Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Olej teflonowy

Recommended Posts

Lepszy od powszechnie polecanego silikonowego ;-).

No dobrze, argument: HU wymaga oporu. Ale i tak kulki są polerowane, a także poleca się czasem psiknąć kulki silikonem, żeby się nie zacinały...

Więc zostaje lufa i tłok? Mniejszy opór w lufie poprawi zasięg? Nikt nie próbował?

Teoretycznie powinien, ale cudów bym się nie spodziewał. Możliwe, że ze 2 m zyskasz (aczkolwiek tylko zgaduję - nie miałem z tym do czynienia) natomiast z tego co słyszałem, to podstawową zaletą jest to, że olej teflonowy nie ma takich tendencji do zasychania jak silikon.

Ale i tak kulki są polerowane, a także poleca się czasem psiknąć kulki silikonem, żeby się nie zacinały...

I jak zachowuje się wtedy HU? Konserwacja - tak, smarowanie - nie.

Więc zostaje lufa i tłok? Mniejszy opór w lufie poprawi zasięg? Nikt nie próbował?

Owszem - znikomo poprawi zasięg i może powiększyć rozrzut. Przez pierwsze kilkanaście (góra kilkadziesiąt strzałów). Pod warunkiem, że lufa będzie przesmarowana, a nie zalana i że smar w niej nie wyłapie całego okolicznego "brudu".

Teoretycznie (...) tylko zgaduję - nie miałem z tym do czynienia (...) z tego co słyszałem

Skoro nie wiesz to po co snujesz domysły i przypuszczenia?

Btw. Ja osobiście nigdy nie spotkałem się ze zjawiskiem "zasychania smaru silikonowego" - możesz pojasnić?

Pozdrawiam

KZ