azziz Posted October 1, 2006 Report Share Posted October 1, 2006 Witam. Czy jest ktoś kompetentny w tym temacie i potrafi zamienić te jednostki? Quote Link to post Share on other sites
sabat Posted October 1, 2006 Report Share Posted October 1, 2006 hmm musiałbys zamienić m/s na Nm, a do tego potrzeba, moim zdaniem znać, przyspieszenie kulki lub energię. Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted October 2, 2006 Report Share Posted October 2, 2006 a czy ktoś wie jak zamienić centymetry na sekundy? predkość (m/s) z momentem (Nm) nie maja ze sobą nic wspólnego. No chyba że chcesz znać moment obrotowy silnika potrzebny do uciągnięcia konkretnej sprężyny :wink: Quote Link to post Share on other sites
azziz Posted October 3, 2006 Author Report Share Posted October 3, 2006 Więc moze zapytam inaczej :wink: Co dokładnie oznacza np 130% PDI? Co jest wyrażone w tych procentach? Quote Link to post Share on other sites
sabat Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 no porostu takie daja oznaczenia, na stronie www.machinegun.pl masz odnosnik a co do zamiany to wystarczyło by znac np, przyspeszenie danej kulki na danej sprzynie i mozna by było spokojnie zamienic Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 ahahaha dalej twierdzisz że dwie niezależne od siebie jednostki można zamieniać??? To prosze pokaż mi i reszcie jak to zrobić Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 Ja tam zawsze byłem przekonany, że to nazwa firmy... Ale może z tego tematu dowiem się czegoś nowego? http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?c...t=PDI%20Springs P.S. Chodzi mi oczywiście o PDI - Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 Bierzesz dynamometr, zaczepiasz za koniec sprężyny drugi mocujesz na stałe i za pomocą dynamometru "ściskasz" sprężynę do takiego "miejsca" do jakiego "ściska" ją silnik w GB. Odczytujesz ze skali wartośc i wiesz wszystko... Pytania w stylu skąd wziąć dynamometr uwazam za tendencyjne i nie odpowiadam na nie :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 Bierzesz dynamometr' date=' zaczepiasz za koniec sprężyny drugi mocujesz na stałe i za pomocą dynamometru "ściskasz" sprężynę do takiego "miejsca" do jakiego "ściska" ją silnik w GB. Odczytujesz ze skali wartośc i wiesz wszystko... Pytania w stylu skąd wziąć dynamometr uwazam za tendencyjne i nie odpowiadam na nie :mrgreen:[/quote'] Siła w Nm, coś nowego... W Nm mierzysz moment siły, a dynamometr mierzy siłę... http://portalwiedzy.onet.pl/62738,haslo.html Quote Link to post Share on other sites
azziz Posted October 3, 2006 Author Report Share Posted October 3, 2006 Fakt dynamometr mierzy siłe a ty mierzysz różnice długości sprężyny w normalnym stanie i ściśniętej mnożysz i masz Nm. Dzięki thor :D ... teraz znaleźć dynamometr ... gdzieś mi sie tu walał kiedyś po szafkach.... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 no problem azziz ;) Michał ehhhhhh .... :mrgreen: przeca wszystkiego nie bede pisał bo co to za frajda nie pokombinowac sobie trochę co ?? ;) Quote Link to post Share on other sites
newtonx Posted October 4, 2006 Report Share Posted October 4, 2006 no porostu takie daja oznaczenia' date=' na stronie www.machinegun.pl masz odnosnik[/quote'] Najprawdziwsza prawda. Oznaczenia sprężyn opisują współczynnik sprężystości sprężyny czyli jak siła zależy od zmiany długości. Przeliczanie tego na prędkość wylotową kulki wydaje mi się trochę bez sensu ze względu na zbyt dużą ilość różnych współczynników i zmiennych. Najprościej znaleźć chronometr i po prostu zmierzyć. PS W momencie siły (jak w każdym innym zresztą) występuje mnożenie wektorowe. Nie wolno o tym zapominać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts