Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

"Spalona Ziemia - Operacja Barbarossa, 22.06.1941" - Wywóz k. Opoczna, 18 lipca 2026 r.

Recommended Posts

Przygotowania idą dobrze; mamy gotowe prawie wszystkie rekwizyty. W tym tygodniu orgowie jadą na teren; w piątek ostatnia aktualizacja.
Na ten moment lista graczy się dość wyrównała i mamy zdrową, stabilną ilość po obu stronach.

Do zobaczenia w sobote o7

BARBAROSSA - ROZKŁAD JAZDY NA SOBOTĘ

DOJAZD I PARKING
Dojeżdżamy do Gielniowa gdzie skręcamy w ulicę Partyzantów; nie dajcie się zwieść nawigacji która może was wepchać w jakieś boczne leśne drogi.
W Gielniowie jest Stokrotka, jeżeli ktoś potrzebuje zrobić pilne zakupy przed/po grze.

image.png.e134405a22d8ecfb1418f77417fce7a7.png

Dojeżdżamy do posesji Wywóz 60, gdzie organizator wskaże miejsce do zaparkowania.

image.png.0fa1d2796f0922b94adf03657a9f315d.png

Parkujemy kolejno na poboczu przy orgówce i przy opuszczonej posesji (DO GRANICY DZIAŁKI SĄSIADA!); potem na parkingu przy boisku, a jak braknie miejsc to na uklepanej polanie przy lesie. Kto pierwszy ten lepszy.

image.thumb.png.cb85dee066e69d1fbc84de4cf9b1f0fe.png

OGARNIANIE SIĘ
Prosimy żeby zabrać wszystko co potrzebujecie z samochodów i przyjść do orgówki w pełni gotowym, z działającą repliką i wpisowym. Ubierać się i doszpejowywać najlepiej po zapisaniu, będzie czas. Prosimy się nie szwendać i czekać w okolicy orgówki na odprawę (między 9-10)
WAŻNE: repliki testujemy WYŁĄCZNIE na terenie orgówki, w wyznaczonym miejscu!
Zgłaszajcie się do organizatorów przy stoliku, gdzie kolejno odznaczymy obecność, zbierzemy wpisowe i wykonamy chronowanie. 
Odprawa rozpocznie się kiedy zbierzemy wszystkich graczy.

PROSIMY O INFORMOWANIE O NIEOBECNOŚCI LUB OPÓŹNIENIU
Nie będziemy czekać na spóźnialskich którzy nie poinformują o opóźnieniu.

INFORMACJE DODATKOWE
Zapewniamy na grę wodę, będą drobne (ale podkreślamy drobne) przekąski w trakcie. 
WAŻNE: polecamy spraye na kleszcze i inne dziadostwo! W lesie jest wysoka trawa.
Po grze zapraszamy na grilla i ognisko (nie zapewniamy kiełby, ale jest Stokrota, patrz wyżej).
Na terenie gry NIE MA toalety. Awaryjna toaleta jest w orgówce, ale użycie za zgodą Lisa. Dla odważnych jest wychodek.
Prosimy o wyrzucanie śmieci do worków; również tych znalezionych na terenie - widzisz śmiecia, weź i zabierz jak idziesz na spawna.

Do zobaczenia ;)

Wyjazd udany. 

Z giga mapy nad Narwią przeszliśmy na mini mapę =)
Świetnie przygotowany teren, fabularne makiety rewelacyjne, dużo wyższy poziom organizacji niż u mnie. 
Sam pomysł obrony i przepychania terenu trafiony. Szybkie respy, mało chodzenia wymusiło dynamikę gry. 
Pogoda nam również dopisała. Same plusy. Kto nie dotarł jest co żałować. 

Ilość graczy idealna pod taką zabawę. 
Jeśli mogę zasugerować, odprawa trwała za długo. Wszystkie poruszone kwestie leczenia i rozkład jazdy pociągu jest istotny, ale czy przeciętny wojownik musi to wiedzieć? Lepiej było by przed imprezą rozesłać role dla osób fabularnych, skróciło by to odprawę. O godzinę :D

Dużo nowych twarzy, co cieszy, sporo osób pierwszy raz, co cieszy podwójnie. 
Teren bardzo krzaczasty, wydaje nam się, że trafiamy, ale różnie z tym bywa. 
Na szczęście poziom graczy szedł w parze z wyrozumiałością. 

W skrócie, warto powrócić na kolejną zabawę. 

A! Mega odnośnie strony wschodniej. 
Bluzy wz.35! Było i w ciul, świetny wybór. Wyglądało to bardzo, bardzo dobrze!

Cześć.

Przede wszystkim wielkie dzięki za w mojej opinii bardzo udaną grę. Nawet jak bym chciał to ciężko się do czegokolwiek przyczepić. 

Odprawa może dla niektórych przydługa ale myślę że lepiej zasady omówić raz więcej niż żeby były jakieś kwasy. Teren nie za duży ale dzięki temu wymusił fajną dynamikę - chyba nigdy nie wystrzeliłem na grze więcej kulek. Nie można było stosować większych manewrów ale nie taki był przecież zamysł tej gry. Elementy fabularne mega fajne. Ze strony niemieckiej obecne ale nie przekombinowane. Np telefony które dzwoniły na zajętych pozycjach. Jak dla mnie złoto budujące klimat. Widać panowie że włożyliście w przygotowanie gry dużo serca.

System amunicyjny mega prosty i skuteczny. Tu bym tylko sugerował żeby w zasadach przypomnieć graczom że muszą mieć swoje kulki. Różnie bywa na grach i ktoś mógł o tym nie pomyśleć. 

Postawa graczy po obu stronach w mojej opinii bardzo dobra. Wszelkie wątpliwości (bo kwasów raczej nie było) rozwiązywane na bieżąco i z uśmiechem. Więc brawo dla całej ekipy. Również chciałbym zwrócić uwagę że poziom sylwetek stale rośnie co bardzo cieszy i mega poprawia klimat. 

Podsumowując. Jak dla mnie świetna gra. Gratulacje dla organizatorów i mam nadzieje że spotkamy się niedługo w jeszcze większej ekipie. 

Cześć, dopiero wróciłem z wyjazdu i mogę się zabrać za demobilizację po grze.
Jako jeden z współorganizatorów przede wszystkim - dziękuje za udział :) cieszymy się że się podobało.

image.thumb.png.f440f043b9d8483bd25561d89b71aea0.png

Dalsza część jest w moim imieniu bo pozostawię też wypowiedź pozostałym chłopakom bo na pewno każdy ma coś do dodania.
Generalnie, gra bardzo obrosła w zawartość od początku jej wymyślania i może trochę przesadziliśmy z ilością, ale jakoś to wyszło, chyba nawet dobrze.

Ja zadeklarowałem trochę za dużo rzeczy, ale jakimś cudem wszystkie dowiozłem - większośc scenografii "ruchomej" bądź "kolorowej" to moje dzieła.
Sam przygotowałem:

• Słupy graniczne
  • Semafor
  • Lokomotywę
  • Linie telefoniczne (6 telefonów, 2 linie, 600 metrów kabla)
  • Skrzynka samogonu (wiśniowych elektrolitów) dla sowietów
  • Skrzynka ze smakołykami dla niemców + opakowania Pervitinu (mentosów) i Panzerschokolady (czekolady deserowej)
  • Żetony, w ilości około 160 sztuk (korzystaliśmy z ok. 80)
  • 4 skrzynie amunicyjne (malowanie i wyposażenie)
  • Armata z wyposażeniem (działająca!)

Pomógł nam również nieobecny Baldini - od niego (i Waltera) mamy skrzynie amunicyjne (które ja wyposażyłem i przemalowałem) oraz słupki do torów kolejowych.
Oczywiście, w/w rzeczy są do wypożyczenia jeżeli ktoś by chciał użyć na swojej grze, prosze się tylko ze mną skontaktować.
Poniżej ekipa ze śląska z częścią gadżetów:

image.thumb.png.00087833689be436baed178ba7a72c22.png

Za teren i okopy gratulujcie chłopakom - Prochu, Lisu, SadoMason, ich rodziny i znajomi są autorami scenografii "nieruchomej", oraz wagonika do pociągu :) 
Brawa należą się również dla PolishPartizana, Octana, Dogeego i Migrove - pomogli nam rozstawić linię kolejową rano przed grą.
Ja tylko wykarczowałem troche drzew i krzoków, coby się dało chodzić.

On 7/19/2026 at 7:37 PM, Mati86 said:

Teren bardzo krzaczasty, wydaje nam się, że trafiamy, ale różnie z tym bywa. 
Na szczęście poziom graczy szedł w parze z wyrozumiałością. 

W planach było wycięcie dużej ilości większych krzaków i gałęzi na wysokości od ziemi do ok. 1,5 metra nad ziemią, żeby nie przeszkadzały w chodzeniu i strzelaniu (poza miejscami które uznaliśmy za potencjalne naturalne 'ściany', żeby teren nie był zaś zbyt otwarty). Niestety, brakło czasu na zrobienie tego wszędzie - na początku terenu od niemieckiego sztabu do ok. 2 linii okopów się udało, ale potem był już trochę większy gąszcz. Na szczęście, tak jak sam piszesz, ludzie byli wyrozumiali i nie było ciągłych awantur, tylko jeden-dwa incydenty.

Teraz co do samej gry i organizacji: na początek mogę przyznać że brakło nam czasu, bo niestety dużo zarówno technicznych jak i organizacyjnych rzeczy leżało na mnie, a nie mogłem na raz robić wszystkiego i brakło nam z dnia na przygotowania... Faza larpowa (w której ja miałem pomóc z graczami) nie zaczęła się poprawnie, bo musieliśmy dokończyć rozkładanie kolei i telefonów. Ale wewnętrznie już to przegadaliśmy i mamy wnioski na przyszłość; nie będę wypominać innym, tylko sobie :) Zdecydowanie przydały się tutaj umiejętności które nabyłem przygotowując i [współ]prowadząc LARPy. Chaos i improwizacja jaka panowała przed grą były zresztą chyba widoczne...

Jeśli mogę zasugerować, odprawa trwała za długo. Wszystkie poruszone kwestie leczenia i rozkład jazdy pociągu jest istotny, ale czy przeciętny wojownik musi to wiedzieć? Lepiej było by przed imprezą rozesłać role dla osób fabularnych, skróciło by to odprawę. O godzinę :D

Co do odprawy - opóźniła się o godzinę do godziny 10:10, ale jak mówiłem wtedy - czekaliśmy cierpliwie czy ktoś jeszcze dojedzie. Bo z drużyny niemieckiej między początkiem tygodnia a dniem gry wyparowało niemalże 10 osób... Co jak łatwo się domyślić rzutowało na przebieg gry potem. Poza tym, chrona nam nie działały w słońcu, ale za to gracze uczciwie znaleźli jakieś działające (chyba Wasze Mati) i sami się chronowali bez opieki :)

Co do szczegółowości odprawy - to jest potrzebne. Nie spodziewajcie się na grach którę prowadzę odpraw krótszych niż około 40-60 minut - to jest standard minimum w LARPach, który istnieje z pewnych względów, wypracowany w bólach i potach i na wielu, wielu doświadczeniach; uczmy się od innych. Organizator powinien przedstawić na odprawie wszystkie zasady, bo ludzie przecież nie czytają, a nawet jak czytają to sobie zapomną. Warto przypomnieć, warto ujednolicić żeby wszyscy znali standard. Bo potem są kłótnie o interpretacje i rozważania nad tym, kto jakie zna zasady, jak sie gra "u mnie", i tak dalej. Przyznam natomiast że odprawa mogła być trochę chaotyczna, bo spałem przez poprzednie dwa dni łącznie jakieś 6-7 godzin... ale akurat medyków to pamiętam że nie opisywałem :) powiedziałem coś jak "rzucają sobie kostką i cośtam się dzieje" i o ile mi wiadomo, medycy dowiedzieli się dokładnie o co biega już w swoich drużynach.

Zmaściłem bardzo jedną rzecz na odprawie - chyba przez brak snu i chwilowe zamotanie z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu usunąłem zapisek o respach w 3 osoby. Mea culpa, miało to pewien wpływ na dynamikę rozgrywki. Na szczęście nie zmasakrowało całości, ale mogło trochę pomóc gdybym nie spsuł...

Opisywanie le bomby jest konieczne, bo potem jakiś brawurowy strzelec podbiegnie, zabierze, i bedzie awantura, a nikomu to niepotrzebne.

On 7/20/2026 at 3:11 PM, Tomek W said:

System amunicyjny mega prosty i skuteczny. Tu bym tylko sugerował żeby w zasadach przypomnieć graczom że muszą mieć swoje kulki. Różnie bywa na grach i ktoś mógł o tym nie pomyśleć. 

Mechaniki - cieszę się że się przyjęły (bo to test na gry Wrześniowe), szczególnie ta z amunicją. Widać było że gracze używają i że ten system sobie żyje; niemcy nawet bardzo wydajnie ją zjadali :) I jednocześnie dobra uwaga, będę o tym pamiętać na przyszłość.

Sam pomysł obrony i przepychania terenu trafiony. Szybkie respy, mało chodzenia wymusiło dynamikę gry. 
Pogoda nam również dopisała. Same plusy. Kto nie dotarł jest co żałować.
Ilość graczy idealna pod taką zabawę. 

Teren nie za duży ale dzięki temu wymusił fajną dynamikę - chyba nigdy nie wystrzeliłem na grze więcej kulek. Nie można było stosować większych manewrów ale nie taki był przecież zamysł tej gry.

Co do gry i jej założeń - cieszę się że gracze zrozumieli co planowaliśmy, i mam nadzieję że było zrozumiałe czemu istniały ograniczenia osobowe. Teren miał być minimalnie szerszy w jedną stronę, ale tutaj wchodzą ograniczenia tego, która działka czyja, żeby potem zaś Lisowi nie robili sąsiedzi problemów. Mogę za to pochwalić graczy - nikt nie próbował obłazić dookoła terenu, może dlatego że był dobrze oznaczony i kilkukrotnie wytłumaczony, i dobrze przypilnowany :)

Gra przebiegała mniej-więcej wedle naszego scenariusza. Zrezygnowaliśmy z dłuższej przerwy, przekładając ją na późniejszy moment, chyba się przydała.
Pogoda to był cud - miało katastrofalnie lać (chłopaki którzy byli dzień wcześniej wiedzą, jak tam może lać), ale obeszło nas bokiem z lekką bryzą.

Jedyne co, to niemiecki atak trochę zalegał - ale co tu się dziwić, kiedy sowieci mieli równość a nawet przewagę liczebną, i bardzo dobre pozycje obronne. Dlatego na bieżąco kombinowaliśmy, jak fabularnie wyrównać rozgrywkę - niemcy dostali krótsze respy, sowietom zabraliśmy całą rezerwę amunicji (nalot Luftwaffe na składy amunicyjne), a nawet po jego zniszczeniu w brawurowym ataku Gregoriusa i Harasha pociąg powrócił jako pancerna bestia, przebijająca kolejne zatory.

Natomiast i tak gra się udała :)

image.thumb.png.cbf26fe7fd93ef1d031453f4782cc9c1.pngimage.thumb.png.2b4315062a237db1449a6dd43bfdf3c8.png

image.thumb.png.311777f2318c75b88e14eaf23a1c3838.png

image.thumb.png.431e2a12898390aa800b9801ef1ce7cd.png

image.thumb.png.9232314eb80b78d7cb55ec894fb49bc4.png

image.thumb.png.9746ef23ad983a777f2ebf375292d0eb.png

image.thumb.png.dd094a1f707a8f7c08740bc44105f325.png

Najbardziej się cieszę że te pierdółki na terenie się podobały - pociąg, słupki, telefony, armata - bo to pokazuje że ta moja (wcale nie mała) inwestycja to nie kasa w błoto, bo wszystko zostało przygotowane tak żeby można było to wykorzystać w przyszłości na kolejnych grach, bo to się podoba. Gracze aktywnie używali wszystkiego co leżało; słyszałem że kolejarze mieli ubaz z pociągiem ogromny (sam słyszałem jak Octan wali młotkiem rewidenckim w lokomotywę), że semafor zagrał w scenie, a telefony dzwoniły cały czas, łącznie z tym że niemcy wbili się na sowieckie linie i zakłócali komunikację telefonami z Włoch i Bawarii :D

W skrócie, warto powrócić na kolejną zabawę. 

A! Mega odnośnie strony wschodniej. 
Bluzy wz.35! Było i w ciul, świetny wybór. Wyglądało to bardzo, bardzo dobrze!

Również chciałbym zwrócić uwagę że poziom sylwetek stale rośnie co bardzo cieszy i mega poprawia klimat. 

Podsumowując. Jak dla mnie świetna gra. Gratulacje dla organizatorów i mam nadzieje że spotkamy się niedługo w jeszcze większej ekipie. 

"Jak zbudujesz to przyjadą" - widać że jest po co gry robić, więc się cieszymy z tego wszyscy :D

Pozdrawiam,
Politruk Vasili, technik telefonii polowej, monter lokomotyw, rozradowany [współ]organizator

image.png

image.png