Cappuccio Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Witam, mam pytanie do użytkowników i znawców tematu, co można przypiąć sobie na plecy w tej kamizelce http://geardo.com/ccv.html ?! Jak wykorzystać zamki na plecach, czy da się doczepić jakiś plecak ?! I do czego to służy (jak tego się używa :) ): http://geardo.com/images/3904update/ccv/la...ge/ccvcatch.jpg Pozdrawiam Capp P.S. Swoją drogą bardzo wygodna kamizelka :) Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Zamki służą do mocowania kieszeni z plecaka PLCE lub np. kieszeni na granaty nasadkowe. Also note the side zipper for PLCE pocket attachment Ten rzep jest do trzymania broni podczas wspinaczki, przeszukiwania itp. rzeczy kiedy potrzebujemy obu rąk wolnych Weapons catch loop on the right side of the vest body between the PALS side and magazine pockets. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Hehe, szkoda ze KHS to trochę zdupcył CCV w stosunku do orginalnych planów Kelda, ale w sumie to nadal bardzo dobry sprzęt. A teraz tłumaczę i objaśniam: suwaki typu YKK No.10 na plecach pozwalają na przypięcie jednej 10 litrowej kieszeni plecakowej typu PLCE. Popularnej w europejskich plecakach wojskowych np. Bergen, Lowe Alpine. Kieszeń ta pełni wtedy rolę "daypacka". Wygląda ona tak: Bergen PLCE i dwie boczne kieszenie dopinane na suwaki. Właśnie taką kieszeń możesz dopiąć do CCV. Ten drugi detal to "rifle catch" czyli po prostu uchwyt na karabinek żeby nam się nie telepał i przeszkadzał, tylko wisiał wzdłuż ciała kiedy puścimy go swobodnie na pasie nośnym, a my mamy np. na coś wejść. Jeszcze jakieś pytania? :) PS> Hehe, za długo szukałem zdjęcia PLCE i Punisher mnie ciut ubiegł. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Hiehie C22 refleks słabnie na stare lata ?? :lol: Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted October 10, 2006 Author Report Share Posted October 10, 2006 Prawie wszystko już wiem :) A co "niemieckiego" można dopiąć na plecy ? Całe plecy są pokryte mocowaniami - myślę ze ni zrobili tego dla szpanu :) Tak samo boki... może ktoś używa tej kamizelki ? I jeszcze "koluszka" na dole kamizelki - do czego mogą służyć ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 A co "niemieckiego" można dopiąć na plecy ? Całe plecy są pokryte mocowaniami - myślę ze ni zrobili tego dla szpanu Flashbangi... na plecach mocuje sie flashbangi :roll: Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Co "niemieckiego"? Po pierwsze nie ma znaczenia "niemieckie" czy "szwedzkie" Bierzesz co potrzebujesz. Czasem przypina się tam kieszenie na FB, radia i inne takie (są różne szkoły, ja nie lubię nosić na plecach rzeczy do których nie mogę sięgnąć i muszę liczyć na kolegów, ale to zależy tez od "szkoły". A co nosisz na plecach kamizelki? Ja noszę Camelbaka. Dopinasz to czego potrzebujesz - KHS i Tacgear, Tasmanian Tiger, ATXS na pewno robią różne modułowe gadżety - przestrzegam tylko przed pułapką myślenia w systemach modułowych - NIE MUSISZ zapełnić wszystkich modułów jak nie masz takiej potrzeby, ludzie często noszą zupełnie niepotrzebne rzeczy tylko dlatego że mają jakieś wolne PALSy. D-ringi na dole kamizelki - mogą służyć do tysiąca rzeczy, jako uchwyty do flexicuffs, świateł chemicznych etc. Można do nich przypinać np maski p/gaz. Co kto lubi - byle kierować sie rozsądkiem. Zwracam uwagę że CCV jest zrobione w "tradycji" europejskich kamizelek - czyli nie ma jako takiego mocowania do pasa, w przeciwieństwie do standardu LBV/TAC-V typowego dla Amerykanów. Komplikuje to oczywiście używanie kabur, paneli udowych i innych "subloads" bo wymaga niezależnego pasa z szelkami pod spodem... Quote Link to post Share on other sites
Johan_JK Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Witam Serdeczne dzieki - nie domyśliłbym sie do czego są te zamki :D ps jak juz jesteśmy w temacie co przypiąć widział może Ktoś camelback'a na molle ale we flecktarnie ? /jeśłi coś źle niapisałem wybaczcie/ Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Oj się nie chce schylić, poszukać... http://www.source-military.com/products/pr...e.asp?prodId=13 Bardzo dobre systemy izraelskie, wygrały ostatnio w US przetarg z Camelbakiem po testach. Robią również dla UK i Bundeswehry. Quote Link to post Share on other sites
Johan_JK Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Witam oj właśnie schyliłem się ale nie ot mi chodzi :( Może napisze mało fachowo ale chodzi mi o taki plecaczek bez szelek tylko taki który przypina się do kamizelki poszukam linka i zaraz go wstawie Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Przecież tu podobnie jak w camelbakach możesz schować szelki i przypiąć ten plecak do kamizelki bezpośrednio, do tego służą taśmy i fastexy 20mm na dole i górze. Quote Link to post Share on other sites
Johan_JK Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 Witam juz mam klik 7 pozycja od góry moze i jestem wybredy ale taka moja natura ps dzięki za info Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 No ja się domyślam co miałeś na myśli, ale to nie jest do końca lepsze rozwiązanie moim zdaniem. A żeby dalego nie szukać: http://www.combatkit.net/products.php?g=40&p=78 robi je też we flecku. Przejrzyj ofertę. Quote Link to post Share on other sites
Johan_JK Posted October 11, 2006 Report Share Posted October 11, 2006 Witam Serdecznie dziękuje :D Quote Link to post Share on other sites
RainMaker Posted October 11, 2006 Report Share Posted October 11, 2006 MiWo robi tez takie zasobniki ale oni nie robia we flecktarnie. A co do kamizelki i daypackow to wydaje mi sie, ze widzialem tez uklad w ktorym dwa spiete daypacki byly przypinane do plecow klasycznego brytyjskiego assault vesta. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 11, 2006 Report Share Posted October 11, 2006 Niestety przed końcem roku nie będziemy mieli cordury we flecku raczej. Co do kieszeni PLCE 10 litrowych - nie do końca jest tak jak napisałeś, do kamizelki 95tki nie przypniesz ani pojedyńczej ani tych połączonych kieszeni. Istnieje wariant szelek PLCE pozwalający na ich przypięcie (mało praktyczne, lepsze zwykłe szelki PLCE), poza tym każda z kieszeni ma swoją "szelkę" standardowo, można więc nosić je jako mały plecaczek czy torbę niezależnie od oporządzenia: Ze strony RBB: Z życia holenderskiej LMB: Widać spięte kieszenie PLCE (od nowego etatowego plecaka LoweAlpine Saracen) i ich zapasowe szelki. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted October 12, 2006 Report Share Posted October 12, 2006 Zna ktoś wymiarych tych bocznych 10l kieszeni od plecaka PLCE, bo chciałbym sobie uszyć takie kieszonki. Normalnie nosiłbym je dopięte do mojego Alpinusa K2 (już wkrótce utakttycznionego poprzez doszycie taśm molle). A podczas wypadów z bazy, spięte jako plecaczek lub dopięte do kamizelki szturmowej. Mile widziane jakies dokładniejsze fotki. Może ktoś ma je na wyposażenie, interesują mnie szczególy jak są spięte i jak mają przymocowane szelki. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 13, 2006 Report Share Posted October 13, 2006 Nie mam akurat w domu ich, ale może Gierson by zmierzył. Jak nie to może jutro sprawdzę wymiary. Kieszenie spinają się ze sobą tym samym suwakiem YKK #10 którym przypinamy je do plecaka czy kamizelki. Do każdej kieszeni jak widać dołączona jest prosta szelka (po jednej na kieszeń), szelki mocujemy przeplatając ich taśmy przez drabinki (triglide, po 4 na kieszeń), czyli możemy mieć obie szelki do jednej kieszeni. Szuflki od spodu pozwalają mocowanie tej kieszeni również w poziomie. Poza tym kieszenie z zewnątrz mają szlufki do przyczepiania dodatkowego sprzętu za pomocją taśm (np. czekan) a same kieszenie przypięte kieszenie tworzą "kanały" po bokach plecaka na różne cholerstwo. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted October 13, 2006 Report Share Posted October 13, 2006 Thx Catch22, jak by mi ktoś zdjął te wymiary to był bym wdzięczny. Idzie gdzieś dostać ten plecak w Polsce albo same kieszenie i jak się kształtują ceny. Rozwiazanie jest bardzo fajne. Przydało by się gdyby np. Arizona zastosowała ten patent w swoich plecakach Wolverin. A może Miwo samo lub w kooperacji zrobił by plecak z dopinanymi kieszeniami, które po odpiąć robiły by za daypack? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 13, 2006 Report Share Posted October 13, 2006 Wymiary: Wysokość 37cm Szerokość 19cm "Głębokość" podstawy 10,5cm Suwaki mają po 33cm długości Dodaj do tego oczywiście po jakieś 1-1,5 zakładki na szwy. Kieszenie i plecaki z nimi co jakiś czas widuje się na allegro. Bardzo, bardzo klasyczny model (zaleca sie przeróbkę szelek bo lubią sie wrzynać) z kieszeniami PLCE http://www.allegro.pl/item132300370_plecak...i_berghaus.html Co do planów - owszem mam taki projekt w wersji patrolpacka+kieszenie boczne, ale od rzemyczka do koniczka... Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted October 14, 2006 Report Share Posted October 14, 2006 Dzięki za wymiary, o dodatku na szwy wiem. Przeglądałem test: http://recon.net.pl/forum/viewtopic.php?p=34008#34008 i ogladałem ten plecaczek z allegro. Zielony ma nawet przyzwoitą cenę, ale pojemność dla mnie troszkę za duża. Optymalnie to by było 50+2x10=70l. Mój K2 ma chyba 70 lub 75l, więc uszyja sobie kieszonki po 6-7l. Plecak miał by łącznie prawie 90l, a plecaczek z zasobników 12l. Suwaki sobie odpuszczą i tak nie będę mógł ich wykosztać. Bedę musiał pomysleć nad jakimś uniwersalnym system montażowym. Mógłbym dopinac je wtedy jeszcze do HiM Focusa 42l, co by dwała z niego 55l plecak. Pełna uniwersalnosć. A Miwo niech lepiej zacznie te rzemyczki wreszcie sprzedawać, bo jest kilka obiecanych rzeczy na ktore ludzie czekają zniecierpliwością. A na super plecaki kiedyś przyjdzie czas, a ja może wtedy będę wymieniał plecak na nowy, bo chwilowo mój jest całkiem sprawny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts