Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problemy z tłumikiem

Recommended Posts

witam zrobiono mi w warsztacie na skrawarce tłumik wg następującego projektu

http://http://rai.utumno.pl/garaz/socom/socom.gif

teraz jest mały problem zamontowałem go na moje AK i kulki przy wylocie z lufy haczą o krawedź nie ma żadnych luzów wszystko jest w osi sprawdzałem w różnych wariantach hopa co chwile pojawia się ten sam problem !!!

co można zrobić tłumik nie jest traktowany jako osłona przedłużonej lufy ??

Witam

Miałem początkowo identyczny problem...również robiony tłumik i również chaczące kulki... rozwiązanie jest jedno i dodatkowo dosyć proste...powiększyć otwór wylotowy...

Wiem że to mało twórcze ale niestety taka jest smutna prawda że kulki mają lot baaardzo daleki od idealnej prostej linii więc muszą mieć na tyle miejsca aby móc sobie lekko zbaczać z kursu na boki po wyjściu z lufy...

Ja aktualnie mam w moim otwór wyjściowy 9 mm ale trochę przesadziłem z wielkością więc sądzę że 7,5-8mm śmiało wystarczy aby pozbyć się w/w problemu (przy mniej jak 7 nadal chaczą...sprawdzałem :uśmiech: )!!

Pozdrawiam i życzę sukcesów Con :ok:

Tyle, że w tym tłumiku otwór wylotowy ma 11mm (o ile jest zrobiony tak jak na rysunku).

Święta racja...moje niedopatrzenie...w takim razie efekt który opisałeś przy takim wymiarze otworu wylotowego jest dla mnie co najmniej trudny do wytłumaczenia...

Chyba że w Twoim karabinku zagniazdowuje jakaś stokowa lufa o oszałamiającym rozrzucie to wtedy wszystko jest możliwe !! !!

Ściskam Convicte

no lufa jest stockowa to raz jest pusty to dwa ale znalazłem rozwiazanie bynajmniej połowiczne i tymczasowe póki nie wiem co bo nie wiem hehe - przedłużyłem lufe

wyjąłem z shotguna dociąłem i juz problem z głowy sprawdziłem nic nie haczy tego obawiałem sie najmocniej ale obawiam sie o trwałość tego rozwiazania??

Nie chcąc już zakładać nowego tematu mam do was pytanie. Otóż do karabinu P&J S-System została zakupiona precyzyjna lufa dlugości takiej jak stockowa i tłumik dźwięku QD z CA z tego linku http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=486. I bez tłumika gun strzela dobrze, lecz gdy założe tłumik to każda kulka leci na bok. Czy wiecie co to może być za problem ??

osiowość= gwint jest krzywy. Trzeba przegwintować lufę. Ja to obszedłem troszkę inaczej - nakleiłem trochę taśmy izo na gwint, potem nakręciłem tłumik. nie do końca samego, tak mniej więcej 1/4 obrotu mniej. trzyma się idealnie i strzela się też normalnie.

pozdrawiam

Kakaroth

hmm może troszkę inaczej:

mamy sobie gwint 14mm- na końcu lufy

na nim mamy tłumik płomienia

jeśli gwint jest, dajmy na to, 1mm skrzywiony to automatycznie tłumik płomienia nakręcony na niego również będzie o 1mm krzywy względem osi.

zakładamy na tłumik płomienia tłumik QD i przedłuża nam to krzywą oś dając w miarę długości większe odchylenie od poziomu.

chyba inaczej się nie da :D

pozdrawiam

Kakaroth

Święta racja...moje niedopatrzenie...w takim razie efekt który opisałeś przy takim wymiarze otworu wylotowego jest dla mnie co najmniej trudny do wytłumaczenia...

Chyba że w Twoim karabinku zagniazdowuje jakaś stokowa lufa o oszałamiającym rozrzucie to wtedy wszystko jest możliwe !! !!

Ściskam Convicte

moze problem tkwi w złym wytłumieniu?

lub jego braku