Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Buty - trochę bardziej sportowe

Recommended Posts

Chciałbym dowiedzieć się co myślicie o butach "taktycznych/militarnych” o nieco bardziej sportowym designie np. z oferty conversa: http://www.uktactical.com/acatalog/copy_of...se_Warrior.html

http://www.uktactical.com/acatalog/Convers...se_Warrior.html

Poza ciekawym wyglądem zdają się być bardzo wygodne(podobieństwo do cywilnych adidasów widać od razu) a na tym właśnie mi zależy.

Interesują mnie buty przede wszystkim do budynków ale jak to zwykle bywa otoczone są lasami/polanami więc w takim terenie również muszą sobie radzić(obuwie pokroju GSG9 czy Falconów chyba odpada).

Conversy podąłem jako przykład a zarazem model który bardzo mi się spodobał ale jeśli znacie inne „usportowione”(lub po prostu bardzo wygodne) modele(może coś Oakley’a itp.) to piszcie.

Pozdrawiam!

Czemu nie? W koncu wielu wszelkiej masci "szpecjalsow" woli wyzsze (czesto okreslane jako Mid Height) buty trekkingowe od buciorow wojskowych. Merelle, Salomony czy Asolo sa czesto widziane na przeroznnych fotkach. Dobra podeszwa, solidne wykonanie, dobre trzymanie kostki, wysoki komfort ot wsio czego mozna oczekiwac od takich butow.

Trekingówki to trochę inna sprawa – i tak planuje zakup z przeznaczeniem zgodnym z nazwą :wink: + jako buty zimowe. Na oku mam min. Lafumy Cross Tour i kilka modeli Merrella(niestety tragedia z dostępnością jest :( ) i do tego wariantu zawsze zdążę wrócić.

Tymczasem powoli rozglądam się nad czymś bardziej wojskowym typowo do tyrania i militarnych klimatów. Do tej pory biegałem w trekingówkach właśnie więc przyzwyczaiłem się do wygody i nie chcę przejść od razu na „ciężkie wojskowe buciory” i stąd pomysł na but w stylu ww. conversów.

Pozdrawiam!

To nie przechodź. Noś takie buty w jakich Ci się najlepiej śmiga i się zbytnio nie sugeruj jeśli nie robisz rekonstrukcji. Na szczęście nie musisz nosić tego co Ci Ojczyzna sprezentuje.Myślę że te Conversy się rozpieprzą - za dużo tam szycia i szwów które lubią się przecierać. Wątpie też żeby podeszwa pożyła dłużej niż chwilę w gorszym terenie. Słowem - dobry lansik na miasto, archetypiczne Adi GSG9 też są świetne ale nie do wszystkiego bo je po prostu zajedziesz w 3 miesiące.

Salomon, LaFuma, Trezeta, Asolo, Meindl, Haix, Lowa i co tam jeszcze - zależy ile masz kasy ale nie kieruj się "taktycznością" tylko komfortem i jakością.

Zresztą popatrz na Szaszłykowe "zamówienie PCU" i zobacz co tam towarzystwo ma na nogach - głównie Asolo średniej wysokości + ewentualnie stuptuty.

A ja przewrotnie polecę Adidasy Domeology Low.

A dlaczego? bo to najbardziej kozackie kapcie, jakie w życiu miałem.

Wyścółka ze srebrem, podeszwa ma trakcję super (lepiej sietrzyma niż np. Magnumy Stealth na śliskim), kolorki idealne pod mundur: brąz z dodatkiem piaskowego.

W dodatku ich budowa jest b. solidna jak na buty sportowe, np. sznurówki trzymają sięna stalowych linkach.

minusy- na pięcie niewielki znaczek adidasa koloru hunter's orange- do zamalowania np. markerem. Pomarańczowa wstawka na podeszwie. ALe podeszew raczej nie widać ;)

domeologylowm2010534210geg8.jpg tak to wygląda.

Kupiłem je w sumie z myślą o mieście (chodze w ABDU, DCU i m65 zazwyczaj) i lekkich wycieczkach. Założenia spełniają w 100%

Miały być Salomony Expert, ale nie dostałem koloru :(

Cena adidasów to ok. 300-320PLN