Ali Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 Witam Mialem okazje zakupic na Targu staroci spodnie w bardzo dobrym stanie... Nigdzie nie znalazlem podobnych, metki nie ma. Pomozcie prosze jakie to spodnie? Jaka armia ich uzywa i z jakich czasow pochodza... Czyli chce dowiedziec sie czegos wiecej o tych spodniach. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Aby zobaczyć spodnie kilknij tutaj!! * Spodnie sa wykonane z podwojnego materialu. Na obu nogawkach wystepuja po 2 zamki sluzace chyba do wietrzenia :) Z gory przepraszam za orty. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 Masz szczęście, to są spodnie Armii Szwajcarskiej w obecnie używanym kamuflażu (TaSS 90). Rzadko spotykana rzecz, bo Szwajcarzy po wtopie ze starym wzorem 58 w Kosowie nie wypuszczają wojskowych sortów na rynek praktycznie. Zamki na nogawkach służą do łatwiejszego zakładania i zdejmowania spodni z wysokimi górskimi butami. Tu z chestrigiem niemieckiej firmy ATXS. Coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Ali Posted January 1, 2007 Author Report Share Posted January 1, 2007 W pelni zadowala mnie ta wypowiedz, zastanawiam sie jeszcze czy nosic je czy zostawic w celach kolekcjonerskich :) Dzieki bardzo. Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 a jesli mozna cos wiecej n.t. "wtopy w Kosowie", zainteresowal mnie ten temat bo ja skolei mam w./w. TASS58 :) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 Popatrz sobie kolego w czym biegała połowa UCK i zastanów się jak to ucieszyło Szwajcarów. Przedtem mieli dosyć luźną politykę jeśli chodzi o stare sorty - widać to nawet u nas w demobilach, gdzie "stawberry fields" nie jest rzadkością. Od Kosowa sprawy się zmieniły i TASS90 jest rarytasem z reguły, bo większość starych sortów jest niszczona, A 58'tkę Rosjanie spotykali nawet w Czeczenii. Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Rozumiem :) dzieki za info... smieszna sprawa... że akurat sobie TEN wzor tak upatrzyli ;) Quote Link to post Share on other sites
Tony91 Posted January 7, 2007 Report Share Posted January 7, 2007 Co do szwajcarskiego camo... Gdzie mogę kupić taki mundur??? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 7, 2007 Report Share Posted January 7, 2007 TASS90 czy TASS58? Ten pierwszy jest rzadkoscia, natomiast drugi czesto bywa w demobilach i na alledrogo Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts