Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

AKMS wz.80

Recommended Posts

Proszę, znalazłem na innym forum (IMO to zdjęcie zeskanowane jest ze Strzału).

akmswz198001or1.th.jpg

Tak nawiasem mówiąc, to 7,62-mm kbk AKMS wz.1980 to jeszcze nic, ostatnio widziałem 7,62-mm subkarabinek Onyks wz.1989 (dokładnie tak, jeden z trzech wyprodukowanych Onyksów kalibru 7,62 mm x 39 wz.1943).

A tak przy okazji - to ile w ogóle wyprodukowano Onyksów? (w tym ile z drewienkami ?)

Nie rozumiem, co to jest Onyks z drewienkiem - drewnianym łożem i nakładką na kolbę? Ale mam wrażenie, że poza modelami i bronią eksperymentalną, to była tylko jedna seria prototypowa, czyli jak na tamte rozbuchane czasy ok.100 subkarabinków.

No własnie, przed sekundą znalazłem na amerykańskim forum post, w którym ktoś powołując się na fabrykę twierdzi, że max 50 szt.

Może mieć rację, powiedzmy 10-20 modeli i prototypów plus 30 subkarabinków w partii prototypowej. Aczkolwiek skoro już rzuciłem tą liczbą 100, to podejrzewam, że skądś ją musiałem wziąć, ktoś mi tak powiedział lub coś w tym stylu. Onyks tworzony był w czasach, kiedy ZM mogły sobie na partię prototypową rzędu stu subkarabinków jeszcze pozwolić.
  • 1 month later...

a czy oglądaliście może film dublerzy

tam w dwóch scenach zdaje mi się ,że był właśnie Onyx

jeżeli znajde zdjęcie to na pewno wstawie bo dość dziwne aby w filmi wykorzystano ten subkarabinek.Dzięki remov:)

To nie były onyksy, to były wiatrówki Yunker, które sprzedaje bron.pl - i to na 100% bo sklep urządził nawet konkurs na rozpoznanie na podstawie zdjęć co to za broń i nie chwaląc się udało mi się zostać jednym z laureatów ;)

(zakładam, że chodzi Ci o broń, która jest na TYM zdjęciu, bo filmu nie oglądalem ;) )

Edited by Harry