ironkamil Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Witam Często spotykam się z faktem iż niema odpowiedniego sprzętu używanego przez 101st Ariborne(piechotę spadochronową z IIWŚ) GHR 101 poleca zakupy na ebayu (amerykańskim) dlatego też kieruje pytanie do osób które już kupowały tam, mianowicie: czy płaci się cło (tak jak w przypadku zamówień z wcgshop.com) i ile może maksymalnie wynieść? Pozdrawiam Ironkamil Link to post Share on other sites
RainMaker Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Witam z militariow z e-baya nie sprowadzalem zbyt wiele ale to, co sprowadzalem (pas z manierka, pokrowiec na chelm, latarke katowa) - wszystko przechodzilo bez cla. Za to mam kilka rad, bo w sumie na e-bayu mam juz ponad 800 "gwiazdek" z powodu innych zakupow :) Co do ew. cla najlepiej sprzedajacego prosic zeby na paczcie oraz w liscie przewozowym napisal, ze to prezent - zwykle slowo "gift". Moze to i smieszne ale w ten sposob dochodzily do mnie laptopy, ktore sprowadzone zza UE z pewnoscia clo posiadaja. Ponadto jesli chcesz kupowac na e-bayu, zaloz sobie konto na usludze Pay-Pal, bo to jedyny bezpieczny, szybki i rozsadny sposob transferu pieniedzy do USA (innych krajow zreszta tez). Ja ponadto mam w mBanku specjalna karte Visa do transakcji internetowych (nie wiem czy inne banki maja teraz taka opcje - ja zakladalem 3 lata temu i wtedy byla jedyna). To taka karta, na ktora przelewasz z konta okreslona ilosc pieniedzy (rownowartosc zakupu na aukcji wraz z ustalonymi kosztami przesylki), a sam nr karty masz na stale zapisany w Pay-Pal. Dzieki takiemu rozwiazaniu masz pewnosc, ze ktos nie uprawniony nie przeszpera Ci konta w banku. Nie wiem czy potrzebujesz az tylu wyjasnien ale gdybys czegos nie wiedzial - zapraszam na PW. Od 5 lat sciagam ze stanow i niemiec porcelane wiec pare "mykow" mam juz opanowanych ;) Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Tez tam kupuje duzo i czesto. Jak ktos oglada moje gwiazdki, to nie znajdzie nic oprocz militariow. Jesli chodzi o zakupy na niemieckim ebayu, ten mam najlepiej rozpracowany, to nie ma cla bo to teren UE, a jest tam istna kopalnia skarbow. Dodatkowo polecam szwajcarski i hiszpanski. Link to post Share on other sites
ironkamil Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 to ja mam jeszcze pytanie co do pay-pal o co w tej opcji chodzi bo na ebayu nigdy nie kupowałem, raczej na allegro siedzę... Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Po pierwsze, zly dzial do zadawania takich pytan. Po drugie, o Ebay napisano juz na tym forum wystarczajaco duzo. Po trzecie, wejdz sobie na paypal.pl i dowiesz sie wszystkiego o tym systemie, a jakby co, to zawsze pozostaje Google. Link to post Share on other sites
RainMaker Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 o mateńko! Szaszłyku - spokojniej :) ironkamil - odpisuje Ci na PW. Zamknąć temat Moderatorzy :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts