działa :twisted: Trzeba tylko uważać na wylot lufy, zawinona kulka przebiła się przez zeszyt na drugim końcu pokoju 8O Link to post Share on other sites
Recommended Posts