Troll Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Witam Mam taką prośbę - kupiłem ostatnio mundur brytyjski DPM i ku mojemu zdziwieniu znalazłem w kieszenie dwie naszywki. Niestety nie znalazłem nigdzie wzorca ani żadnego spisu naszywek brytyjskich, także nie wiem co to za naszywki i gdzie je naszyc. Czy ew. ktoś mógłby mnie w tym zakresie wspomóc ? Jedna z naszywek to granatowy romb na którym widnieje biała włócznie (grot od włóczni, ew. może to także byc stalówka), zaś druga to dwuarwny, zielono-czarny prostokąt na którym znajduje się biały miecz. Ew. proszę o kontakt to wyślę zdjęcie na e-mail - niestety (wiem że zabrzmi to lamersko) w zakresie wstawiania zdjęc tu na forum jestem jeszcze zielony i nie bardzo wiem jak to zrobic (nie śmiejcie się...). Ew. gdzie należy takie naszywki naszyc ? Z góry dzięki za wszelką pomoc :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Zdjęcie od Troll-a Quote Link to post Share on other sites
mer Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Ew. gdzie należy takie naszywki naszyc ?Z góry dzięki za wszelką pomoc :) Pozdrawiam Zanim to naszyjesz' date=' dowiedz się, co te znaczki kwiatki-kółka-pieski-kotki znaczą. Może się okaże, że coś, z czym nie chciałbyś mieć nic wspólnego, nawet, jeśli ograniczałoby się to do noszenia tejże naszywki na kurtce. Generalnie naszywki - tego typu - naszywa się na rękawy - lewy, lub prawy [m/w tak samo, jak np. 101 lub 82 dpd z IIWŚ']. Nie mam bladego pojęcia, od czego to zależy, aby naszywka była na lewym lub na prawym rękawie. Zauważyłam tylko, że różnokolorowe kwadraty noszą spadochroniarze brytyjscy - na ich prawym rękawie. Brytole nie zwracają aż takiej uwagi na naszywki kompanijne/pułkowe/dywizyje jak hamerykanie. Toż to ja widzę po własnej kompani, jak potrafią chodzić całymi mięsiącami bez naszywki - niebieska tarcza, z dwugłowym ptaszyskiem i tarczą. I jest dobrze. Naszyj sobie na lewy rękaw małą Union Jack. Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Propozycja do adminów: moze przykleić topic i zrobić z niego katalog naszywek maści wszelakiej? Quote Link to post Share on other sites
Pluton Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Dołączę się do pytania do brytolofilów: zna li to ktoś? http://img409.imageshack.us/my.php?image=d...dsc000437fd.jpg Naszywka na velcro, możliwe, że byli w Kosowie w okolicy 2001, ktoś mi wspominał, że widział to u kogoś rekonstruującego brytoli, zatem...? Z góry dzięki, Massud Quote Link to post Share on other sites
mer Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Pięść [rękawica-pięść?], to jedynie kojarzy mi się z pewną...hmm...dywizją? Tak, chyba dywizją zmechanizowaną [zmotoryzowaną? :? ]. Była nawet w Polsce na manewrach, rok temu, obecnie - zdaje się - w Iraku... Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Też mam takie skojarzenia. To nie dywizja a brygada - 20th Armoured Brigade. Quote Link to post Share on other sites
Pluton Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Dzięki, choć do końca przekonany nie jestem. http://www.army.mod.uk/20bde/index.htm pięść owszem, ale zupełnie inny wzór emblematu. Podobnie poszukiwania na http://www.kellybadge.co.uk/stock/armbadge.htm (ctrl+f i hasło "20 Armoured Brigade "). Jakieś inne rozwiązania albo wyjaśnienia? Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted October 30, 2006 Report Share Posted October 30, 2006 Mówiłem, że to tylko skojarzenie. Napis "RECCE" wskazuje na rozpoznanie. A może to w ogóle nie naszywki UK Army. Nie tylko brytyjska armia używa DPM-a Może temat już trochę umarły, ale wydaje mi się, że znam rozwiązanie (pewnie złe :-P ) Wydaje mi się, że ta naszywka z pięścią i napisem "Recce" może oznaczać Recce Troop z Mountain Leader Training Cadre. Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted December 21, 2006 Report Share Posted December 21, 2006 Tu mamy kogoś z naszywką z tym stalówko cosiem... Nie wiem co to za jednostka. Quote Link to post Share on other sites
adis Posted December 21, 2006 Report Share Posted December 21, 2006 Royal Signals Źrudło: http://cgi.ebay.co.uk/ROYAL-CORPS-OF-SIGNA...VQQcmdZViewItem http://cgi.ebay.co.uk/Royal-Signals-T-Shir...1QQcmdZViewItem Edit: Moja pomyłka, podałem link do odznaki z bereta a nie tego z ramienia. Quote Link to post Share on other sites
Troll Posted December 27, 2006 Author Report Share Posted December 27, 2006 HA ! To już wiem jak tą "stalówkę" naszywac :) dzięki wielkie ! Jakby ktoś jeszcze trafił gdzieś na informację co to-to oznacza to byłbym wdzięczny (bo ja jakoś ciągle nie mogę znaleśc...) Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Postac Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Naszywka z mieczem to Royal Signals: 16th Royal Signals Regiment, to ze "stalówką" (to szczyt włóczni jest 8-) ) to odznaka Royal Signal HQ z Bośni. (Sprawdzone na kellybadge.co.uk i w jednej takiej książce, chociaż ona jest stara i tam Bośni nie ma :/) O Royal Signals w Wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Corps_of_Signals Czyli - naszywka korpusu komunikacyjnego armii brytyjskiej służącego w Bośni. Quote Link to post Share on other sites
Assarin Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 hm... ten ktoś ze zdjęcia z głownią włuczni to.. ONA jest ;) Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 A jest moze jakas strona gdzie sa wyjasnione znaczenia tych naszywek jakie pojawiaja sie na mundurach brytyjskich wojsk ladowych? Quote Link to post Share on other sites
Troll Posted January 16, 2007 Author Report Share Posted January 16, 2007 Z mojej strony dzięki ogromne, wiem już wszystko co chciałem :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 Gdyby ktos zidentyfikowal naszywke ktora znajduje sie na prawym rekawie(bluza lighweight dpm) jest kwadratowa jakies 5cmx5cm , ma ciemnozielone tlo i pojedyncza belke koloru bialego ustawiona pionowo.Jak beda problemy wymysle jak zeskanowac. Quote Link to post Share on other sites
Holmes Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 Gdyby ktos zidentyfikowal naszywke ktora znajduje sie na prawym rekawie(bluza lighweight dpm) jest kwadratowa jakies 5cmx5cm , ma ciemnozielone tlo i pojedyncza belke koloru bialego ustawiona pionowo.Jak beda problemy wymysle jak zeskanowac. Belka czy jedynka? Ciemna zieleń czy oliwka? Daj skan najlepiej ;) Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 No to zeskanowalem naszywke i wyszla dokladnie tak jak wyglada(troche krzywo tylko). Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz! BTW: czego to ludzie do skanera nie wloza :P PS: moze wspolnymi silami zrobilo by sie baze naszywek UK. Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 Podobna trochę do naszywki Green Howards: Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 Nie podobna tylko taka sama :). Drong : Napisz cos wiecej o tych Green Howards, albo daj linka do strony w kwesti informacji. Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 http://www.greenhowards.org.uk/ http://www.army.mod.uk/greenhowards/index.htm Jednostka chyba już nie istniejąca bo sformowana razem z jakimiś innymi w "Yorkshire Regiment" As of the 6th of June 2006 this Regiment reformed to create2ND BATTALION, THE YORKSHIRE REGIMENT Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 NO to mi sie z ta naszywka udalo bo specyfikacja batalionu pasuje do wyposarzenia Asg(full range of small arms, rocket launchers...etc.). Dzieki wielkie Drong. Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 Nie ma za co. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts