Johann Posted January 28, 2007 Report Share Posted January 28, 2007 Przeglądając wiki wpadłem na opis tego karabinu.Jednak informacji jest trochę mało a chciałbym się dowiedzieć coś więcej i zobaczyć go bo zdjęć tam w ogóle nie ma.:) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 Proszę, znalazłem na innym forum (IMO to zdjęcie zeskanowane jest ze Strzału). Tak nawiasem mówiąc, to 7,62-mm kbk AKMS wz.1980 to jeszcze nic, ostatnio widziałem 7,62-mm subkarabinek Onyks wz.1989 (dokładnie tak, jeden z trzech wyprodukowanych Onyksów kalibru 7,62 mm x 39 wz.1943). Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 A tak przy okazji - to ile w ogóle wyprodukowano Onyksów? (w tym ile z drewienkami ?) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 A tak przy okazji - to ile w ogóle wyprodukowano Onyksów? (w tym ile z drewienkami ?)Nie rozumiem, co to jest Onyks z drewienkiem - drewnianym łożem i nakładką na kolbę? Ale mam wrażenie, że poza modelami i bronią eksperymentalną, to była tylko jedna seria prototypowa, czyli jak na tamte rozbuchane czasy ok.100 subkarabinków. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Czyli w sumie (wersja z drewnianym łożem i łożem z tworzywa) ok.100? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Czyli w sumie (wersja z drewnianym łożem i łożem z tworzywa) ok.100? Tak po chwili zastanowienia to dochodzę do wniosku, że maksymalnie mogło być ich tyle, ale raczej bardziej prawdopodobne jest podawanie ich liczby na 30-50. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 No własnie, przed sekundą znalazłem na amerykańskim forum post, w którym ktoś powołując się na fabrykę twierdzi, że max 50 szt. Tak czy inaczej - rarytasik. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 No własnie, przed sekundą znalazłem na amerykańskim forum post, w którym ktoś powołując się na fabrykę twierdzi, że max 50 szt.Może mieć rację, powiedzmy 10-20 modeli i prototypów plus 30 subkarabinków w partii prototypowej. Aczkolwiek skoro już rzuciłem tą liczbą 100, to podejrzewam, że skądś ją musiałem wziąć, ktoś mi tak powiedział lub coś w tym stylu. Onyks tworzony był w czasach, kiedy ZM mogły sobie na partię prototypową rzędu stu subkarabinków jeszcze pozwolić. Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Przeglądając wiki wpadłem na opis tego karabinu.Jednak informacji jest trochę mało a chciałbym się dowiedzieć coś więcej i zobaczyć go bo zdjęć tam w ogóle nie ma.:) Może tu coś znajdziesz: http://www.works11.com/gallery/ Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 No raczej AKMS wz.80 tutaj nie znajdzie. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 3, 2007 Report Share Posted February 3, 2007 No raczej AKMS wz.80 tutaj nie znajdzie.Cholera wie, works11 mógł kupić i tego rodzaju zabawki. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted February 6, 2007 Author Report Share Posted February 6, 2007 a czy oglądaliście może film dublerzy tam w dwóch scenach zdaje mi się ,że był właśnie Onyx jeżeli znajde zdjęcie to na pewno wstawie bo dość dziwne aby w filmi wykorzystano ten subkarabinek.Dzięki remov:) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 6, 2007 Report Share Posted February 6, 2007 Onyksy (te z czarnymi nakładkami na lufy i rury gazowe) "grały" w Pitbullu, widać jakiś filmowy pirotechnik zaopatrzył się u syndyka upadłych ZM Łucznik-Radom. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 6, 2007 Report Share Posted February 6, 2007 W filmie "Ostatnia misja" z P. Lucasem i J. Gajosem też byly onyxy (ba byly tez i raki). Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted March 9, 2007 Report Share Posted March 9, 2007 (edited) a czy oglądaliście może film dublerzy tam w dwóch scenach zdaje mi się ,że był właśnie Onyx jeżeli znajde zdjęcie to na pewno wstawie bo dość dziwne aby w filmi wykorzystano ten subkarabinek.Dzięki remov:) To nie były onyksy, to były wiatrówki Yunker, które sprzedaje bron.pl - i to na 100% bo sklep urządził nawet konkurs na rozpoznanie na podstawie zdjęć co to za broń i nie chwaląc się udało mi się zostać jednym z laureatów ;) (zakładam, że chodzi Ci o broń, która jest na TYM zdjęciu, bo filmu nie oglądalem ;) ) Edited March 9, 2007 by Harry Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted March 9, 2007 Author Report Share Posted March 9, 2007 Akurat na tą scenę uwagi nie zwróciłem jednak moje oko zatrzymało się na scenie pogrzebu.Musiałbym zobaczyć jeszcze raz tą akcję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts