Sniper_SpecSquad Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 Hejka. Mozecie mi cos napisac o tym gunie ?? Przeszukalem cale forum ale nic nie znalazłem. [ Dodano: 03 Paź 2006 22:50 ] Czy moglibyscie dac mi opis tej broni ?? Jezeli gdzies byla juz opisywana top przepraszam ale ja nieznalazlem. Quote Link to post Share on other sites
Shann Steyr Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 W tym temacie jest trochę o SARze krótkim, i o SARze długim: http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=23817 Quote Link to post Share on other sites
zero_signal Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Można narzekać, że to "kolejny remake CA", ale za to dostajemy replikę najwyższych lotów. Body metalowe, dwójnog i stockowe 320fps... (producent podaje 85-95 m/s). Waga 3.25kg. Długość lufy 495mm. Wykonanie na bardzo wysokim poziomie, nie ma mowy tutaj o takich rzeczach jak "trzeszczący foregrip". :) Mimo, iż broń mierzy aż 104cm, celuje się zeń bardzo wygodnie. Dla użytkowników G3/SG1 TM te dane z pewnością nie są niczym nowym. Można powiedzieć, że jest to po prostu ulepszona wersja. Zakup jest o tyle kuszący, o ile za te same pieniądze, ktore byśmy wydali na TM, dostajemy więcej. Oszczędzamy na tuningu i metalowych częściach. Broń jest według mnie bardzo uniwersalna. Po zamontowaniu optyki, może służyć jako snajperka. Doskonale się też spisuje jako wsparcie ogniowe. Ja jestem bardzo zadowolony i wszystkim z czystym sumieniem polecam. Quote Link to post Share on other sites
Shann Steyr Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 Skoro piszesz, że sprawdza się jako wsparcie ogniowe, to już wiem na co zbierać :). Tylko martwią mnie te 104 cm, bardzo to przeszkadza ? (nie mam tu na myśli CQB, tylko gęsty las). Quote Link to post Share on other sites
zero_signal Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. :) Dla kogoś, kto biegał wcześniej z MP5-ką (np. dla mnie), długość broni może być na początku kłopotliwa (zdarzało mi się wadzić o wystające gałęzie), ale po czasie wiemy gdzie możemy się pchać, a gdzie nie. 8) Nie przeszkadza to w skradankach, a trudności w manewrowaniu tak długą repliką, rekompensuje świetne skupienie przy strzelaniu serią. Długość jest problemem jedynie przy transporcie. Konieczny jest pokrowiec lub futerał, bo nie sposób tego do żadnego plecaka upchnąć :) (jak np. G36 ze składaną kolbą). Ktoś już pisał, że kiedy sobie wygodnie leżymy z bronią rozłożoną na dwójnogu, dobrze byłoby, gdyby ktoś nam pilnował tyłka. Całkowicie się z tym zgadzam. Gdyby ktoś nas zachodził, prędzej byłoby dobyć broni bocznej aniżeli próbować dźwignąć rozłożonego SARa i jeszcze wycelować nim w napastnika. :) Według mnie jest to świetna broń, ale efekty (jak zazwyczaj :wink: ) są zależne od naszej taktyki. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Wszystko tak jak powiedział Zero_Signal - Wykonanie cud miód, strzela bardzo ładnie, wielki kawał żelastwa ;) Tylko jedna rzecz - Mnie osobiście z poduszką policzkową ciężko celuje się przez mechaniczne przyrządy celownicze, dlatego pierwszym wydatkiem będzie montaż + luneta. Zero_Signal, a jak z tym u Ciebie? I jeszcze jedno - Mój real-cap STARa wchodzi cholernie ciężko. Quote Link to post Share on other sites
zia Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Jako uzytkownik G3 SG/1 Tm jednak wyposażonego w "metal" body CA potwierdzam, że i w tym gunie występują identyczne sytuacje. Montaż od razu najlepiej brać wysoki, z poduszką ciężko jest korzystać z niskiego ( dodatkowo wymagane jest podłożenie czegoś, bo wszystkie montaże na tym body się "kiwają", ale może to tylko przypadłośc "metal" body CA ). Także real capy stara trzeba wpychać, nie ma mowy aby same efekciarsko wypadały po zwolnieniu zaczepu ( trzeba nawet pociagnąć nieźle ), za to lo capy CA...wypadały same z siebie, trzeba oklejać taśmą. Czy problem z montażem jest obecny w Taktiku ? Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Zia - Masz wysoką szyne montażową, czy niską? Żeby wsadzić mag STARa trzeba użyć bruteforce - Na chama wcisnąć. A hi-cap dodawany w standardzie ładnie siedzi w gnieździe, sam nie wypadnie, po naciśnięciu zwalniacza magazynka kulturalnie wypada ;) Quote Link to post Share on other sites
zia Posted October 26, 2006 Report Share Posted October 26, 2006 Zarówno niską ( CA ) jak i wysoką ( TM ) - obie się kiwają identycznie. Hi cap ze swoją wagą tak...niestety do Rc Stara musiałbym chyba przywiązywać kilowe odważniki :(. Nie wystarczy także wcisnąć, "załapanie" słuchać dopiero po poprawieniu pięścią w dno magazynka. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted October 27, 2006 Report Share Posted October 27, 2006 Mam pytanie...a mid capy lepiej wchodzą? Jestem zainteresowany kupnem jakiejść snajpery lub snajlepro-aega i podoba m isię ta replika. Tylko nei jsetem pewien co do tych "kiwających się" montarzy i do tych ciężko wchodzących magów (pytam tu o mid capy do G36 CA). CZy to bardzo przeszkadza? Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 27, 2006 Report Share Posted October 27, 2006 Mid-capy do G36 nie pasują do SARa, to przecież zupełnie inna replika... :roll: Quote Link to post Share on other sites
zero_signal Posted October 28, 2006 Report Share Posted October 28, 2006 HateMe : jest dokładnie tak jak mówisz. Przyrządy mechaniczne "dają radę", ale replika jest wprost stworzona do montażu optyki. Obecnie biegam z takim zestawem i celuje mi się bardzo wygodnie : Szyna montażowa wysoka Pierścienie montażowe 25mm, niskie (5mm) Luneta 2-6x28 Szynę montażową instaluje i zdejmuje się bardzo łatwo i szybko, poprzez jedną śrubę ampułową. Wysoki montaż nie uniemożliwa celowania z przyrządów mechanicznych. Co do lunety - wg mnie taki zakres powiększeń w zupełności wystarcza do zastosowań ASG. Nie spędziłem jeszcze wiele czasu na próbach jej skalibrowania, ale już zauważyłem, że znacznie łatwiej trafić w punkt puszczając serię aniżeli strzelając pojedynczo ;) Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 28, 2006 Report Share Posted October 28, 2006 Nie wystarczy także wcisnąć, "załapanie" słuchać dopiero po poprawieniu pięścią w dno magazynka. Ano. Kaplica, ale czego się nie robi dla realizmu. Ja przymierzam się do niskiej szyny montażowej, i wysokich pierścieni. Widział ktoś TO na oczy? I jeszcze jedno - Próbował ktoś do SARa zamontować orginalny foregrip i kolbe? Quote Link to post Share on other sites
zia Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Cena TEGO nieco mnie przerasta, zresztą powiększenie x4 do asg za dużo i niewygodnie ( wg mnie oczywiście ). Najpierw polecałbym tam pojechać i przymierzyć, skoro przy mocowaniu oryginalnej ( drewnianej ) kolby do mojego G3 okazało się, ze replika jest nieco inna wymiarami niz oryginał ( sic! ), a dokładniej ma nieco szerszy korpus ( zapewne przez potrzebę wcisnięcia tam g-boxa ). Forefrip za to pasuje z przodu, ale z tyłu ( przy body ) przeszkadzają prowadnice, trzeba zrobić w foregripie dla nich "tunele" i zeszlifować część metalową przylegającą do body. Uważam, że wtedy prowadnice urwą się i tak prędzej niż później ze względu na inne rozłożenie sił i obciążenie na przodzie guna. U mnie urwały się zarówno z ABS u jak i ze znalu ( te pierwsze wytrzymały znacznie więcej ). Gdy się przemogę żeby kupić składaną kolbę do G3 swego to jednak chyba osobiście się pofatyguję najpierw przymierzyć. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Przestałem być zadowolony z mojej SARenki. Mianowicie - Rozłożyłem dwójnóg, położyłem się, opieram się o kolbe i... TRZASK! Kolba się ułamała... W tym miejscu : Jak dla mnie naprawde idiotycznie zrobione mocowanie - Kolba trzyma się na dwóch małych śrubeczkach, a nie jest zrobiona z tworzywa najwyższej jakości. OT : Myślicie, że ASG Shop przyjmie to na gwarancje? No i HU najwidoczniej musi się dotrzeć - Ile bym nie regulował to i tak po jakimś czasie kulki latają zupełnie inaczej. Quote Link to post Share on other sites
zero_signal Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 HateMe: Sh*t happens - współczuję... :/ Co do naprawy w ramach gwarancji - wątpię :|. Jakby nie patrzeć, jest to usterka będąca rezultatem mechanicznego działania. Co do samego HOP-UPa... Ja na starcie zamówiłem silikonową gumkę Guarder. W replice mam też włożony FTK100 Hurricane'a i strzelam kulkami 0.25 g. Mimo to, przy strzałach pojedynczych, tor lotu kulki nie jest idealnie prosty (szczególnie dobrze widać to przez lunetę). HOP-UP mam ustawiony prawie na minimum i jak go podkręcam, celność się raczej pogarsza niż polepsza. Zasięg jednak jest OK. Jak już wspominałem, replika jest zdecydowanie bardziej celna przy strzelaniu seriami (kulki lecą wręcz "gęsiego") :) Reasumując - nie ma rzeczy idealnych, nie ma replik idealnych, a te, które się na początku takie wydają, potrafią nas (niestety) niemile zaskoczyć. Mam nadzieję, że uda Ci się jakoś poskładać SARenkę... Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Jak będe miał kase na kolbe od prawdziwka, to ją założe. Narazie planuje wzmocnić kolbe i mocowanie "szkieletem" z blachy i przykleić toto żywicą epoksydową, może troche to wytrzyma. Coś czuje, że pierwszym zakupem będzie jednak silikonowa gumka HU, bo do przyrządów się już przyzwyczaiłem. No i preclufa też byłaby nie od rzeczy, ale myśle, że to dopiero w nowym roku - Niestety. Quote Link to post Share on other sites
zia Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Żywica epoksydowa nie nadaje sie do tego niestety - wiem, sprawdzałem, bo kolbę made by CA mam identyczne urwaną jak ty ;p. Użyj raczej kleju pokroju distalu.. i uzyj go dużo :twisted: . Mnie już trzyma 2 miesiąc. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Ok, zapamiętam. A jak jest z kompozytową kolbą od ostrego? Quote Link to post Share on other sites
zia Posted October 30, 2006 Report Share Posted October 30, 2006 Ten klej trzyma bardzo mocno, teraz mocniej niż oryginał się trzymał Twisted Evil . Kolba TM wydaje się znacznie trwalsza niż CA pod tym względem. Co do kolby wersji ostrej to z kompozytową nie miałem do czynienia, ale wydaje mi się jedyna różnica co do drewnianej to materiał z jakiego jest wykonana. Drewniana jest zamocowana obłędnie mocno, mozna wywarzać drzwi, tłuc dechy i gruby lód ( co też niżej podpisany czynił ) w końcu metal i drewno to zupełnie inna klasa niż cherlawa repliczka z abs'u czy znalu. Śrub na jakich się trzyma nie udało mi się nawet ruszyć. Prędzej urwiesz kolbę ( poprzez kolbę w tym przypadku rozumiem element drewniany + emelent metalowy z dziurami na piny ) razem z tyłem korpusu urywając tył body ( co też w abs owym body TM mi się przytrafiło ;p ) niż złamiesz samą kolbę. Ja rozważałem dodatkowo kolbę składaną ( "łamaną" na podobieństwo G36 ) która jest jest dostępna na asgshopie, ale materiał ( z metalu są tylko ponoć piny ) skuteczbnie mnie odstraszył, ta kolba pożyłaby u mnie miesiąc. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 30, 2006 Report Share Posted October 30, 2006 A dużo, za przeproszeniem, pierdolenia się z przystosowaniem kolby od ostrego do repliki? I czy da się tam upchnąc baterie? ;) Czemu sprzedajesz G3? :evil: Quote Link to post Share on other sites
zia Posted October 30, 2006 Report Share Posted October 30, 2006 Ja przystosowałem replikę do kolby ( piłując nieco ABS'owe body ), widziałem z drewniana kolbą także G3 "Sas" produkcji pana z RBB ( nie jestem pewien czy to nie był czasem Giersu ) i nie wiem jak tam to zostało rozwiązane - ale jak mówię u mnie kolba wytrzymała, body nie. ABS owe body nie wytrzymało obciążenia ( drewno jest dosyć ciężkie, do tego miałem tam baterię na zewnątrz gdyż wewnątrz nie ma szans bez pomocy stolarza bądź narzedzi ). Uważam że nie ma sensu osłabiać kolby i niszczyć jej żłobiąc na baterię miejsce, już lepiej zamontować batkę w kieszonce na kolbie, ale zważ wczesniej ile bateria waży razem z taka kolbą, po czym spojrz na mocowanie, zważ raz jeszcze..właśnie..;p Na abs owe body nie ma sensu jeżeli uprawiasz "aktywne asg" ( czyli więcej niż stanie,kucanie,bieganie i podkrecanie hi-capa ) , nie wiem jak na znal choć nie ufam zbytnio temu, a wzmocnienia nie założysz bo jak wiadomo g-box wypełnia całość korpusu a u góry mechanizm wyrzutnika ). Nie wiem czy znal po prostu nie peknie na cala dlugośc przy postraszeniu go szliwfierką a trzeba ( body repliki jest za szerokie jak już pewnie pisałem ). Mimo to wg mnie : warto ! Wygląd, zwiększona masa będąca miłą równowagą dla przeciązonego przodu, możliwośc walki ową kolbą z otoczeniem ( barykady itp ) i ogólnie poczucie, że się to drewno ma :). Ja drewnianej kolby się pozbyłem i w sumie żałuję. Sprzedaje bo mimo że jest genialne, sam zacząłem raczej bawić się w czołgania,podchodzenie z bliska i takie tam duperele, a do tego jest niestety moj stalowy kolos zbyt nieporęczny i boję się ją złamać. Lepiej jej będzie u kogoś mniej aktywnego ;( . I tak nikt jej nie kupi pewnie, chyba że jakis maniak smartgunów ( zrozumiesz jak pokaże foto ;p ) Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted October 30, 2006 Report Share Posted October 30, 2006 Ciekawe co z TYM da się zrobić. Bo jednak batke wolałbym mieć w kolbie ;) No i czy jest możliwość dostosowania bipoda, coby do tego gripu pasował. A nie myślałeś o składanej kolbie? Quote Link to post Share on other sites
zia Posted October 30, 2006 Report Share Posted October 30, 2006 Kompozyt jest po prostu brzydki wg mnie, ale to kwestia gusty, nie miałem tego w ręce więc nie będę się wypowiadał co do wagi jak i materiału, ale zauważ dwie dziury w kolbie - z drugiej stronu jest tam mocowanie na pas nośny. W drewnie i w kompozycie wyglądaja na rozmieszczone inaczej - w drewnie zajmuje to mocowanie wraz z metalowym okuciem spory kawałek kolby i jest w nią wpuszczone dośc głeboko - teraz sobie o tym przypomniałem oglądając stare zdjęcie mojej Dominiki : Więc drewno odpada raczej. Kompozytowa kolba jest już w stylu tej znanej z repliki : Więc chyba pozostaje ci znależć ostry kozik, ostrzałkę i duuzo wolnego czasu :D. Składna kolba łamana ? Pisałem o niej w poscie powyżej, jeżeli zaś chodzi o skladana kolbe oryginalną jaka posiada G3A4 to przypominam, że oryginalne G3 rózni się wymiarami od repliki ! Korpus jest za szeroki w replice, a że kolba "sunie" jak w mp5 prowadnicami wzdłuz niego to raczej watpię aby pasowały do repliki. Oczywiście mogę się mylić i jak będę miał 490 niepotrzebne, na pewno sprawdzę ;p. Co do dostosowania bipodu to zarówno ten, jak i kupny CA/SRC mozna dostosować przy pewnych nakladach pracy do oryginalnego foregripa. W zasadzie można go dostosować do wszystkiego co ma dziurę ( mowa o replikach oczywiście ) i wylot. Zauważ, że mozna także walnąć szyny RIS na te foregripy ( śruba, duża podkladna z drugiej strony i nakrętka ). Posiadam zamontowany bipod z foregripu wersji SG/1. Sposób zamontowania : Wygląda srednio niestety, ale to tymczasowo i mimo wszystko trzyma się. Pozostawienie luzu niewielkiego sprawia, że bipod nie jest "przyciśnięty" i lekko się wacha na boki dając swobodę manewru repliką ( jak w stockowym foregripie ). Izolacyjna użyta wyłącznie po to, aby metal nie tarł o metal ( zapobiega ryzowaniu się ). Minus to to, że nózki sobie majtają luźno. Obecnie trwa projekt przystosowania montażu do bipodu tego z foregripa. Edit - dodano zdjecia. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted November 2, 2006 Report Share Posted November 2, 2006 Zaczynam żałować, że kupiłem SARa. Czy tylko mi HU się rozregulowuje? Pokrętło od regulacji przy strzelaniu się kręci jakbym mikser włączył... :evil: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts