Babidi Posted January 27, 2007 Report Share Posted January 27, 2007 witam zrobiono mi w warsztacie na skrawarce tłumik wg następującego projektu http://http://rai.utumno.pl/garaz/socom/socom.gif teraz jest mały problem zamontowałem go na moje AK i kulki przy wylocie z lufy haczą o krawedź nie ma żadnych luzów wszystko jest w osi sprawdzałem w różnych wariantach hopa co chwile pojawia się ten sam problem !!! co można zrobić tłumik nie jest traktowany jako osłona przedłużonej lufy ?? Quote Link to post Share on other sites
Convicte Posted January 28, 2007 Report Share Posted January 28, 2007 Witam Miałem początkowo identyczny problem...również robiony tłumik i również chaczące kulki... rozwiązanie jest jedno i dodatkowo dosyć proste...powiększyć otwór wylotowy... Wiem że to mało twórcze ale niestety taka jest smutna prawda że kulki mają lot baaardzo daleki od idealnej prostej linii więc muszą mieć na tyle miejsca aby móc sobie lekko zbaczać z kursu na boki po wyjściu z lufy... Ja aktualnie mam w moim otwór wyjściowy 9 mm ale trochę przesadziłem z wielkością więc sądzę że 7,5-8mm śmiało wystarczy aby pozbyć się w/w problemu (przy mniej jak 7 nadal chaczą...sprawdzałem :uśmiech: )!! Pozdrawiam i życzę sukcesów Con :ok: Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 28, 2007 Report Share Posted January 28, 2007 Tyle, że w tym tłumiku otwór wylotowy ma 11mm (o ile jest zrobiony tak jak na rysunku). Babidi, czy w środku tłumik jest pusty? czy wypełniony gąbką? Quote Link to post Share on other sites
Convicte Posted January 28, 2007 Report Share Posted January 28, 2007 Tyle, że w tym tłumiku otwór wylotowy ma 11mm (o ile jest zrobiony tak jak na rysunku). Święta racja...moje niedopatrzenie...w takim razie efekt który opisałeś przy takim wymiarze otworu wylotowego jest dla mnie co najmniej trudny do wytłumaczenia... Chyba że w Twoim karabinku zagniazdowuje jakaś stokowa lufa o oszałamiającym rozrzucie to wtedy wszystko jest możliwe !! !! Ściskam Convicte Quote Link to post Share on other sites
Babidi Posted January 28, 2007 Author Report Share Posted January 28, 2007 no lufa jest stockowa to raz jest pusty to dwa ale znalazłem rozwiazanie bynajmniej połowiczne i tymczasowe póki nie wiem co bo nie wiem hehe - przedłużyłem lufe wyjąłem z shotguna dociąłem i juz problem z głowy sprawdziłem nic nie haczy tego obawiałem sie najmocniej ale obawiam sie o trwałość tego rozwiazania?? Quote Link to post Share on other sites
greloGPZ Posted January 29, 2007 Report Share Posted January 29, 2007 Nie chcąc już zakładać nowego tematu mam do was pytanie. Otóż do karabinu P&J S-System została zakupiona precyzyjna lufa dlugości takiej jak stockowa i tłumik dźwięku QD z CA z tego linku http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=486. I bez tłumika gun strzela dobrze, lecz gdy założe tłumik to każda kulka leci na bok. Czy wiecie co to może być za problem ?? Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted January 29, 2007 Report Share Posted January 29, 2007 sprawdź osiowość i czy nie masz HU za mocno podkręconego. możliwe, że gwint pod tłumikiem płomienia jest coś nie teges lekko krzywy, bo mam podobny problem ale z tłumikiem płomienia SPR Quote Link to post Share on other sites
greloGPZ Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Ale tak samo jest w drugim modelu P&J z tym samym tłumikiem. Co to może być poza osiowością i hop upem bo hopka regulowałem. Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 osiowość= gwint jest krzywy. Trzeba przegwintować lufę. Ja to obszedłem troszkę inaczej - nakleiłem trochę taśmy izo na gwint, potem nakręciłem tłumik. nie do końca samego, tak mniej więcej 1/4 obrotu mniej. trzyma się idealnie i strzela się też normalnie. pozdrawiam Kakaroth Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Ale o co chodzi z tym gwintem na lufie ?? Przecież tego tłumika nie przykręca się do lufy... Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 hmm może troszkę inaczej: mamy sobie gwint 14mm- na końcu lufy na nim mamy tłumik płomienia jeśli gwint jest, dajmy na to, 1mm skrzywiony to automatycznie tłumik płomienia nakręcony na niego również będzie o 1mm krzywy względem osi. zakładamy na tłumik płomienia tłumik QD i przedłuża nam to krzywą oś dając w miarę długości większe odchylenie od poziomu. chyba inaczej się nie da :D pozdrawiam Kakaroth Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Święta racja...moje niedopatrzenie...w takim razie efekt który opisałeś przy takim wymiarze otworu wylotowego jest dla mnie co najmniej trudny do wytłumaczenia... Chyba że w Twoim karabinku zagniazdowuje jakaś stokowa lufa o oszałamiającym rozrzucie to wtedy wszystko jest możliwe !! !! Ściskam Convicte moze problem tkwi w złym wytłumieniu? lub jego braku Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts