ARC Posted August 15, 2006 Report Share Posted August 15, 2006 Witam A olej teflonowy nie byłby lepszy przynajmniej do lufy? A może i kulki posmarować? ;-). Może też do tłoka? Na przykład taki -- <o> Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 15, 2006 Report Share Posted August 15, 2006 1. Lepszy od? 2. Nie byłby "lepszy do smarowania kulek". Wiesz na jakiej zasadzie działa HU? Tarcia... Quote Link to post Share on other sites
ARC Posted August 16, 2006 Author Report Share Posted August 16, 2006 Lepszy od powszechnie polecanego silikonowego ;-). No dobrze, argument: HU wymaga oporu. Ale i tak kulki są polerowane, a także poleca się czasem psiknąć kulki silikonem, żeby się nie zacinały... Więc zostaje lufa i tłok? Mniejszy opór w lufie poprawi zasięg? Nikt nie próbował? Quote Link to post Share on other sites
Dobermann Posted August 16, 2006 Report Share Posted August 16, 2006 Teoretycznie powinien, ale cudów bym się nie spodziewał. Możliwe, że ze 2 m zyskasz (aczkolwiek tylko zgaduję - nie miałem z tym do czynienia) natomiast z tego co słyszałem, to podstawową zaletą jest to, że olej teflonowy nie ma takich tendencji do zasychania jak silikon. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 16, 2006 Report Share Posted August 16, 2006 Ale i tak kulki są polerowane, a także poleca się czasem psiknąć kulki silikonem, żeby się nie zacinały... I jak zachowuje się wtedy HU? Konserwacja - tak, smarowanie - nie. Więc zostaje lufa i tłok? Mniejszy opór w lufie poprawi zasięg? Nikt nie próbował? Owszem - znikomo poprawi zasięg i może powiększyć rozrzut. Przez pierwsze kilkanaście (góra kilkadziesiąt strzałów). Pod warunkiem, że lufa będzie przesmarowana, a nie zalana i że smar w niej nie wyłapie całego okolicznego "brudu". Teoretycznie (...) tylko zgaduję - nie miałem z tym do czynienia (...) z tego co słyszałem Skoro nie wiesz to po co snujesz domysły i przypuszczenia? Btw. Ja osobiście nigdy nie spotkałem się ze zjawiskiem "zasychania smaru silikonowego" - możesz pojasnić? Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts