Ripek Posted August 11, 2003 Report Share Posted August 11, 2003 Też bardzo ciekawią mnie odpowiedzi na powyższe pytania. Od tego uzaleznie decyzje czy przyjechać - pewnie nie tylko ja ;). Quote Link to post Share on other sites
DarkAngel Posted August 11, 2003 Author Report Share Posted August 11, 2003 Z przykrością informuje, iż ze względów organizacyjnych manewry na Śląsku zostają przeniesione na wrzesień :cry: Powodem było rozmyślenie sie właścicielki terenu z którą była podpisana umowa :evil: Jeżeli ustalimy nowe miejsce do zlotu poinformujemy uczestników :| :!: Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted August 11, 2003 Report Share Posted August 11, 2003 hooah, cóż... musze to powiedziec.. kompromitacja na Maxa... Quote Link to post Share on other sites
DarkAngel Posted August 11, 2003 Author Report Share Posted August 11, 2003 A Kapral ani nie gadaj bo ty byłeś szczęśliwy jak się dowiedziałeś ze nie ma manewrów :lol: Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted August 11, 2003 Report Share Posted August 11, 2003 no comment :) Quote Link to post Share on other sites
Wit Posted August 11, 2003 Report Share Posted August 11, 2003 Po przeczytaniu całego wątku (bardzo wnikliwym, do czego zresztą zmusza użyty "język", raczej trudny do zrozumienia - z wyłączeniem Kuby, rzecz jasna) nie mogę się powstrzymać od kilku zdań komentarza. Otóż uważam, niestety, że jest to przykład zupełnej ignorancji i smarkackiego "owczego pędu", ale także przykład arogancji i braku szacunku dla kogokolwiek z grona maniaków. 1. Ustalono pewne terminy ogłaszania na forum zamiaru zorganizowania imprezy ogólnokrajowej. W przypadku zlotu są to 3 miesiące, w przypadku manewrów, 1 miesiąc. terminy te nie stanowią niczyjego "widzimisię", a wynikają z potrzeby zaplanowania czasu. W tym przypadku ogłoszenie i zaproszenie na imprezę następuje na trochę ponad dwa tygodnie przed jej planowanym terminem. 2. Zgodnie z panującymi dotychczas, dobrymi zwyczajami, ogłoszenie o imprezie i zaproszenie na nią maniaków z całego kraju mogło mieć miejsce, gdy wszystkie szczegóły takiej imprezy były już dopracowane. Przede wszystkim uzgodnione w 100% i zabezpieczone miejsce imprezy. Właściwie sporządzona umowa z właścicielem terenu uniemożliwia jej zerwanie w przeddzień imprezy. To są opowieści rodem z księżyca. Kolejnym elementem jest dopracowany w szczegółach regulamin imprezy, który powinien byc podawany wraz z ogłoszeniem o niej. Podobnie jak formularz zgłoszeniowy. No i trzecia sprawa, kosztorys, który nie może ulec zmianie o 100% w ciągu kilku dni. Wydaje mi się jeszcze, że im większe zainteresowanie, tym ceny powinny spadać, a nie rosnąć. 3. Wyjątkową arogancją i brakiem szacunku dla wszystkich osób, które planowały uczestniczenie w imprezie, jest jej odwołanie na trzy dni przed terminem, bez podania jakichkolwiek, wiarygodnych przyczyn i nawet bez słowa przeprosin za zaistniałą sytuację. Myślę, że dobitnie świadczy to o podejściu niedoszłych organizatorów do zgadanienia imprezy, a także do całego środowiska i ASG w ogólności. 4. Podanie enigmatycznego terminu "we wrześniu" jest kolejnym przykładem amatorsczyzny w najgorszym znaczeniu tego słowa. Czy znowu termin zostanie podany na kilka dni przed jego nastaniem? A jaka pewność, że nie będzie to kolejna farsa? Życzę powodzenia w kolejnych przedsięwzięciach organizacyjnych. Wit Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 Wicie, muszę się z tobą zgodzić, choć szkoda że tym razem w takim kontekście. Lecz mnie jest raczej żal niedoszłych organizatorów, właśnie sprokurowali sobie etykietę na kilka najbliższych miesięcy, o ile nie lat. osobiście nie czuję, żadnej urazy. Może poza poczuciem niesmaku wynikłym z ignorowania moich mail'i. Gdybym nie wszedł na forum, nadał żyłbym w błogiej nieświadomości. Dlatego też postanowiłem, czego nie mam w zwyczaju czynić, upublicznić fragmenty mojej korespondencji. Dobrze, iż w ogóle doczekałem się odpowiedzi. Szkoda także, że organizatorzy nie potrafią się przyznać do własnej indolencji i uzasadniają odwołanie imprezy w sposób najmniej mało wiarygodny. Nie padło też słowo "Przepraszam", ale to kwestia już nie tyle dojrzałości i zdolności przewidywania, co kultury osobistej. Ja, widząc brak panowania nad organizacją imprezy i brak odpowiedzi na mail'e, całkowicie realnie liczyłem się z możliwością nie dojścia do skutku imprezy. Dlatego nie mam do nikogo szczególnego żalu czy pretensji. Pytanie co powiedzieć mają inne zainteresowane osoby mieszkające w bardziej odległych regionach Polski? Co do kwestii formalnych, moim prywatnym zdaniem, w wypadku manewrów można odstąpic od literalnego egzekwowania okresu wyprzedzenia. Oczywiście w sytuacjach wyjątkowych, gdy niemożliwym ze względów obiektywnych byłoby zamieszczenie informacji z odpowiednim wyprzedzeniem. Ale tylko w takiej sytuacji i w wypadku spotkania takiej rangi. Nadto zupełnie inną kwestią są normy z poza świata ASG, jak choćby kultura, która nakazuje w takich sytuacjach zastosować wyprzedzenia większe niż klka dni. Pozdrawiam KZ PS Cyt."Życzę powodzenia w kolejnych przedsięwzięciach organizacyjnych" - oby tylko nie na polu ASG. Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 Szkoda że nic z tego nie wyszło ale chyba lepiej jeśli to stało się teraz a nie w dniu imprezy kiedy maniacy juz by się zbierali do wyjazdu. W takim wypadku nie sądze żeby wielu maniaków zaryzykowało wyjazd "we wrześniu". Quote Link to post Share on other sites
Regin Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 RipeQ tak ale wiele ludzi miało juz zaplanowane wszystko (czas, dolazd, odwołane jakieś spotkania itd itp) i dlatego chociaż teraz to i tak wszystko poszło na marne. Quote Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 Może to być dobry przykład jak nie należy się zabierać za organizowanie czegokolwiek dla ludzi pragnących w przyszłości zorganizować jakąś impreze ogólnopolską :D Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 hooah, Musze sie z wielką przykrością zgodzić ze słowami Wita i Kuby. Przykro mi strasznie, gdyż w pewnym sensie reprezentuje środowisko Ślaskie na forum publicznym. Strasznie mnie zdenerwowała wynikła sytuacja, gdyż złożyło się tak, że musiałem całkowicie poprzestawiać swoje plany względem tych "manewrów" a teraz sie okazuje że ch** bombki strzelił. BYć może na niepowodzenie całej imprezki wpłynął fakt, iż żaden z organizatorów nie był na podobnych manewrach. A szkoda, bo teren był przecudny. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 Z tego co sie dowiedziałem to był jednak prawdziwy pech. Własciciel terenu wycofał sie w ostatniej chwili - reszta była dograna. Miejmy nadzieje ze nastepnym razem będzie umowa na piśmie spisana conajmniej 2 tygodnie przed imprezą. Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 Umowa była spisana a raczej napisana ale brakowało notabene najważniejszego - podpisu ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 12, 2003 Report Share Posted August 12, 2003 LOL.... 8) dobre.... paragrafu nt. kar umownych za zerwanie umowy pewnie tez nie? ;) Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 13, 2003 Report Share Posted August 13, 2003 Brak umowy, organizacyjny bałagan, obietnice bez pokrycia słowem farsa i to w wydaniu wczesnoprzedszkolnym. Wszak można było się zorientować jak organizowane są podobne imprezy. Zapytać kogoś kto już w takim przedsiemwzięciu uczestniczył... Ech, szkoda każdego słowa komentarza. A ciekawym jest, że nikt z niedoszłych organizatorów nie zabrał głosu... Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted August 13, 2003 Report Share Posted August 13, 2003 mysle, ze nie nalezy rozpaczac nad rozlanym mlekiem ja DarkAngela wysylalem od poczatku do kogos kto mial doswiadczenie ze zlotami po porade.... szkoda nerwow na kontynuacje tego watku :) EOT Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts