esco Posted July 8, 2006 Report Share Posted July 8, 2006 Witam. Ostatnio po raz "enty" oglądałem styczniowy numer Arms And Ammo i jest tam ciekawy artykół o specjalnym oddziale czeskiej żandarmerii SOG "OMEGA" i zauważyłem w nim dziwną rzecz, która chyba była omawiana na tym forum ale chciałbym jej poświęcić osobny topic, zastanowić się nad zaletami i wadami, oraz tym czy to jest powszechnie stosowane. Mianowicie ową rzeczą jest mała pętla montowana magazynku (na jego spodzie), która z tego co pamiętam jest wykorzystywana do odwiesznia go (po opróżnieniu) na kamizelce operatora. Na pewno zaletą takiego rozwiązania jest uproszczenie procedury przeładowywania broni (mowimy o broni długiej, chyba, że w bocznej rownież spotkaliście sie z czymś takim?). Eliminuje to koniczność pamiętania o obruceniu maga "do gory nogami" przy wkladaniu do ładownicy. Po prostu odwieszamy go na np: karabińczyku i ładujemy nowy mag. Wady. Myślę, że wadą jest to, że te magazynki mogą "dyndać" i przeszkadzać, choć to może zależeć od miejsca. Zakładam, że nie ma możliwości wrócenia po zgłubione magazynki po akcji. Proszę wypowiedzcie się co sądzicie o takim patencie Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Foka Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 Dostałeś już odpowiedź na SpecOpsie. Link to post Share on other sites
Recommended Posts