Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

ICS Colt M16 A3 vs. CA M15 A2 Rifle

Recommended Posts

Ja tez zastanawiałem się co do tych replik i wybrałem M15A2 Rifle.

Replika jest naprawdę solidna. W M-kach Marui przy normalnym uzytkowaniu lufa sie chwieje po jakims czasie a ja dzisiaj szedlem z m15 po domu z lufa przede mna opierajac o bark i przywalilem we framuge. Lufa ani drgnela tylko farba sie zdarla :D W boju jej jeszcze nie sprawdzilem, bo mam od tygodnia, ale strzela ładnie.

A co do ICS to czytalem o nim duzo na forum i jakos niepokojaco duzo bylo przypadkow pekającej gornej czesci gearboxa. Zdaje sie, ze tylko przy tuningu, ale uwierz mi, ze nawet jesli uwazasz, ze stock ci wystarczy, to kiedys zechcesz wiecej :D

Kiedys Classic Army robilo dosc zawodne repliki, teraz są o wiele lepsze, polecam M15A2 Rifle, lub M15A4 Rifle jesli chcesz miec zdejmowana raczke transportowa i pod nią szyne montazowa. A do A2 zawsze mozna dokupic szyne taka http://www.specshop.pl/product_info.php?pr...92fbc98bae263cb

W Ełku mamy jednego M16A3 ICSa od jakis dwoch miesiecy. Zewnetrznie bardzo ladnie wykonczony. Z tego co wiem bezawaryjnie do tej pory, ale jak wiadomo rozrzut jakosci ICSow jest dosc spory (choc serie MP-5ek i Mek chyba juz dopracowali, teraz psuja sie Kalachy! :wink: ). Aha - sprawdzalismy go na chrono i ma jakies 315-320 fps stockowo.

Moze wlasciciel zajrzy na forum, to sie wiecej wypowie...

No tak, ale widzę tu takie błędne koło... Machinegun rozpropagował w Polsce serięM15 z CA, między innymi najniższą w Europie ceną - i niemal każdy ma teraz jakieś M15, i w konsekwencji każdy poleca to co ma.

Owszem, sam zbudowałem dla żony Diemaco C7 właśnie w oparciu o CA (ale z elementami G&P), niemniej tutaj wypowiem się jednak za ICSem. Zawsze to coś bardziej oryginalnego, a różnice pomiędzy nimi nie są tak straszne by nie pasowały normalne części. Za to jest niesamowity, realny "feel" i wygoda - rozbierasz to jak oryginał, "łamiąc" wraz z całym gearboxem. Możesz tam wymienić sobie sprężynę ot tak, w polu, niczym w koszmarnie drogim M16A3 Systemy. Muszę przyznać że pomysł takiego przekonfigurowania między rundami, CQB lub las, niezmiernie mi się podoba :)

Ja więc jednak oddaję głos za ICSem :)

I z tego powodu tym bardziej warto go teraz brać :)

Boję się tylko że będzie tak jak zawsze - to pytanie wypływa nie pierwszy raz, i obawiam się że jak zwykle pytający podąży po prostu "ze stadem owiec", kupując którośtammilionowe CA identyczne jak każde inne...

Dlaczego Polacy tak boją się nowości?

Miałem mp5 Sd2 z ICS I mimo sprężyny 190PDI!!!!!!!!!!! (to była czysta głupota) Wszystko chulało jak złoto rok czasu!!! a potem sprzedałem (styki przy spuście sie wypaliły) . Koledzy mają M4 ICSa i niekture rozwiązania takie jak:

Dzielony GB

Dłuższy magazynek:) (który pez problemu pasuje do CA i odwrotnie)

Dokręcanie i odkręcanie lufy za pomocą pierścienia trzymającego okładniny lufy (chodzi mi o to kółeczko przy GB) Poprzez przekręcenie go . Nie potrzebujemy fantazyjnego klucza jak w CA.

Zwalniacz spreżyny!!!! Moim zdaniem Prze genialne rozwiązanie! ( Jeśli np. podczas strzelania skończy Ci sie bateria,Wciskasz przycisk"dopychacza zamka"co powoduje zwolnienie napiętej sprężyny

Ja mam Ca od pewnego czasu. więc chwale swoje.

Hmmm... bardzo mnie zaskoczylo, to, ze moge bez problepu wyminic sprezyne w niecala minute, dlatego stawiam teraz na ICS. Jonyboy, piszesz, ze ludzie sie boja nowosci. Hmm... Masz racje, ale nie chcialbym sie poslizgnac i wywalic 1100 zl na badziew... Czekam na wiecej opini, ale dzieki.

P.S. Prosze sie wiecej wypowiadac o ICS, poniewaz o M15 A2 wiem troche wiecej.

Pzdr. Mojo Jojo

Niechlujnie zlozone...hmm... to znaczy? Cos z body czy bebechami...

Acha, dzieki bardzo za ten link do recenzji... Moglem poszukac :roll:

Dzieki!

P.S. Pikace, wypowiedz sie, jakie usterki...

[ Dodano: 05 Sie 2006 21:44 ]

Moj wybor brzmi: M15 A2 CA... Poczytalem o ISC i tak jakos... dziwnie mi sie wydaje gorszy od CA... A ze ludzie go kupuja, to moze dlatego ze jest dobry...

Poczekam az gotowe dostane i bede z nim szalał! :twisted: Jeszcze poczekam jak sie sprawuje koledze i biore... :twisted:

Pzdr. Mojo Jojo :wink:

A nie mówiłem? Nie dlatego że jest dobry... tylko dlatego że "Franek ma, Jużek ma... to i ja będę miał". ICS jest dużo lepszy, problemy dotyczyły np. rozłożenia podkładek i smarowania gearboxa, co przecież można spokojnie poprawić. CA miało na początku dużo, dużo poważniejsze problemy, a i nowe ICSy to teżnie to samo co na początku.

O kurde... No sam nie wiem... Hmm. To bedzie mij pierwszy POWAŻNY AEG(mam teraz R-6) wiec nie chcialbym grzebac w srodku bo cos zepsuje... :? Ale skoro tak jest(bo ja sie nie znam...). Ale jonyboy, czy jest wersja ze stala raczka? Bo mi do munduru by pasowal :roll: HeHe...

No ja juz sam nie wiem... bardzo mnie zachecila ta opcja, ze ma on dwudzielny GB... A to daje latwy tuning...

Nie, ja juz nie wiem... a co z osiagami(zasieg, itp.), lepsze czy gorsze od CA???

[Kultura języka. -KozA]

O kurde... No sam nie wiem... Hmm. To bedzie mij pierwszy POWAŻNY AEG(mam teraz R-6) wiec nie chcialbym grzebac w srodku bo cos zjebie...  :?  Ale skoro tak jest(bo ja sie nie znam...). Ale jonyboy, czy jest wersja ze stala raczka? Bo mi do munduru by pasowal :roll:  HeHe...

No ja juz sam nie wiem... bardzo mnie zachecila ta opcja, ze ma on dwudzielny GB... A to daje latwy tuning...  

Nie, ja juz nie wiem... a co z osiagami(zasieg, itp.), lepsze czy gorsze od CA???

Wiesz co? Skoro to twój pierwszy dobrej klasy AEG, to daj sobie spokój z tuningiem! Oba modele mają znakomite osiągi w stocku, po R6 powinieneś być bardzo zadowolony. A i oba, jak się gmerać nie będzie, powinny bezawaryjnie jechać szereg lat...

Diemaco C7 mojej lepszej połowy jest stuningowany "w kosmos", wzmocniony GB, stalowe łożyska, cylinder Systemy, mosiężna podwójnie uszczelniona głowica cylindra, aluminiowa łożyskowana głowica tłoka, wzmocniony tłok, mosiężna prowadnica spręzyny, metalowa dysza G&P z uszczelnieniem... a chodzi na "marnej" 130PDI. Przy tak długiej lufie osiągi ma więcej niż wystarczające i nie widzę sensu w ryzykowaniu zużycia części mocniejszą spręzyną (a mam w zapasie nawet 190PDI). Zrobiłem jej tego guna tak, że ma działać na wieki wieków amen. Więc póki co nie pchałbym sięna twoim miejscu w tuning... uwierz mi, to może być krew, pot i łzy - naprawiałem już różne przypadki...

No niestety, ICS nie ma wersji A2, ze stałą rączką... Robisz się na US Army? U marinesów ICS by pasował jak ulał :)

Nie zrozum nie źle, CA jest bardzo dobrym wyborem... ale ICS, moim skromnym zdaniem, jest fajniejszy na wiele różnych sposobów, z realizmem na czele. A owczy pęd do M15 mnie po prostu wkurza :P

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...