Darth Vader Posted July 17, 2006 Report Share Posted July 17, 2006 Sytuacja wygląda tak, że kolega może mi zrobić metalowy cylinder... mam jednak problem bo nie wiem jaką ma mieć objętość żeby nie zabijał, ale też żeby nie był słaby(lufa o długości 420mm i docelowa ma to być snajpera z 400~450fps)... rozumie problem uszczelniania, tarcia tłoku, opory w lufie, czytałem o proporcjach objętości lufy do cylindra wiem, że większa średnica tłoku polepsza efekt strzału i też wiem o sprężynach co i jak... po prostu chciałby żeby ktoś powiedział mi ze ma springa na 300~500fps o podobnej lufie i ma cylinder na objętość mm^2 Quote Link to post Share on other sites
Irwin Posted July 17, 2006 Report Share Posted July 17, 2006 Aby obsłużyć luę o takiej obiętości potrzebyjesz cylindra o obiętośco 21 cm sześciennych (optymalnie przy przyzwoitym uszczelnieniu) Reszta to kwestia prec-lufy i sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
Gizbern Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Trochę przykrótka ta lufa ja na snajperkę o takiej mocy. Jak masz możliwość zrobienia większego cylindra to rób największy jaki Ci wejdzie i potem dobierz sobie lufę. Jak chcesz zrobić dobrą snajperkę to dłuższa lufa (50-60 cm) poprawi i zasięg i celność. Wzory do obliczania stosunku objętości cylindra do długoścu lufy gdzieś tu na forum były... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Sama wielkośc cylindra to nie wszystko :) dobrze by było żeby tłok bł jak najlżejszy po to żeby sprężyna mogła mu nadac jak największą prędkość w czasie "pracy" Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts