Radosny Posted December 5, 2006 Report Share Posted December 5, 2006 Wiem, że to już było na forum (nawet znalazłem ten temat) ale linki nie działały. Odrazu chce powiedzieć, że za posty w stylu "zapominj" "wybij sobie to z głowy" itp. serdecznie dziękuję ;-) A chodzi mi o jakieś schematy mechanizmu spustowego. Dzidsiaj z kumplem siedzieliśmy przez 2,5h nad projektowaniem snajpy i nie udało nam sie wymyslić jak wykonać mechanizm spustowy. Wzorować się chcemy na którymś z modeli T U T A J T U T A J T U T A J Ale oczywiście nie musi być to koniecznie schemat z tych bronii. Prosze o pomoc! P.S. Najlepiej jak mechanizm był by możliwie najprostrzy bo to nasza pierwsza składana giwerka. I to w dodatku zupelnie od zera bez żadnych oryginalnych części - to bedzie zajawka ;p Link to post Share on other sites
Radosny Posted December 5, 2006 Author Report Share Posted December 5, 2006 A i żeby nie było to szukałem na necie schematów, ale znalazłem tylko jakiś do ostrej broni a taki mnie raczej nie interesuje :P Link to post Share on other sites
ciool Posted December 5, 2006 Report Share Posted December 5, 2006 mianowicie nie chodzi nam dokładnie o żadną z tych broni. chcemy (przynajmniej w moim założeniu) zrobić prosty karabin. zarys gearboxa już mamy (w pełni stalowy) niestety brakuje nam schematu JAK NAJPROSTSZEGO mechanizmu spustowego :) prócz tego mam pytanie dotyczące przelicznika objętości wewnętrznej cylindra na dugość lufy, czy ktoś mógłby podać taki wzór bo spotkałem się z kilkoma różnymi. byc może polecicie jakieś konkretne wielkości tłoków/cylindrów. zależy nam na zasięgu broni, ale nie chcemy też robić z niej kolumbryny. troche szukaliśmy o tym na forum i na dobrą sprawę nigdzie nie było jasno wyjaśnione. z góry dziękuje... peace and quiet Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 1) Lufa nie może miec więszej objętości niż wypychane z cylindra powietrze. Byo o tym na forum milion razy ze wszelkimi możliwymi kombinacjami w tym wzory słabo cos szukaliście. 2) Rozumiem że "budujecie" elektryka. Więc najprostszy mechanizm spustowy to najzwyklejszy elektryczny włącznik/przełącznik podłaczony pod spust. OT: Skoro 2.5h siedzieliście nad projektem i nie wymyśliliście nic w temacie mechanizmu spustowego to nie rokuję suckesu w projekcie... Link to post Share on other sites
Radosny Posted December 6, 2006 Author Report Share Posted December 6, 2006 To nie będzie elekrtryk. To będzie sprężynka ;-) A 2,5h siedzielismy nad wykombinowaniem tego jak zmontować gearbox'a, z czego go zrobić najlepiej i jak w środku wszystko pomieścić. No i musielismy zastanowić się z czego zrobić tłok, cylinder i jak to zamontować żeby był możliwy naciąg boczny i żeby kulki były podawane z magazynka (też zresztą własnego projektu :P ). Więc mechanizm spustowy ma dzialać dzięki "zapadkom" i sprężynkom. A może z tym mechanizmem powzorować się na Stingerze 32P? Pozdrawiam R. Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 Ok czyli SPRĘZYNA .... więc: Zasadniczo w sprężynowych replikach NIE MA GEARBOXA. Chcecie rozwiązac mechanizm spustowy to wystarczy odkupić od kogoś za 10 PLNów rozwaloną jakąkolwiek sprężynę "made in China" czy to pistolet czy szotguna czy inny karabinek i macie gotowy mechanizm do obejrzenia i na wzór. Sorki ale z takimi pytaniami to do działu "dla zielonych". Nie wiem może jestem zboczony ale nie wyobrażam sobie jak można brac się za coś o czym jak widzę nie macie ZIELONEGO pojęcia ?? Mechanizm spustowy w "sprężynach" jest z zasady tak prosty jak budowa cepu, zresztą każdy mechanizm spustowy jest prosty. Wliczając w to mechanizmy spustowe większości broni ostrej. Naprawde watpię w powstanie tej Waszej repliki... Dodane do postu niżej: nawet opłaca się kupić w celach "badawczych" nowa replike za 30-50 PLNów z takiego np airsoftguns.pl Link to post Share on other sites
Radosny Posted December 6, 2006 Author Report Share Posted December 6, 2006 Ok z tym gearboxem to polecialem :poddanie: Coś mi się popieprzyło :P A z tym odkupieniem od kogoś złomu na wzór to masz racje. Że też na to nie wpadliśmy :wink: :wink: Temat do zamknięcia ;-) Link to post Share on other sites
ciool Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 ok, z gearboxem to się troche zapędziliśmy w nazewnictwie, chodziło nam o obudowę. co do przelicznika to znalazłem taki że objętoś lufy = 1/3 objętości tłoka. tyle że wydał mi się on wielce podejrzany. przy sporym tłoku lufa wychodziła w granicach 25cm... odkupić od kogoś za 10 PLNów rozwaloną jakąkolwiek sprężynę "made in China" otóż badaliśmy rozebraną sprężynę nawet za 12 zł !! (ale nie miała kompletnego mechanizmu) chodziło nam o jakiś rozrys takiego mechanizmu. i przykładowy sposób wykonania, materiały etc. (tylko nie mówcie że ze stali), sposób wykonania takich "ząbków" "zapadek". pod tym względem przyznaję że nie trafiliśmy z tematem w tytule. nie wyobrażam sobie jak można brac się za coś o czym jak widzę nie macie ZIELONEGO pojęcia ?? skąd mamy mieć o tym jakiekolwiek pojęcie jak wcześniej tego nie robiliśmy ? niestety nie urodziłem się w chinach mam lepsze rzeczy do roboty niż od urodzenia składać repliki z ABS. chcieliśmy spróbować zrobić coś samemu i mam nadzieję że to się liczy. szukaliśmy/szukamy informacji na forum. mamy już bardzo wstępny projekt. liczyliśmy na porady "z zewnątrz". Naprawde watpię w powstanie tej Waszej repliki... żebyś się nie zdziwił ;) pojechałeś nam po ambicji a my tego nie lubimy. pozatym to nie ma być replika czegoś konkretnego. p.s. chciałem zapytać czy jeżeli rozrysuję dośc jasny prospekt i dodam go na forum, to mogę liczyć na konstruktywną krytykę i konfrontację naszych planów w rzeczywistością i opinią innych ? czy może na jakieś szydercze teksty dotyczące naszych nieśmiałych prób zrobienia czegoś samemu ? sory za zejście z temat p.s. nie wiem jak brzmi dokładnie dopełniacz liczby mnogiej od słowa "cep" więc się powstrzymam. w świetle badań archeologicznych jest to dość zaawansowane narzędzie. piss and luv Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 p.s. chciałem zapytać czy jeżeli rozrysuję dośc jasny prospekt i dodam go na forum, to mogę liczyć na konstruktywną krytykę i konfrontację naszych planów w rzeczywistością i opinią innych ? czy może na jakieś szydercze teksty dotyczące naszych nieśmiałych prób zrobienia czegoś samemu ? Możesz się spodziewac i jednego i drugiego :D Co do cepa chciałem napisac nunchaku ale se odpuściłem :D Link to post Share on other sites
Dolas Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 Mechanizm spustowy w miare prosty o miękim spuście poprzez dwie dżwignie.Aktualnie sam buduję drugiego ASG na bazie "gearboxa" shoutguna DE. Nie załamuj sie nad opiniami innych pisac jest łatwo, trudniej zrobic coś w własnym zakresie posiadając "słabe zaplecze sprzętowe" ale satysfakcja z własnego dzieła "prawie" jest motorem do dalszych pomysłów. Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 Gwarantuję Ci Dolas że ten spust nie będzie "miękki" jak sprężyna będzie o "słusznej" mocy. Żeby uzyskać "miękki" spust w tego typu mechanizmie musisz dołożyć jeszcze jedną dźwignię "pomiędzy" spust a "kurek"/zwalniacz sprężyny. Link to post Share on other sites
ciool Posted December 7, 2006 Report Share Posted December 7, 2006 widze Dolas że tez się bawisz w corela ? :) dobre narzedzie... (ja oczywiście mam oryginaaalne ;) ) co do mechanizmu to faktycznie prosty i wazne że nie ma zbyt wielu elementów którym trzeba nadac dziwny kształt. jeśli pozwolisz wykorzystam go w "projekcie" :) i podeśle obrazek jak już go dodam. i wtedy bardzo prosiłbym o skonfrontowanie z rzeczywistością. poniewaz mamy plan umieszczenia cylindra i tłoka bezpośrednio w rurze, która byłaby jednoczesnie obudową... (mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi) i zrobienie czegoś na kształt STENa :) (tak, plany się zmieniły, ale nadal planujemy zrobienie sprężyny.) i tu pojawia się moje pytanie. (aż boję się zapytac) chodzi mi o rozmiary cylindra i tłoka. konkretnie o jego objętośc. w związku z tym że "body" (w postaci rury) wykorzystujemy równiez jako element po którym ciasno ma się poruszać cylinder. objętosc cylindra wychodzi spora już przy 6cm długości ponieważ śr. wewnętrzna cylindra ma 3cm. (objętość około 42cm sześcienne). ale mam dziwne przeczucie że tłok-cylinder powinny być dłuższe żeby dało się łatwiej naciągnąć sprężynę? czy zbyt duża objętosć tłoka będzie wpływała na coś negatywnie? czy może lepiej zbudować cylinder z grubszej rurki i wydłużyć go (średnica wewnętrzna zmaleje ale objętosc pozostaje podobna). lufę w tym modelu wstępnie obliczyłem na około 35cm. a chcielibyśmy żeby osiągi były przyzwoite na ciężkich kulkach. długosc tłoka ma też przecież odzwierciedlenie w tym jak naciąga się sprężynę (chodzi mi o zakres "pracy" mechanizmu wewnątrz.) zdaje się że po tym względem lepiej jeżeli tłok-cylinder są dłuższe? wiem że troche zszedłem z tematu ale nie za bardzo wiem czy można zmienić tytuł tematu ?? serdecznie dziękuję za odpowiedź dotyczacą mech. spustowego. hołk! Link to post Share on other sites
marcu Posted December 9, 2006 Report Share Posted December 9, 2006 Gdzieś na forum dawno, dawno temu wyczytałem, że tłok o większej średnicy a mniejszym skoku daje większą prędkość początkową niż tłok o takiej samej pojemności lecz odwrotnych proporcjach. Jeśli sie coś nie zgadza prosze mnie poprawić. Link to post Share on other sites
Zachar Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Gdzieś na forum dawno, dawno temu wyczytałem, że tłok o większej średnicy a mniejszym skoku daje większą prędkość początkową niż tłok o takiej samej pojemności lecz odwrotnych proporcjach. Jeśli sie coś nie zgadza prosze mnie poprawić.Jest tak, ale tylko gdy prędkość tłoka w obu przypadkach jest równa. Link to post Share on other sites
yugi Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Tak mnie kiedyś wena twórcza tknęła.... elektryczny spust który wypociłem do mojego projektu :D może wam sie przyda Link to post Share on other sites
wojt Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 mechanizm który zastosowałem przy budowie swojej snajperki (m40a3). Składa się z kawałka zgiętej blachy w kształt "U", spust i ta część zwalniająca tłok wykonane ze ściśniętych w imadle rurek i połączone to jest z blachą śrubkami. Może nie jest to jakiś super mechanizm ale u mnie się sprawdził 8) Link to post Share on other sites
Bocian Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 tak dla scislosci to : po co komu obietosc tloka :!: :!: tlok sluzy do pchania powietrza znajdujacego sie w cylindrze. jego dlugosc powinna byc taka ( razem z glowica ), ze tlok powinnien miec dlugosc wewnetrzna cylindra + zaczep, o ktory bedzie zaczepiala sie czesc mechanizmu spustowego. i nie zapominajcie ze cylinder nie powinnien sie zbytnio ruszac w tyl/przod, tylko o jakies 1-2cm max by pobrac kulke a nastepnie wepchnac ja do lufy/komoru HU. Link to post Share on other sites
hellmans Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Aby spust był miękki należy wykorzystać podstawowe prawo fizyki dotyczące maszyn prostych :) Taki rysunek na szybko: Skok spustu będzie dłuższy ale będzie chodził lekko. /Już ok Link to post Share on other sites
Radosny Posted December 12, 2006 Author Report Share Posted December 12, 2006 Tylko jeszcze trzeba mniec wystarczająco dużo mniejsca na coś takiego ale fajny i prosty pomysl. Dzięki za wszystkie pomysły ;-) P.S. Mechanizm spustowy to jednak banalna rzecz ;p Link to post Share on other sites
Recommended Posts