xasistis Posted October 16, 2006 Report Share Posted October 16, 2006 Przeglądając allegro natknąłem się na takież bateryje: http://www.allegro.pl/item132720558_9_6_v_...w_do_autek.html http://www.allegro.pl/item132720740_9_6v_a...logia_nimh.html Tanież niemiłosiernie stąd rodzą się pytania: - Czy ktoś miał i używał tych baterii do ASG? Z jakimi efektami? - Co (jeżeli wogule cokolwiek) dyskfalifikuje tę baterię do zastosowania w ASG? Kształt na pewno będzie małym problemem. Co pozatym? Quote Link to post Share on other sites
sabat Posted October 16, 2006 Report Share Posted October 16, 2006 moim zdaniem sie nie nadają, ponieważ nie są to (chyba, niema nigdzie takich informacji) ogniwa wysoko prądowe, także używając ich w ASG prąd rozładowywania ok. 10A je zniszczy. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted October 16, 2006 Report Share Posted October 16, 2006 al wcale nie musis uzywac rozladowywarki :) sama sie rozladuje przy eksploatacji guna, napiecie ma ok, ilosc miliamperogodzin wystarczjaca... Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Ale tu chodzi o to ze podczas strzelaniia jest taki wysoki prąd i wcale nie musiz jej traktowac rozładowywarką tylko podczas zwyczajnego strzelania batka sie posypie.....(chyba) Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Dokładniej to chodzi o wydajnośc prądową - kwestia ile Amperów moze dac taka bateria Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Witam, z tego co wyczytałem w różnych dyskusjach nt baterii wynika że baterie w rc sa poddawane jeszcze wiekszemu "katowaniu" niz w aegach. Zawsze mozna spróbowac w koncu to tylko 30zł ... tylko rodzi sie pytanie dlaczego w takim razie baterie do aeg sa takie drogie a do rc takie tanie... czyzby kwestia marketingu? Quote Link to post Share on other sites
gryzly Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Witam Nie ta bateria Nimh się nie nadaje. Na Aeg`u kumpla dało się oddać kilka strzałów na moim ani jednego. Testowane na stock`ach CA (M15 i G36) Co do baterii Nicd to słyszałem że działa ale nie mogę tego potwierdzić. Pozdrawiam Krzys Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Bylo juz na forum pisane ze te akusu sie nie nadaja. Te akurat Cameliony maja zbyt maly prad rozladowania, w aukcji jest napisane ze max do 5C, czyli okolo 4A dla ni-cd 800mAh i niby 10A dla ni-mh 2000mAh. W sumie moim zdaniem 800-tka powinna teoretycznie wydac wiecej. Quote Link to post Share on other sites
baalp Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 mam ta baterie 9,6V 800mah :( niestety nienadaje sie ona do AEG'a, daje sie na niej wystrzelic moze z 200 kulek wiec stanowczo odradzam (chyba ze do autka sterowanego radiem :wink: ) :( Quote Link to post Share on other sites
xasistis Posted October 17, 2006 Author Report Share Posted October 17, 2006 Oki. Temat można zamknąć. Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Witam' date=' z tego co wyczytałem w różnych dyskusjach nt baterii wynika że baterie w rc sa poddawane jeszcze wiekszemu "katowaniu" niz w aegach.[/quote'] Przykładowo: bat. 2400mAh NiCd "Conrad" w samochodzie RC ok. 10-15 min. zabawy. Po wyjęciu jest "dość" ciepła. Quote Link to post Share on other sites
Błażej Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Coś dziwna ta bateria, bo chłopaki jeżdzące profesjonalnymi modelami wyśigowymi używają baterii NiMh o dużych pojemnościach, ale przepisowo - tylko 6 ogniwowych, co daje 7,2V. Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 na zdrowy rozum to w samochodach jest inny charakter pracy mechaniki a co za tym idzie inny podór prądu - największą wydajnośc prądowa potrzebujemy do ruszenia auta/zębatek i tłoka - tak jak z pchaniem wozu - najciężej zacząć. W karabinach jest potrzebna znacznie większa wydajność - dla konkretnych upów rzędu 40A i tym sie charakteryzują dobre baterie. W samochodzikach nie ma takiej potrzeby - wystarczy mniejsza chwilowa wydajność za to duża pojemność. Quote Link to post Share on other sites
Kacper_ Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 Swego czasu bawiłem się profesjonalnie modelami samochodów RC (pozdrowienia z Tarnowa dla Murowanej Gośliny) i powiem tak : taki model napewno zdecydowanei bardziej katuje baterię niż AEG. Tyle że bateria o której tu mówimy to jakieś tam gówno do zabaweczek, a nie prawdziwa bateria. Do AEG zdecydowanie odradzam. Kacper Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 racja w RC potrzeba baterii o duzych wartosciach mAh, ja sam mam takie cus, raczej zabawke, aczkolwiek bateria jaka mam (700mAh 7.2V) starcza na raptem 10min szybkiej jazdy a nastepne 5 min to juz katowanie ;) Quote Link to post Share on other sites
Błażej Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 Poza tym baterie do RC nie dość, że się mocno grzeją podczas kilkuminutowego używania, to jeszcze są w trakcie zawodów są doładowywane szybkoładowarkami. Dlatego odpadają baterie z dużym efektem pamięciowym. Wielkość pojedynczych ogniw jest taka sama jak w ogniwach baterii large. Quote Link to post Share on other sites
Niedzwiedz Posted October 21, 2006 Report Share Posted October 21, 2006 używając ich w ASG prąd rozładowywania ok. 10A małe sprostowanie. w modelach CA bezpieczniki są na 20A a prąd podczas pracy około 15A. W TM faktycznie jest 10 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts